HUNDAR OCH VÄRME

 

Det börjar bli dax att plocka fram sommarutrustningen för hunden. Vattenflaskor, svala liggunderlagg. Skugga. M m. Bra tips också på balkonger, trädgårdar, lantställen m m.

 

Kyla dödar näst intill inte några hundar. Mycket få undantag. Jag känner till ett extrmt sorgligt exempel.

Värme dödar hundar varje år. Allt p g a okunniga eller ointresserade hundägare.

P g a detta enkla faktum är det viktigt att lägga mycket energi på svalka.

 

 

Grundkunskap årstider

Vid vårdagjämning. Nu är dag och natt lika långa och vi går mot ljusare tider. Nu värmer solen som skarpast. I tre månader till, till midsommar, fortsätter solen att lysa en längre stund varje dag, om solen lyser, sedan vänder det.

Efter midsommar blir det ett mindre antal timmar med sol för var dag.

Höstdagjämningen kommer 3 månader efter midsommar. Då är igen dag och natt lika långa och går efter det mot mörkare tider. När höstdagjämningen är här så blir inte solen så varm längre.

Strax före jul är det vintersolstånd, det betyder att solen är framme som allra kortast tid per dygn (om man inte bor långt norrut, då har man inte sol alls kring denna tid).

Efter vintersolståndet vänder det igen och går mot ljusare tider.

När solen lyser mot vatten eller snö så förstärks solens effekt. Snö och vatten fungerar som en spegel och reflekterar ljuset och skickar tillbaka det, därmed blir solens effekt starkare under sådana förutsättningar.

Solen står högre på himlen i Sverige på våren än på hösten.

 

 

Vinden

Sedan har vi vinden som påverkar värmen. Vinden förstärker kyla. Alltså, är det varmt är vinden bra. Är det kallt gör vinden det hela ännu kallare varför man ska hålla hunden i rörelse när man är ute. Annars ska de kunna gå in någonstans, t ex i en godkänd hundkoja.

De flesta hundar som lever ute tar till sina naturliga egenskaper och gräver ner sig och håller svansen över näsan, så luften filtreras genom svansens lurv.

I det fallet har jag en rolig erfarenhet, en italiensk vinthund som alltid la sig så när hon tyckte det var för kallt, detta i kombination med en arg blick åt mig! Det är bara det att hennes smala sträck till svans gjorde kappast någon nytta alls! OBS! I hennes värld var kallt under 22 grader även om hon sprang med nöje i snö och 10 minusgrader på vintern, bara hon fick komma in direkt när hon var klar.

Tillbaka till väder och vind.

 

 

Luftfuktighet

Då kommer vi till luftfuktighet. Luftfuktigheten kan vara lite förädisk för vissa hundar. Luftfuktigheten kan slå sig på päls och hud och den kan också påverka andning/lungor.

Päls och hud: Många hundar med t ex polarliknande päls, som t ex schäfer, har i regel ett gott skydd mot hög luftguktighet. Hundar med mjuka och fina hårstrån har ett dåligt skydd mot hög luftfuktighet. Hundar som har ljusa och framför allt vita pälsar/hud har i regel finare hårstrån än mörkare hundar. Ljusare hundar har dessutom tunnare skinn och är därmed känsligare mot hudproblem. Man måste se till att hålla nere luftfuktigheten på en nivå som är frisk och sund för den/de hundar man har.

 

Lång nos. Kort nos.
Photo: AH

 

 

Andningen/lungor

En hund som hela tiden drar ner luft med hög luftfuktighet i lungorna kan klara det till en viss del. Men om hunden framför allt blir sjuk så blir motståndskraften mindre och fukten kan sätta sig i lungorna. Hunden riskerar alltså att få lunginflammation. Förloppet kan bli snabbt.

 

Lång och kort nos.
Photo: AH

 

 

Noslängd

Noslängd: En hund med lång nos klarar högre luftfuktighet och kallt väder bättre än kortnosade hundar. Anledningen är enkel:

Fukt stannar i näsväggarna och hunden kan t o m fnysa ut fukten mellan varven. Luften som slutligen kommer ner i lungorna är då redan mindre fuktig än på en hund med kortare nos.

Temperaturen värms upp i näsgången på vägen ner mot lungorna. När temperaturen till sist når lungorna är luften varmare än när den drogs in i näsan på hunden. En kortnosad hund får däremot kalluften mer direkt ner i lungorna och blir därmed kyld innifrån också.

 

 

Sval och skuggig plats

Se till att hunden har sval plats att vara på när det är så här varmt.

Att den har skugga, i denna värme t o m drag, även för hundar med små valpar.

Valpar mår inte bra av drag. Men mamman får heller inte mjölk utan att ha det bekvämt.

Ha bara en kant på hundsängen så valparna inte får blåsten direkt på sin lilla kropp.

Solskydd med mycket bra egenskap: produkter.

 

 

Vatten och mat

Att den har friskt vatten att dricka.

Att ställa ner nytt, fräscht, kallt vatten en gång i timmen åt hunden är inte att överdriva. Man kan t o m ha i några isbitar i vattenskålen.

Man kan dessutom ge hundar t ex gurka, annanas, morötter, bananer och andra vattenrika frukter och grönsaker.

Var inte orolig om hunden äter lite, bara den dricker mycket.

Ge hunden mat på natten, om möjligt.

 

 

Pälslängd

Korthåriga hundar, eller hårlösa hundar, löper större risk för värmeslag än hundar med mycket päls.

 

 

Klippa hund

Att klippa ner hunden för att det är varmt kan vara farligt, speciellt om man klipper den extra kort. Hunden har då inget skydd alls mot värmen!

 

 

Hundar i bil

Man måste vara extremt noga och försiktig med hundar i bil.

 

 

Värmeslag

Om en hund blir slö, raglar, kroppen blir som en slak trasa. Den kan ha fått värmesslag.

 

 

Bota akut värmeslag

Häll vatten över hunden! Doppa den i vatten. Om möjligt, kallt vatten!

 

Simning kyler, även om vattnet är varmt.
Photo: AH

 

 

Mer om att ha hundar i bil.

Mer om temperatur.

 

Uppdaterad 2022-09-04

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström