Utrustning

Kammar o d

 

Det mesta av utrustningen på denna sida är min egen som jag använder regelbundet, som säkert syns för den skarptögde.

En del är mina vänners av modeller som jag provat och som jag har orsak att använda som exempel på denna sida.

 

 

Det är många detaljer på en kam som bidrar till användbarheten.

Piggarnas material och kvalitet, piggarnas längd. Piggarnas tjocklek. Piggarnas täthet. Storleken på kammen. Handtag. Toppen av pinnarna. Ev. rörlighet i pinnen.

Man får prova sig fram.

Längre piggar behövs på en hund med tjockare päls.

 

 

 

Variation

Kammar finns i en mängd varianter. Det som gör skillnad på kam och kam är:

 

 

 

Snedställda kammar

Dessa snedställda kammar (ska visst också numera kallas karda). Men ska vi tala om arbetsområde för den, är det en snedställd kam.

Fördelen om kammen är snedställd är att den inte frestar på handlederna lika mycket i en extremt tjock och hårdjobbad päls. Likaså blir det aningens mindre belastning på tummen när kammen är snedställd.

En karda heter karda för att det finns en ursprunglig karda som då användes till att karda djurpäls med, oftast fårull, för att tillverka garn från. En kam, vare sig den är rak eller snedställd, kan man inte karda med. Alltså är detta en kam. Mer om kardor.

 

 

 

Pia´s Akira Sa-Chi

Han har en päls som kräver lite annat än mina andra av samma ras. Efter många år har jag till sist hittat en kombo som fungerar på honom. En karda som precis har den mjukhet men ändå längd i piggarna som han behöver (dubbelkardan längre upp på denna sida bredvid de andra kardorna).

Dessutom denna annorlunda sorts kam som går att använda mer på djupet (bild nedan), dessa kombinerar jag, så äntligen blir det lättare att sköta honom.

Jag har tidigare provat flera modeller av denna typ av kam med kortare stumma piggar på flera olika hundar och raser, också Akira, men jag har inte sett någon nytta med den tidigare.

Jag har som sagt provat flera varianter av denna kam till Akira genom åren, men ingen har fungerat. Men skam den som ger sig, det är bara fortsätta att prova. Man får aldrig ge upp! Till sist hittade jag denna med längre piggar som roterar och sviktar. Och äntligen är både jag och Akira överrens och vi är både väldigt nöjda.

Själva nyckeln är att instrumenten är effektiva på hans päls OCH extremt snälla mot hans päls. Han är håröm.

Kardan har ett mjukt, böjligt underlag som piggarna är fästa i. Kammen har rörliga och sviktande pinnar som inte tar ner på djupet med tvång. Dessa egenskaper gör att man kan bara ta bort död päls med dem och att de endast tar översta lagret och inte med våld på djupet. Ibland får man borsta och sedan kamma flera gånger på ett ställa, sedan är det klart. Detta utan att ha avlägnat ett enda hår som ska sitta fast. Mycket unikt.

 

Kardan.

Akira (8 år på bilden).

Den perfekta superkammen för Akira.

 

 

Luskam

Jag har ofta extra mycket nytta av min luskam då den är så tät och därmed tar med allt, t ex smuts, krunch från ögon m m.

Har man valpar som mamman inte putsar på är luskammen ett bra verktyg tillsammans med en mjuk naturborste toppen för att hålla valpen ren. Tvätta kammen hela tiden mellan användningarna!

 

Luskam Luskam plast Luskam Luskam

 

 

Kammen används för att konstatera att inga tovor finns kvar. Ibland blir det klumpar i pälsen utan att för den delen vara tovor, kammen fungerar utmärkt till att slå isär klumpar i pälsen, fast det är aningens bryskt verktyg, bäst är om man aldrig tillåter pälsen att bli så ihopklumpad, om man ska vara rädd om pälsen, som t ex utställningshundar, fotomodeller o d.

Kammen används också till att göra benor eller dela päls, t ex vid mittbena eller tofsar som ska göras på vissa hundar/raser.

Kammar rengörs lätt och effektivt med diskmedel och en tandborste eller kokhet ånga.

 

 

 

Kammar och borstar

Kammar i plast är otroligt ineffektiva i hundpälsar. Hundens päls är så oerhört mycket tätare än människor och av en helt annan struktur med sin underull, plastkammar klarar sällan av att gå ner i underullen.

Vilka borstar och kammar som är bäst till vilka pälsar finns mer om på pälsvårdssidan.

 

 

Tovutredare

En tovutredare, eller också kallad tovkam, är bra att ha på vissa långhåriga hundar som varit dåligt skötta. Den skär sönder tovorna med våld.

Det är dock betydligt mindre våldsamt att klippa bort tovorna, så slipper man göra illa hunden och irritera hundens hud.

Viktigaste av allt är naturligtvis att se till att situationen med tovig hund uppstår.

Själv har jag tagit hand om MASSOR av hundar med tovor, främst i min yrkesutövning. Men ALDRIG har en av mina hundar blivit misshandlad på det viset. Jag ÄLSKAR mina hundar och är rädd om dem.

 

Tovkammar.

Photo: AH

 

 

Skötsel av utrustning

 

 

Övriga utrustningar för vård

Mer om förvaring.

Mer om kammar.

Mer om kardor.

Mer om klotillbehör.

Mer om mjukborstar av naturhår och liknande material och fluffborstar.

Mer om saxar.

Mer om trimbord och hundbad.

Mer om övriga tillbehör för skötsel av hundar, bl a tandstensskrapor.

 

Uppdaterad 2022-04-10

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström