INHÄGNAD

 

Hagar, inhägnader, inhägnad tomt, hundgård, rastgård. Det finns många lösningar på inhägnader för hundar.

 

Viktigt är att se till att inget i gården och på ytan kan skada hundar.

Fördel är om underlaget är blandat. T ex lite berg, lite grus, lite gräs, lite jord. Lite olika nivåer. Allt inom rimliga gränser. Vi vill inte ha ett enmeters stup i hagen, då kan det istället bli farligt.

Att ha lite aktiveringssaker i hagen är aldrig fel. Något bord för hundar att vara på. Nån hundkoja att hoppa in i, upp på eller kanske krypa under. Grävområde. Hopphinder. Tunnlar. Slalompinnar. Kanske en grund pool. Gärna skugga från nåt eller några träd. Möjlighet till sol. Möjlighet till vindskydd.

 

Se också gällande bestämmelser från jordbruksverket, de ändras ständigt så det får man läsa på och följa med i svängarna vartefter de ändrar sina regler.

 

 

Nyttja nätlängd maximalt

Har man tillgång till en begränsad längd nät men ändå vill att hundarna får så stort som möjligt kan man använda nätet olika effektivt. Man kan utnyttja väggar eller ännu hellre vinklar på hus eller uthus och därmed dubbla ytterytan på inhägnaden.

Om man bara har tillgång till nätet kan man sätta det runt för att få maximal yta till hundarna i förhållande till nätlängden.

Sätter man hagen fyrkantig blir det lite mindre.

Sätter man avlångt lämnas ännu mindre yta kvar till hundarna att röra sig på. Ju mer avlång, ju mindre.

Detta trots att nätlängden är den samma i alla exemplen.

 

 

HUNDAR OCH ORM

Man kan få stopp på ormar genom att sätta en slät, tunn plåt om ca 2 dm över mark runt kring hela hundgården. Den släta utan som sticker upp klarar ormar inte att ta sig över, i alla fall inte de ormar vi har i Sverige, d v s huggorm.

Somliga säger att vindsnurror som skapar vibration i marken fungerar på ormar, vissa säger att det inte gör det. Är ormar olika i olika delar av landet? Eller är det en bedömningsfråga som man svarar på efter egen önskan?

Har man ett särskilt ormtätt område kan man ju prova att sätta upp en vindsnurra, så ser man ifall ormarna ger sig iväg från den.

En del säger att vissa lopphalsband och spot on preparat håller ormar borta också, det tror jag knappast är fallet, men det kan ju vara värt ett försök?

Förr sa man att snus höll ormar borta, en del hävdar att snus håller myror borta, en del säger att både ormar och myror hålls borta av snus. Då ska man lägga en sträng snus på backen efter tomtgräns eller hundgårdsgräns.

 

 

Ibland är det nödvändigt att hindra hundars fria framfart. En del hundar är dock experter att ta sig ut i alla lägen. Här kommer några tips för att hålla hunden där den ska vara.

 

 

I överkant av ett nät eller en grind kan man vika in en kant. Denna metod brukar fungera bra till katter också om det bara är högt nog. Om hunden / katten kan hoppa fritt i luften till översta kanten så är denna metod bortkastad, alltså höjden är avgörande här för att kanten ska ha någon nytta.

Man kan t ex sätta bred bräda, t ex 1"8 högst upp som går inåt.

Man kan ta ett kortare nät som man fäster högst upp vikt inåt vilande på vinkeljärn.

Somliga använder hönsnät, så ger det med sig ifall hunden försöker kramla sig fast i nätet och hiva sig över.

 

 

Plank är slätt, det är därför svårt för hundar att komma över om det är tillräckligt högt, eftersom de inte får något tag att klättra på en slät yta.

Denna metod går också att använda på grindar, man kan också byta ut planket mot en annan slät yta, plexiglas. Då halkar bara hunden när den ska klättra, samtidigt kan man se hunden genom glaset och hunden kan se dig, fast det blir ett himla putsande hela tiden, hundar är duktiga på att smutsa ner sådant plexiglas.

Man kan ha vanligt nät i botten av hundgårdar och sedan höja med 2-3 brädor vågrätt, då blir det svårt för hunden att klättra på slutet.

 

 

Ibland är hundar duktiga på att gräva sig ur hundgårdar.

Hönsnät (eller kraftiga nät för större hundar) som man lägger inåt i hundgården, och fäster i nedkanten av hundgårdsgrinden. Man man kasta lite jord, grus eller vad man nu har får underlag i hundgården/tomten, ovanpå nätet.

Man kan också helt enkelt gräva ner hundgårds nätet eller en bit plåt rakt ner i backen.

Man kan ställa hela hundgården på sliper eller gamla telestolpar, slipers/stolpar kan man med fördel gräva ner en liten bit i backen.

 

 

Om man har ett vanligt tomt staket i klassisk modell med brädor eller en grind konstruerad på samma sätt, kan man lägga övre vågräta brädan lite längre ner än vanligt, så kan man gör en långtgående upp och ner vänt V högst upp på varje bräda, på det viset halkar hundens tassar ner på översta vågräta brädan och topparna på brädorna är i vägen för att hunden ska kunna ta sig över.

 

 

Man kan göra grindar i lodräta brädor, på det viset har hunden väldigt liten chans att få spjärn ifall den försöker klättra över.

 

 

Bärnät kan man ha som tak på hundgårdar, eller helt enkelt hela plåt eller plexiglas tak. Tänk dock på att hundar mår bra att få sol och värme på kroppen. Bärnät håller naturligtvis inte på vintern utan får då tas bort.

 

 

Om en hund hoppar över bakom ryggen på dig kan man sätta på hunden en bjällra, går den ner lite mellan frambenen och gärna har lite tyngd förhindrar det hundar att lätt klättra över också, och om den försöker så hör man det och kan därmed säga ifrån i rätt tid.

 

Photo: AH

 

 

En vanlig fiskelina är bra att ha om man vill skydda hunden från att rusa iväg utan möjlighet att sätta upp staket. Den är lätt, man kan ha den relativt lång, lätt stampa på den ifall hunden är på väg. Den är toppen i träningssyfte också.

 

 

Har man hund i hundgård eller på tomten regelbundet behövs det rensas på avfall mellan varven. På slät backe för små avyttingar går det bra med en borste och sopskyffel, om hunden är frisk. Kraftig sopskyffel fungerar för större hundar också, då gärna tillsammans med en skrapa som man rensar upp ogräs med från grusgångar. Istället för sopskyffel till stora hundar finns det en stor "skyffel" för hästar som man kan använda.

 

 

Skrapor

Skrapor att skrapa upp bajset på skyffeln kan vara olika. Krattor för barn fungerar bra på friska, fina skitar. En stor kratta som man kortar skaftet på går bra, särskilt till stora hundar. Den blir väl klumpig för små hundar men fungerar även där. En ogräsrens fungerar bra också.

Gröna krattan är gjord i metall, det är en barnkratta som är ypperlig till mina hundars fasta, fina och friska skitar, även om gränset är lite långt, den är speciellt bra till de stora hundarna. Ljusgula (på gräs) är en kratta i plast i barnstorlek, den är bättre till de små hundarna när det är kort gräs eller på annat sätt väldigt slätt underlag, t ex sand, men den ljusgula går mycket bra till de stora också. Den lite mörkare gula är för gles framme i "piggarna" och för mjuk i sina "piggar" så den var inte särskilt effektiv till detta ändamål. Däremot är den not utmärkt till löv för barn att kratta, och det är väl det den är avsedd för också...

 

Photo: AH

 

En bra sopskyffel på skaft med tillhörande sopborste går bra att sopa upp mindre avföring med och till stora en skyffel för hästar, om avföringen ligger på slät backe, sand eller slätt golv. Större avföring eller avföring i gräs är det bra med en skyffel med tillhörande skrapa, en hundplockare som t ex Häromi säljer.

I snö eller högt gräs och ibland is går det bra att använda en vanlig platskratta för att kratta upp avföringen från de hål som ofta bildas av värmen och avföringen sjunker ner i.

Som skrapa att skrapa upp lite avföringen med kan man på släta underlag använda en borste. I annat fall fungerar ett rakt ogräsrensar järn (bilden nedan) utmärkt. Baksidan av en skrapa för hästar fungerar ibland också, berode på hur skrapan är utformad. Ibland får man hjälpa till och böja den lite så man får en bra vinkel.

På Granngården kallas detta ogräsrensar järn "gångskyffel". Jag skulle nog snarare vilja kalla detta gång-järn.

För att inte få dessa hjälpmedel till smittspriare är det bra att man rengör dem noga, ofta. Ånga eller kokhett vatten är toppen för rengöring. Har man många hundar är det inte helt fel att en eller ett par gånger per år måla om dem också, för att minska risken för smittspridning.

Mer om rengöring.

 

Vill man "tillverka" en skrapa själv, man man ta en spade i plåt och kapa och böja. Man kan också ta en vanlig räfsa och använda baksidan + eventuellt vinkla den i önskad vinkel, vid behov.

Slyffel har den egenheten att ofta vara liten, så man får springa och tömma stup i kvarten, speciellt om man har stora hundar. Men det är inte alls dumt med en slyffel för hästar. Skrapan för hästar går också bra att använda men jag föredrar då att den är böjd vid användning för hund.

 

Exempel: Nu (29/10 -17) har jag fått lämna två skithögar på gården, då de är fastfrusna så de inte ens går att sparka loss. Vad gör man?

Än blir det ju mildare så de kommer gå att ta bort på eftermiddagen, men hade det varit vinter hade det kanske inte blivit milt eller så kanske de hade snöat över.

Sedan har man ett försvarligt gäng med skitar på våren att ta rätt på, fast man har hållit efter noga hela vintern. Man kan bara göra så gott man kan.

 

Exempel: Idag (171115) hann jag städa hela gårdsplanen från skitar med kratta och skyffel, innan jag kom på att det är årstid för att lägga krattan på hyllan och ta fram skrapan istället.

När jag gick en runda till med skrapan, så fick jag loss några som jag tidigare fått lämna för att jag inte fick loss dem.

Så fram med skrapan för årstiden! 

Även om man som jag har det mesta så tar det ibland en stund innan man kommer ihåg att använda allt för att få bästa hjälpmedel vid varje tillfälle.

 

 

Skyffel

Skyffeln har den egenheten att ofta vara liten, så man får springa och tömma stup i kvarten, speciellt om man har stora hundar. Men det är inte alls dumt med en slyffel för hästar. Skrapan för hästar går också bra att använda men jag föredrar då att den är böjd vid användning för hund.

Den sortens skyffel som jag fått tag i (inköpt på granngården) har ett för mig perfekt vinklat hantag också, som skonar min onda handled så gott det går. Se bilden nedan.

 

Photo: AH

 

 

Hundboxar inomhus kan vara bra som avlastning för utfodring, att sova i på natten och liknande om man har många hundar. Enligt mig ska hundar inte leva så permanent, hunden är gjord för att leva med sin ägare, det är vad de är framavlade till. Inte till att sitta i fack som de vore burfåglar.

Obs, hundgrindarna nedan är inte mina, enbart "lånade" över en dag för vidare transport.

 

Photo: AH

 

 

Hundbajs

Var gör man av en större mängd avföring efter hundarna?

Bor man i stan och rastar hundar efter gatorna så ger det sig själv, det finns i regel hundlatriner speciellt avsedda för detta. Man plockar upp avföringen i hundpåsar och knyter igen dem och lägger dem i avsedda kärl. Klart.

Bor man på landet där detta inte finns, så måste man höra med kommunen. Alla kommuner har olika bestämmelser.

En kompis till mig har tillstånd att ha en egen soptunna med plastsäck i, där får de slänga avföringen i knutna påsar, så hämtas detta av sophanteringen och behandlas separat.

Har man hus/tomt så finns det fler alternativ. Man kan kompostera. Det blir en ENORMT fin jord på mycket kort tid av hundavföring. Oftast efter endast ½-1 år (beroende på temperatur, luftfuktighet o s v) har man prima matjord.

 

 

Håll verktyg rena

Det är bra att skura alla verktyg man har för t ex vårstädning på tomten när man är klar, gärna innan man startar också, ifall man inte gjort det sista gången som man använde dem. Att måla om dem är också ett sätt att bidra till stopp av överföring av hundparasiter. Även t ex spett är det bra att passa på att snygga till, för nytta och nöje.

 

Photo: AH

 

 

Få bort hunden från ställen man inte vill att den ska vara på

Har hunden gjort fläckar på t ex husväggar, eller på träd, eller på metall, så kanske man vill få hunden att sluta med det.

Om hunden urinerar på metall är det snart att metallen börjar rosta.

Ställ för något. Om det inte fungerar får man träna hunden. Vid båda tillfällena gäller det att hålla rent, så hunden inte lockas tillbaka p g a lukten.

Sanering: Vill man få bort lukten från t ex en husvägg, eller ett träd, så kan man strö på koncentrerad bikarbonat. Träden klarar bikarbonat utan att skadas av det, liksom husfasader, metall o s v.

 

 

Några tips som kan underlätta när man gör inhägnader för hundar som är rymningsbenägna

För grävare:

 

För klättrare:

Sätt en överliggare som är invikt. Man kan använda både nät eller trä. Själv har jag provat en 1''8 som fästs i överkant och där den skruvas fast i ytterkant, så den viker innåt. Det går också att göra en svagare vinkel, man behöver inte så mycket som 90 grader här uppe för att få stopp på klättraren.

 

För hoppare:

Se till att ha nog högt nät. För den oerfarna hopparen är det bra att i alla fall börja med en höjd som överstiger högsta punkten på hunden när den står upp (exempel: på en hund med upprättstående öron högsta kanten på öronen), eller om det är en hund som står på bakbenen och spejar (som vissa raser gör, och det beteendet är vanligare på dvärghundar), högsta punkten när den står i den possitionen. Ju mindre hund, ju högre i förhållande till hunden. Anledningen till att små hundar behöver högre är för att de är så vana att överlista till synes omöjliga höjder, då de ser hur alla sitter i soffor, ligger i sängar o s v, och själva därmed lär sig att ta sig upp på höga höjder, så de ser inte höjder lika oöverkomliga som hundar som inte är vana att överkomma sådana hinder.

Hoppar hunden över så höj rejält på en gång, inte en dm åt gången, då tränar man bara hunden i höghöjdshopp.

 

 

Tak över delar av hundgårdar

Har man en hundlucka kan man ha en altan med tak på utsidan av hundluckan.

Man kan också ha en fristående pergola i hundgården/tomten/inhägnaden.

Man kan också ha en typ av carport, antingen hemmabygge eller färdiga moduler som finns att köpa.

Det finns färdiga bygghallar, garage, carportar, förråd o d att köpa som i princip är bågar som man kastar en pressenning över.

Att vila ett tak på staketsektioner är vanskligt. Risken är för stor för vind som sliter ikull alltihopa.

Däremot kan man använda en vägg och en staketlänga som "hjälper" varandra och övriga sträckningar självbärande.

T ex som en altan vid utgången. En sida är mot väggen där luckan kommer ut. De andra är uppställda "fritt".

 

 

Tak över hela hundgårdar

Jag hade en gång en kollega ifrån norr som om och om igen tjatade om att hen ville ha ett stort växthus att rasta hundar i under vintern för att slippa snö och liknande. Själv tror jag inte det är så lyckat då hundar faktiskt mår bra av att se en fågel, att få pälsen omrufsad av vind, att få snö på kroppen/pälsen, att få direkt solsken på sig för både pigment men framför allt för D-vitamin.

Att kapsla in hundar på det viset kan jag bara se som en eventuell högst tillfälliga lösningar i undantagsfall, t ex på en sjuk hund som inte får blöta ner bandage, eller kvällen innan en hundutställning på en färdigfriserad pälshund som ska vara vacker dagen efter. Högst tillfälligt alltså.

 

 

Rovfåglar och katter

Ibland bor man bland många större fåglar som man är rädd ska ta små valpar eller små hundar. Ibland vågar man inte ha hundarna ute själv av rädsla för att förlora en hund. Ett vanligt fruktnät är billigt och bra. I nätet kan man för att förstärka t ex sätta foliebitar som prasslar och blänker och kan verka skrämmande för fåglar.

Har man innekatter som också har tillgång till hundgård, kanske via lucka i huset, så fungerar fruktnätet också bra för de flesta katter och håller dem inne i hagen.

Vissa katter trycker sig ut ur hålen, de kan t o m få av en tråd så det blir ett stort hål, om de gör detta så håller fruktnätet inte, utan behöver kompletteras.

Annars till katter som tar sig ut ur fruktnätet kan man ta ett kraftigare nät, en långsmal remsa, och sätta i 90 graders vinkel runt hela gården, det räcker i regel med ett par dm som är invikt in mot hundhagen högt upp.

Sådana långsmala remsor finns bl a att köpa på bygg-affärer i rullar. De används till gjutning.

 

Photo: AH

 

 

Låsbar dörrsektion

Ibland har man, liksom jag, en dörrsektion som bara kan öppnas från ena hållet. Vill man kunna gå genom grinden från båda håll så är det lätt åtgärdat, om man vill.

Man tar en metallfil och sågar bort en pinne nära låset, så en öppning blir större, man får då ut handen genom hålet och kan öppna den innifrån utan bekymmer. För att ändarna inte ska bli vassa kan man fila ner dem med en metallfil.

Är det gunnebostängsel av standardstorlek i dörren så är det oftast bara att bända isär hålet, om man inte har allt för stora händer.

 

Photo: AH

 

 

Trappsteg

Har man trappsteg i hundarnas miljö så kan det underlätta med mindre trappsteg för t ex valpar, sjuka eller gamla hundar. När det gäller att få ut hundar så kan valpar rent bli rumsrena flera veckor tidigare med en sådan trappa.

Lilltrappen gjorde jag för ca 12 år sedan (ca 2002), ca ett år efter jag flyttade in i mitt hus, genom åren är det många valpar här som lärt sig gå i trappor i den och en och annan gamling som haft hjälp av den. Nu är den gjord så stadig så den bör hålla min livstid ut!

Det är nu mellansteg uppsatt på varje trappsteg, så det blir en trappa med halva höjd- och breddmåtten. Alltså anpassat till en extremt liten hund, som t ex en dvärghundsvalp, eller en gammal eller skröpplig liten hund som behöver ta kortare steg.

Valptrappan gör att valpar kan ta sig ut på egen hand på gräset ca 2-4 veckor tidigare än tidigare.

Man kan också skaffa en spång för hundar att gå upp i bilen på. Det kan man sätta på en bit av trappen. Har man inga valpar, eller gamlingar som nyttjar denna kan man ta bort den och förvara den på liten yta då den är ihopfällbar.

Spången kan också användas för att gå upp för trappor.

Man kan också göra trappsteg eller liknande till höga trösklar vid hundgårdsgrindar.

 

Ramp ihopfälld.

Ramp.

Små trappsteg.

Photo: AH

 

 

Praktisk förvaring och upphägning

Cykelkorgar fungerar bra att hänga på galler och ha diverse tillbehör till hundarna i. Jag har leksaker som tål att vara ute hela tiden i korgarna. Nära till hands när man ska leka eller träna med hundarna.

 

Photo: AH

 

 

Man kan också göra praktiska egentillverkade hakar att hänga koppel m m på.

Hakarna jag använder när jag hänger olika saker på nät är helt enkelt böjd stel tråd som jag rengjort och sedan målat med rostskyddsfärg. En bra sak med den är att man kan böja precis som man vill och göra den i vilken storlek man vill. Allt man behöver är tråd och färg.

 

Photo: AH

 

 

Ibland finns det redan hakar att hänga upp tillbehören med. Bajspåsar lätta till hands för alla att använda.

 

Photo: AH

 

Varningsskylt för hundar är bra att ha så folk inte bara rycker upp dörrar eller grindar och släpper ut hundarna. I mitt fall har jag kompletterat med hänglås överallt, ifall någon försöker släppa ut mina fyrfota barn på vägen.

 

Photo: AH

 

Lampor som fungerar per solcell är bra, speciellt på grinden in. Detta är toppen framemot hösten och vintern när man ska in efter en sen promenad. Inga problem när vi har riktat ljus för att se hänglås m m.

 

Photo: AH

 

Lampor som slår på automatiskt (= rörelsedetektor) när t ex en hund går förbi är toppen nu när mörkare årstiden närmar sig. Jag har använt mig av solcellsdrivna lampor med rörelsedetektor i 15 år eller mera.

Idag finns det många bra modeller till rimliga priser. Ingen kostnad på elnätet. Dessutom slipper man elektriker för att installera dem.

Lamporna förr var ofta klena. Idag är den starka och bra.

De som hållit kortast tid har blivit 8-9 år gamla. De äldsta är över 15 år och "still going strong".

Då hela vårt hus är inhägnat har vi minst en lampa i vart vädersträck. När hundarna går ut och lamporna slår på så ser de var de går och kan känna sig trygga.

 

Solcellsdriven lampa
med rörelsedetektor

Photo: Annika Hagström

 

 

Bord/upphöjd liggplats

Dels kan hundar har enormt kul med en upphöjd liggplats. Under förutsättning att den inte är farlig för hund.

Dels finns det bestämmelser att rätta sig efter.

Problemen att skaffa en upphöjd liggplats är inte märkvärdigt svårt.

Man kan som på bilden ovan ställa ut en fåtölj. Eller som på bilden ovan ha ett trädgårdsbord med trädgårdsstolar.

Jag har haft kanske nära 100 hundar när jag hade fåtöljer i hundgården (om i mitt fall varit tomten på alla ställen jag bott genom åren). Jag har nog haft många gånger fler hundar och haft trädgårdsbord med stolar i hundgården. Jag har inte sett hundar ha något speciellt nöje av detta. Däremot är det MASSOR av hundar som gärna låg eller satt i fåtöljen.

Däremot leka i "möbler", då har jag haft mer framgång med t ex en bräda uppå backen till en upphöjning, så det blivit en kana. Sånt brukar massor av mina hundar leka i.

Nu har jag tagit en planka på två upphöjningar och ett rep fäst i plankan. Men det var skojigt! Där leker hundarna verkligen. De har dragkamp. De leker herre på täppan. De tuggar i träet. Alla känner sig trygga där, då det inte är farligt högt heller. Ingen av hundarna avstår från att någon gång vara uppe på denna planka.

En gång i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet hade vi en ganska stor sten nästan i mitten av en mycket stor hundgård (3,000 kvm). Där hade hundarna otroligt kul.

I en annan hundgård hade vi en bergssluttning, där stenen gick i dagen. Den gick hundarna aldrig i, de gick runt den.

 

Genom tunnel, upp på
bord och sedan upp på tak.
Lekbänk för hundar, en planka och två stenar + som extra krydda, ett rep som är fastknutet på mitten.
Photo: AH

 

 

Tom hundgård, tom tomt, tom inhägnad

Har man inhägnad tomt eller hundgård till sin hund/sina hundar så bör man stänga där när ingen hund är där inne.

Det finns alltid risk att det kommer in hundar, katter, rävar o s v som kan ha smittor med sig som den lämnar efter sig i hundgården och man riskerar därmed att få sin hund smittad.

Det kan vara smittor som löss, loppor, öronskabb, skabb, noskvalster, maskar o s v.

 

 

Skugga/vindskydd

Detta skuggnät går bl a att köpa på granngården, billigt och bra. Då nätet inte är helt slutet så går det att se igenom det litegrann, vilket gör att hunden inte känner sig helt issolerad från omgivningen. En hund som får normal skötsel utifrån sina behov blir mer tyst när de får känna sig delaktiga. En annan fördel med detta nät är en otroligt billig kostnad. 299:- (december 2015) för 20 långdmeter är ett fynd. Förutom ge skugga så ger det också en dämpning av vind.

 

 

 

Stolpar

Snåla inte på rejäla stoplar. Mina äldsta stolpar har hållit ca 35-40 år innan de "kroknat". De är alltså prisvärda. Stolpar rakt ifrån skogen håller några få år, det är allt. Förr tog man stolpar i skogen och satte dem i en hink spillolja. Där fick de stå ett tag innan man använde dem. Det är knappast miljövänligt.

Inpregnering är inte heller särskilt moljövänligt. Att de däremot håller länge är miljövänligt. Dessutom har jag fördelen att kunna köpa lokalt, då de kommer nån mil ifrån där vi bor.

 

Stolp.

Photo: Annika Hagström

 

 

Bestämmelser om storlek

Volymen (=storleken) på hundar är olika beroende på hur det mäts. De vanligaste två varianterna: Man kan mäta mankhöjd. Man kan mäta vikt.

Tidigare använda jordbruksverket/länsstyrelsen (= jbv) vikter som referens till vilken storlek av hund som skulle ha vilka utrymmet i olika sammanhang. T ex storlek på hundgård, storlek på hundkojor, storlek på inomhusutrymmen, storlek på valplådor/valpboxar och valphagar, storlek på burar o s v. Numera har man bytt till mankhöjd istället.

Varken mankhöjd eller vikt är ju riktigt rättvisade för vilket utrymme som hunden behöver. Speciellt när det kommer till hundar som är ovanligt tunga eller ovanligt lätta för sin mankhöjd. T ex en Grand Danois är väldigt hög, men en lättviktare om man jämför med många av molosserna som är lägre i mankhöjd. Största skillnaden är kortbenta raser med "stor" kropp. T ex Basset Hound. En låg mankhöjd men de kan vara tyngre än många medelstora hundraser.

När det gäller matåtgång måste man alltid kolla på vikt. När det gäller uppmatning av magra hundar och växande hundar gäller också vikten.

När det gäller att t ex välja hundsäng eller bilbur till hunden är det hundens längd*höjd (när man pratar burutrymme) som gäller. Då ska man se till hundens högsta höjd och högsta längd, när hunden står uppsträckt. Alltså är mankhöjd inte tillräckligt när man väljer bur.

Då jbv ändrat storlekar utan att förvarna åtskilliga gånger numera så måste kan hela tiden ha ett öga på jbv regler och bestämmelser. Det är fullkomligt hopplöst att ge information om jbv bestämmelser här på denna sida, då de kan vara nya mått som gäller i morgon, utan att någon ens får reda på att en ändring är på gång. Inte ens inspektörer har koll på detta numera, utan jbv måste oftast ha flera månader på sig att utvärdera om en hundägare gör rätt.

OBS! Det är varje djurägares skyldighet att följa gällande bestämmelser!

Mer om grindar, burar, hundsängar, valphagar, valplådor/valpboxar och hundgårdar.

 

 

Lite mer om ytor och hur man räknar ut ytor.

 

Uppdaterad 2022-11-09

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström