Cykla med hund

 

Hunden är av naturen travare, med få undantag i hundvärlden. På en normal promenad med människor får sällan hunden trava i sitt naturliga tempo. En hund är skapt för att trava långa sträckor.

Cyklar man i för hunden travande tempo, hastighet anpassas efter hundindividen, så mår hunden bättre, då den får utlopp för sitt naturliga beteende och får motion som den ska.

Men ibland cyklar vi snabbare eller längre än vår hund kan följa. Då kan man ändå ha med sig hunden, så den får vara med sin älskade ägare, den största glädjen i en hunds liv att få följa med överallt!

Idag finns det en uppsjö av olika modeller av hundtillbehör för cykel. Både för den springande hunden och för den sittande hunden.

Håller man ett för hunden vägvinnande trav på en hund som är i harmoni av ett bra liv, så har hunden inte tid att dra, rycka o s v utan springer fint vid sidan av cykeln.

 

 

Hastighet

Alla hundar kan springa vid cykel, det gäller bara att anpassa hastigheten efter hunden.

Har man små hundar så får man lära sig att anpassa farten till hunden tar vägvinnande travsteg i förhållande till vad hunden kan åstadkomma.

Har man extremt långkroppade hundar av större storlek med rejäla vinklar får man dra på i hastigheten så den hunden tar vägvinnande travsteg.

Har man två hundar med olika steglängd, då ska alltid hastigheten vara normal till långsammare. Hundarna ska alltså inte galloppera, annat än mycket korta bitar.

 

 

Lära hunden cykel

När det gäller att lära hunden sitta i korg så gäller samma som när man lär hunden gå i bur, man har en hemma i vardagen och lämnar den öppen så hunden kan gå och ligga lite i den när den har lust.

Om hunden inte intresserar sig för att gå dit kan man t ex slänga i favoritleksak eller godis. Eller enbart uppmuntra hunden.

När hunden är bekväm med korgen så är det i regel inga problem att börja använda den.

När det gäller springande hund bredvid cykel så går man runt cykeln tills hunden inte bryr sig om den.

Nästa steg så börjar man ta och röra cykeln tills hunden känner sig bekväm med den situationen.

Nästa steg så leder man cykeln med dig mellan hunden och cykeln, hunden ska lära sig att inte gå in i cykeln så den får redan där lära sig att inte gå precis bredvid cykeln. När hunden inte har några svårigheter med detta så går man till nästa steg.

Sedan börjar man cykla någon meter och stannar upprepat om och om igen. Man behöver se till att hunden INTE knuffar på cykeln, den behöver lära sig detta på en gång.

När detta moment är helt bekvämt så cyklar man. Var mycket noga inom inlärningstiden, som pågår till hunden uppför sig perfekt på cyklingsturerna, att hunden inte får springa för nära eller för långt bort.

Om hunden vobblar i sidled så tar man upp tempot lite tills dess att hunden bara kan koncentrera sig på springandet.

När man misslyckas så är det i regel grundlärandet som fattas i något steg.

Naturligtvis så finns det hundar som man kan ta varje steg med någon minuts mellanrum, så att man i princip bara börjar cykla med hunden. Trots det är det bra att gå igenom stegen, ifall det är en av stegen som känns obekväm för hunden.

 

 

Tillbehör till springande hunden

En fjäderarm som fästes bak på cykeln finns i olika varianter och märken. Då bakdäcket står tyngre mot underlaget och fjädern dämpar ryck så gör det cyklingen relativt säker i händelse av att hunden rycker.

Utomlands (bl a England, USA och Asien) finns det en pinne som står ut några dm från cykeln för att lära hunden att inte springa in i cykeln, utan hålla sig jämte cykeln på lämpligt avstånd. Jag har till sist hittat den till salu i Sverige för första gången oktober 2018.

Jag själv beställde två sådana från utlandet, men p g a stöld av min post så fick jag dem aldrig...

När man cyklar med hund är det en stor hjälp med en distanspinne så hunden inte kommer ända inpå cykeln hela tiden och riskerar att springa in i cykeln. Speciellt när man lär hunden att springa bredvid cykel.

 

Så här kan en distanspinne se ut. Tyvärr saknar den delen som ska sitta på cykeln som denna pinne ska skruvas fast i. Till en sådan pinne kan man också fästa ett elastakoppel.
Photo: AH

 

Så här kan en distanspinne se ut. Denna är komplett. Den guldfärgade skruvmojengen är den som saknar på pinnen ovanför.
Photo: AH

 

Ytterligare en distanspinne köpt i Sverige oktober 2018.
Photo: AH

 

 

Egen tillverkning av hundpinne/distans

Ett rör, t ex VTrör (finns i olika dimentioner t ex 15-18-22 mm o s v), som man kapar i lagom längd, ca 3 dm + pakethållarens bredd, och som man sedan trär i kopplet genom och därmed får rätt distans. Detta rör kan man surra fast i pakethållaren.

Eller så tillverkar man en egen pinne (eller två) i metall med hål för hake till ett kort koppel att fästa hunden i.

Koppelbitarna har jag tillverkat så att de är lätt elastiska. Detta för att minska risken för kraftigt ryck. Det randiga bandet ger med sig till samma längd som det mer stumma röda bandet.

 

Photo: AH

 

 

Höger eller vänster sida

Normalt håller man hunden på insidan, så man själv kommer mellan hunden och trafiken. Man sätter inte en hund på var sida, men bor man på skogen, som jag gör, så fungerar det att cykla på detta vis, träden och ekorrarna har inga bekymmer med det. Men det är absolut inte tillrådigt i stadstrafik.

 

 

Enkla lösningar av hundkorg från förr som fortfarande fungerar bra

Korgen med eller utan takgaller vad det som fanns förr, om man inte tillverkade något eget.

Idag finns MASSOR av konstruktioner för att ta med hund.

 

 

Egen tillverkning av hundkorg

En vanlig flyggodkänd bur som man surrar fast riktigt ordentligt är utomordentlig.

Två cykelkorgar, där man lägger den ena upp och ner på den andra ger en bra bur också. De korgarna går utmärkt att sy och klä med tyger och stoppning, efter behov och önskemål.

 

Photo: AH

 

 

Exempel:

Cykelkorg av gammal modell. Enkel och bra.

 

 

Man kan ha en kärra bakom cykeln som de små kan sitta i. Se bara så mysigt de har det i regnet. Sedan kan de se ut och vara med på ett annat sätt än om de inte kunde se omkring sig.

 

 

 

Tillägg till cykelkorgar

Att sy en mjuk vadderad "madrass" att ha invändigt för hunden att ligga på är mysigt för de små. Det fungerar också till viss del som stötdämpare åt de små älsklingarna.

Tycker man att det drar lite väl mycket genom korgen kan man t ex dra över den med en gles filt, myggnät eller nylonstrumpa. Huvudsaken är att hunden får luft. En fördel om de kan se ut, då det verkar som de flesta hundar föredrar det.

En del hundar vill inte se omkring sig. Då kan man täcka överdelen och endast lämna den öppen mot cyklisten.

För regnskydd kan man lägga ett vattenavtötande material högst upp på buren/korgen.

 

Uttjänta cyckeldäck går att
använda som hopphinder.
Photo: AH

 

Uppdaterad 2022-11-14

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström