Koppel och halsband i ett svep = retrieverband till vardagsbehov

 

Från Alac.

Från Alac med reflex invävt.

 

Koppel är snöret som går mellan din hand till hundens halsband. Halsband är den delen som är runt halsen på hunden. Ibland är halsband och koppel i ett, oftast på utställningsband och retriverband.

 

Koppel är människans påfund för att binda hundarna vid ägaren, för att hunden ska passa in i det samhälle vi format. Fysiska koppel finns inte i naturen. Psykiska bindningar är däremot extremt starka i naturen, ofta starkare än de flesta sällskapshundar har med sina ägare idag!

 

 

P g a att det inte ligger i hundens natur att bli bunden upp på detta vis måste vi ta extra hänsyn till det när vi lär hundarna gå i band. Det är vårat ansvar att se till att hundar gillar detta och att de inte får förslitningsskador av att ständigt låta hunden dra i halsbanden. Gå fint i band.

 

Bilderna nedan är nästan uteslutande ett urval av mina egna ägda och mer eller mindre ofta använda halsband och koppel. Jag älskar att prova nya saker.

 

Bandet är från Alac.

 

 

Retrieverband

Det finns koppel och halsband i ett, kallas ibland retrieverband. Koppel och halsband är då i ett snöre av funktion stryp.

Dessa kallas retrieverband då det var retriever som enbart hade denna modell i massor av år, innan någon vågade prova den på andra raser, och sedan har dess populäritet vuxit.

Dessa är toppen t ex vid jakt, dressyr o s v men fungerar utmärkt till vardagspromenader också. Man kan säga att de passar bra i stort sett i alla sammanhang med få undantag. T ex när man spårar ska man ha spårlina, då duger inte retrieverband.

Då jag själv har många hundar så har jag sedan ett par år tillbaka (skrivet 2017) förenklat det hela för mig, jag använder enbart retrieverband på alla mina hundar rakt av.

Alla band passar alla hundar oavsett storlek och viktklass.

Då de är av tyg så är de bra för mig och mina dåliga händer, jag behöver aldrig trä i strypögglan, som som man måste på en kedja.

De är dessutom lätta att bara slänga i tvättmaskin i ett tvättpåse, så är de helt rena efter tvätten.

De tar ingen plats i handen eller fickan när man släpper lös hunden. Den går att knyckla ihop till en mycket liten boll.

Det finns i många färger och modeller, tjockleker och längder. Bl a finns de med insydda reflexband, något jag är extra förtjust i.

 

Det lila och det svarta banden är från Alac.

 

Det svarta halsbandet och kopplet med gulddetaljer nedan är från Alac.

 

 

Att lära sig att använda strypet korrekt (vare sig det är separat eller sitter på ett retrieverband) är viktigt för att få maximal hjälp av det, men även fel använt så är inte strypet farligt för en hund.

Jag själv och alla andra kan använda vilket halsband eller koppel som helst för att lära en hund att dra eller inte dra, så längde det håller och är rymningssäkert. Men med andra halsband än stryp är risken stor att jag får ont i händerna och armarna under inlärningen. Om jag får det eller inte beror på hur lätt hunden är att lära om från sitt felaktigt inlärda beteende.

Ingen hund föds dragande! Hundar föds till följare...

Jag ska i ämnet stryphalsband tillägga att jag i ännu högre grad är övertygad om dess överlägsenhet för vart år som går. Jag får ständigt nya rapporter om skador av fasta halsband.

 

 

Storlek

Det vanligaste för hundägare som väljer koppel, halsband, selar o s v till sina hundar är att de tar till i överkant.

Koppel och annan utrustning som är grova så de kunde hålla en liten elefant är bara onödigt tungt, grovt och klumpigt, inte behagligt för en hund.

Skulle ni själva ha en kappa som är för en dubbelt så stor människa? Fråga mig, jag har provat! Det är långt ifrån behagligt.

Ett mycket grovt band kan ofta dra bilar, det är andra detaljer man ska titta på om man vill ha starka band, så som stygn, plast, ringar o s v. Är sådant av klen kvalitet så kommer det gå sönder där först.

I alla övriga mått på retrieverbanden är det klart, det passar alla och har alltid rätt mått i övrigt för att vara säkert.

Sedan finns det längre och kortare. Längre är huvudsakligen för koppelpromenader med hundar som inte får vara lös på promenaden. De väldigt korta är huvudsakligen för utställning. Sedan har längden till viss del att göra med hur man använder kopplet.

 

Onödigt grov och tung för alla hundar, 1,5 cm i diameter.

 

 

Mina hundars utrustning

Jag själv använder lite olika halsband och koppel till mina olika hundar, allt beroende på vad som passar mina hundar och passar mig med mina handikapp.

Jag väljer från Alacs sortiment, för att jag tycker de är överlägsna, och för att de har fabriken här i Bjuråker, jag kan t o m få specialbeställda band direkt skräddarsytt åt mina hundar. En sak som jag särskilt värderar hos Alacs band är att alla är testade så de inte ska framkalla allergi både hos hundar och människor. De har inga billiga lås och hakar som går sönder utan bara kvalitet rakt igenom, med garanti.

Till största antalet av hundarna använde jag tidigare halvstryp i tyg (från 70-talet till 2000-talet, sedan övergick jag till retrieverband till alla), ett halsband som kan regleras till olika storlekar. Lätt att tvätta (bara att slänga i tvättmaskinen i en liten tvättpåse) när det blir smutsigt, annars behöver det inget underhåll. Halsbandet har inga krångliga lås för mina stela händer.

Jag hade också massor av olika färger och mönster, det tycker jag är praktiskt då jag vet snabbt vilken hund jag har i vilket koppel. Jag har bl a svarta, lila, rosa, röda, blå, gröna, gula, mönstrade i rosa/ljusblå (som nedan), röd/gul/blå, blå/gul/röd, svart/vit/lila och svart/gul/lila.

 

Halsband och koppel är från Alac.

 

Till mina Italienska vinthundar använder jag ett annat halsband på vintern (på sommaren får de samma som ovan), eftersom metalldelen på mina vanliga band (ovan) blir kallt på vintern och när det ligger på Italienska vinthundarnas korta päls och tunna hud känner de smärta av kylan!

 

Halsband och koppel är från Alac.

 

På mina Podengos hade jag den utrustning jag mest rekommenderade på den tiden, men p g a att det ibland var lite jobbigt att få i kedjan i ringen med mina klumpiga och stela fingrar så gick jag samtidigt över till tygstryp och slipper därmed skramlet på köpet också. I dressyrmening är det inte alltid så bra att skramlet förvarnar hunden, tygstryp är överlägset p g a att det är tyst. Men det fungerar naturligtvis inte alltid lika på vissa extremt långhåriga raser.

 

Dessa koppel används av Maximus, Estrela Radiante, Diana, Ebba, Filippa, Buzz och Aurora.
Halsbanden och kopplen är från Alac.

 

Min dotters Borzoi kunde naturligtvis inte ha ett så litet halsband som mina småhundar, hon hade sitt eget sedan hon flyttade hit som 9 veckors valp till sin död vid 8 ½ års ålder.

 

Detta var för vår älskade Lady,
banden fick gå i graven med henne.
Halsband och koppel var från Alac.

 

Näst intill samtliga mina band är köpta på Alac AB.

 

Några av mina samlade koppel, halsband o d.

 

Sedan ett par år tillbaka (skrivet 2015) har jag bit för bit gått över till nya vardagskoppel på samtliga mina hundar oavsett ras, storlek och hårlag.

Idag gäller retrieverband, stryp som går över i koppel.

De är snälla och mjuka mot mina händer och enkla att ta med, de trasslar inte så mycket.

Alla storlekar jag har passar alla mina hundar, från de minsta till de största. Det behövs t ex inte ett nytt halsband vartefter hundvalpar växer.

De är ingen kall metall som nuddar hunden, så de blir aldrig kalla mot hundens hals.

Strypet kryper inte ur så jag måste trä tillbaka det igen, då mina händer oftast inte fungerar så bra med sådant fin-lir längre.

De är lagom långa, för mina behov. Jag vill inte ha för långa koppel, jag vill ju inte longera hundarna, utan få dem att gå under kontroll, när jag t ex är hos veterinären, på utställning och på stan.

De är helt klart överlägsna för mig och mina behov.

Jag tar fortfarande till rullkoppel vid behov i sällsynta fall, när jag är på promenaderna med vuxna hund jag tagit till mig som jag ännu inte tränat klart med att ha lösa. Sedan går jag ibland (på hundar som behöver det) över på fiskelina för att hunden ska tro att den är lös, innan jag släpper den helt.

 

 

Koppel

Halsband

Gå fint i band

REFLEXER OCH LAMPOR på halsband och koppel

Utställningskoppel och halsband

 

Uppdaterad 2018-07-13