Brukshundar

 

Brukshundar är alltså en hund som arbetar.

Alla hundar som har ett arbete är alltså brukshundar. Det finns MASSOR av olika bruksarbeten.

Vissa raser är framavlade för ett specifikt bruksarbete.

 

 

Uppdelning

En brukshund är egentligen en hund man brukar. Alltså en hund man använder.

Sedan finns det brukshundsraser, det är raser som oftast används till skydds, vakt o s v.

SKK som är en underorganisation till FCI har delat upp dem enligt sitt tänk.

USA och England har en annan huvudklubb som har en annan uppdelning än vad SKK och andra FCI-klubbar har.

 

 

Träning för brukshundar

Ju hårdare fysiskt arbete hunden ska utföra, ju bättre tränad behöver hunden vara.

Är hunden stilla i perioder och arbetar väldigt hårt i perioder kräver ännu mer förarbete.

Är vädret kallt och hunden arbetar ute, krävs ännu mer för träning.

 

Man börjar med valpar, ser till att håller dem i allra bästa fysiska kondition. Bra hull. De ska få röra sig fritt. De behöver röra sig på olika underlag. De behöver bekanta sig med framtida arbetsplats. Är det skogen, så ska de bli vana att röra sig i skog och mark, är det torget, så ska de röra sig där så mycket som möjligt under uppväxten.

 

Valpen ska på inget vis pressas till motion, utan röra sig fritt och lära sig gilla miljön och ha roligt tillsammans med er.

 

När hunden så börjar uppnå vuxen ålder så tar man hunden till veterinär och gör en seriös hälsokontroll för att se att hunden inte lider av några dålda fel som kan ge hunden smärta vid träning. Vanligast är att man sätter in det besöket vid 1 års ålder då hunden också ska vaccineras. Ifall hunden är av en ras som har bekämpningsprogram brukar man vilja registrera resultatet, då krävs ofta att hunden är över 1 år.

Sedan sätter man in träningspass. Dessa ska anpassas till vilket jobb hunden ska ha. Här nämner jag några bra allmäna träningsmetoder för hund:

 

Variation i tempo är också bra, både för tempoändringar och för att olika muskler aktiveras. för ryckvis träning hela tiden är enbart stressade.

Att t ex kasta pinnar och bollar åt en hund om och om igen, som en maskin utan urskillnad, som hunden springer efter skapar stress i kroppen på hund, detta aktiverar adrenalin, som bryter ner muskler. Stress är INTE bra alls. Alla överdrifter är dåliga.

 

Att skicka iväg en pinne eller boll någon gång nu och då är inga problem alls, om hunden kan ta det med ro.

 

 

Felaktig träning förekommer än idag

Det finns än idag några framstående dressörer och vinnare i bruksklasser med sina hundar som använder tvång och hot vid träningen av sina hundar.

En av orsakerna till att dessa barocka träningsmetoder kvarlever än idag beror på att domare och annan omgivning inte lärt sig se och förstå hur illa hunden är upplärd.

En duktig "hund"människa kan dock alltid se på hunden när den är tränad med sådana olagliga metoder.

En annan orsak till att detta kan fortgå är om man trots kunskap tycker det är "duktigt" och "bra" att träna hundar med våldsmetoder, så är det en orsak till att dessa elaka människor kan fortsätta misshandeln av sina hundar.

Sedan finns det fullt godkända träningsmetoder som också leder till lidande för hunden, det är stressmetoder.

Detta är något som vi framöver MÅSTE börja jobba med att få bukt med.

Att tränas under ständigt stress och monotoni kan leda till båda fysisk och psykisk sjukdom hos djur så väl som människor, dessutom är det vanligt att denna ständiga stress förkortar livet för våra hundar.

Det spelar ingen roll om stressen är possitiv eller negativ, det är LIKA skadligt för hunden.

 

 

Om hunden inte förstår vad vi försöker lära dem beror det inte på hunden och dess kapacitet, det beror på människans inlärningsmetod. Alla hundar kan lära sig med en bra människas vägledning. En duktig dressör är flexibel och använder en sådan metod som varje enskild hundindivid kan ta till sig och förstå.

En bra istruktör bör kunna människopsykologi (förutom att kunna hund), så de kan lära människor hur de ska träna sin hund.

 

 

KOM IHÅG! En hund minns bättre det den lärt i glädje än det den lärt under hot och tvång.

 

Uppdaterad 2022-09-11

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström