Burar, hagar, valphagar o d

 

Hundar är inga burfåglar. De ska leva med sin familj, det är var hunden är framavlad till, att följa sin mänskliga familj och sina rasfränder, om sådana finns i familjen.

I Sverige är det i princip olagligt att förvara hundar i bur.

Utställningar och transport i bil är undantagna under strikta former.

 

Hagar däremot är ok, så länge de har rätt storlek och utformning. Läs mer om detta på jordbruksverkets (jbv) hemsida. Deras regler ändras titt som tätt, oftast utan minsta förvarning, så det kan vara vilseledande av mig att skriva ut mått på denna sida.

Hagar kallas också boxar på jordbruksverket. Det finns fler regel kring dessa än storleken. Men som sagt, regel ändras så ofta, och utan förvarning, så man måste hela tiden kolla av mot jbv senaste regler.

Exempel: Tidigare (t ex på nittio-talet) fick man ha 3 hundar under 5 kg på 2 kvadratmeter. Men hagen fick då inte ha tak, den fick däremot ha nät upp till taket och takhöjden skulle då vara minst 2 meter högt. Sedan blev det 2 hundar under 5 kg. Sedan ändrade man storleksangivelse från vikt till mankhöjd o s v.

Som sagt, håll koll mot senaste regelerna som gäller för dagen.

 

 

Hagar i nät

De kallas ofta valphagar.

Hagen till höger nedan är en extremt stadig och tung modell.

Hagen till vänster är en direkt motsats. Det är en hemskt billig typisk slit-och-släng hage. Den är inte speciellt stabil, men den duger. Jag visste vad jag gav mig in i när jag köpte denna, då jag har köpt den en gång tidigare också. Då, liksom nu, så det första man får göra är att nypa ihop alla öglor, så grindarna håller ihop. De flesta öglor är halvöppna när man får dem.

Sedan har jag roat mig med att dekorera grindarna (fjärilar och hundar i svart metall), för mitt eget nöjes skull.

Jag har också trätt på "tassar" på hagen för att den inte ska ligga ann mot underlaget. Hagens grindar är så tunn så den börjar rosta jättefort om den står fuktigt eller blött hela tiden. På det här viset tar det längre tid innan grindarna börjar rosta.

Tassarna är rödmålade träklossar som jag borrat ett hål i mitten på för att sticka ner pinnen i som håller ihop grindarna.

Taket är väldigt skört och går lätt sänder. Förra gången kunde jag använda det en gång, andra gången jag skulle trä på det, så gick det sönder.

 

 

 

Hagar i kanvastyg

De kan vara bra att ha under resor och utställningar. De ger ju mer frihet för hunden än en bur som i regel är mindre.

Den är täckt på de flesta sidor så hunden känner sig skyddad och trygg.

De finns med hål för vattenflaska eller utan hål.

På bilden nedan ser man min hage, den är över en meter i diameter.

Man ser att det går att ha vatten i buren, extra vattenflaska finns det också fack för. Sedan två större fickor där det får plats stamtavlor, koppel, bajspåsar o s v. Alltså utmärkt att ha med sig på bl a utställning.

Denna modell har två dörrar ut för hundar. Den har fast golv som man kan använda eller inte använda, efter behag. Den har också ett nättak, som också går att använda eller inte, efter behov.

Åker man till veterinären med ett gäng valpar är denna utmärkt att ha med sig. Taket går utmärkt att ta ut en hund ur, så behöver man inte riskera att flera små valpar springer ut okontrollerat.

Ser man bara på högra bilden så kan man tro det är en helt vanlig canvasbur, men det är samma.

 

 

 

Utställning

Hagar går utmärkt att använda på utställningar.

Man kan använda hagar i både nät eller tyg.

OBS! Se till att ha hunden under omedelbar uppsikt när den sitter i hage, så den inte tar sig ur.

 

 

Vatten i hagar

Vatten är viktigt. I näthagar går det utmärkt att fästa t ex vattenflaska. I vissa kanvashagar finns det fästen för vattenflaska.

Mer om vatten.

När det gäller vatten föredrar jag vattenflaskor, då håller sig vattnet friskare, renare, kallare längre. Hunden kan ha det under alla förhållanden, i bilen, på utställningen och under transport mellan dessa platser, om hunden åker snålskjuts.

Man kan också ha vattenskål. Om man väljer skål kan en skål som är spillsäker vara det bästa i detta läge, då hundarna har begränsad yta att vara på.

Det finns också koppar att hänga i nät som man kan ha.

Vattenflaskor har den stora fördelen att de inte välter ur, att hunden inte kan trampa i den, att de inte tar bort utrymme för hunden.

 

 

Burskynken

På utställning ska man ha minst tre sidor av buren eller hagen täckta för att hunden ska känna trygghet.

Man kan göra egna burskynken.

Mer om burskynken bland nätburar, nätburar har egen sida, länk finns långt ner på denna sida.

 

 

Bur för överstressade hundar

Ibland tar man hand om en vuxen hund som är överstressad. Man måste ta till alla åtgärder man kan för att komma tillrätta med problemet. Hundar ska sova på natten och få vara aktiva på dagarna. Det är konceptet för ett bra hundliv. En överstressad hund kan man behöva tvinga i vila för att få den att lära sig att koppla av. Hundar kan stressa ihjäl sig, men det är tydligen helt acceptabelt, liksom övergödning av våra hundar, det är ju t o m önskvärt idag. Burförvaring när hunden ska sova är ett utmärkt sätt att snabbt rehabilitera hundar innan de tar allt för stor skada. Det kan också vara en bra metod för att få hunden frisk igen om den redan fått både fysiska och psykiska skador av stress. Men det är olagligt i Sverige. Jag har många kontakter med folk i andra länder, det är ett otroligt vanligt behandlingssätt att låta hundar sova i bur när de ändå ska varva ner och sova, men i Sverige är det alltså inte tillåtet.

Har man en överstressad hund tillsammans med andra hundar när de ska sova så blir de andra hundarna drabbade, stressade och nervösa. Sätter man in en överstressad hund i ett eget rum eller hundbox med minimimått, så kommer en sådan hund kuta runt och stressa på hela tiden. Det kan ta veckor, eller t o m månader, innan man får styr på problemet. Under hela den tiden så ska hunden stressas halvt ihjäl och även störa andra hundar som hör och kanske ser den stressade hunden.

Det är även olagligt att binda fast hunden, så det är heller inte ett alternativ, och tur är väl det, då hundar kan göra sig illa om de sitter fastbundna, speciellt de överstressade hundarna.

Hage fungerar inte för överstressade hundar, då det ger för mycket rörelsefrihet och för stora möjligheter för hunden att försöka ta sig ur.

 

 

Burar i plast

Plastburar har egen sida, länk långt ner på denna sida.

 

 

Burar i nät

Nätburar har egen sida, länk långt ner på denna sida.

 

 

Burar i kanvastyg

Kanvasburar har egen sida, länk långt ner på denna sida.

 

 

Bestämmelser om storlek

Volymen (=storleken) på hundar är olika beroende på hur det mäts. De vanligaste två varianterna: Man kan mäta mankhöjd. Man kan mäta vikt.

Tidigare använda jordbruksverket/länsstyrelsen (= jbv) vikter som referens till vilken storlek av hund som skulle ha vilka utrymmet i olika sammanhang. T ex storlek på hundgård, storlek på hundkojor, storlek på inomhusutrymmen, storlek på valplådor/valpboxar och valphagar, storlek på burar o s v. Numera har man bytt till mankhöjd istället.

Varken mankhöjd eller vikt är ju riktigt rättvisade för vilket utrymme som hunden behöver. Speciellt när det kommer till hundar som är ovanligt tunga eller ovanligt lätta för sin mankhöjd. T ex en Grand Danois är väldigt hög, men en lättviktare om man jämför med många av molosserna som är lägre i mankhöjd. Största skillnaden är kortbenta raser med "stor" kropp. T ex Basset Hound. En låg mankhöjd men de kan vara tyngre än många medelstora hundraser.

När det gäller matåtgång måste man alltid kolla på vikt. När det gäller uppmatning av magra hundar och växande hundar gäller också vikten.

När det gäller att t ex välja hundsäng eller bilbur till hunden är det hundens längd*höjd (när man pratar burutrymme) som gäller. Då ska man se till hundens högsta höjd och högsta längd, när hunden står uppsträckt. Alltså är mankhöjd inte tillräckligt när man väljer bur.

Då jbv ändrat storlekar utan att förvarna åtskilliga gånger numera så måste kan hela tiden ha ett öga på jbv regler och bestämmelser. Det är fullkomligt hopplöst att ge information om jbv bestämmelser här på denna sida, då de kan vara nya mått som gäller i morgon, utan att någon ens får reda på att en ändring är på gång. Inte ens inspektörer har koll på detta numera, utan jbv måste oftast ha flera månader på sig att utvärdera om en hundägare gör rätt.

OBS! Det är varje djurägares skyldighet att följa gällande bestämmelser!

Mer om burar, hundsängar, valphagar, valplådor/valpboxar och hundgårdar.

 

 

Burar hagar, valphagar m m
Burar i nät m m
Burar i plast m m
Burar i tyg, kanvas m m

 

Uppdaterad 2021-05-11

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström