Uppmatning

 

Uppmatning av en smal hund

Detta är ingen större konstart normalt.

1/ Ge hunden mer mat.

2/ Vill den inte äta mer mat, ge den maten i mindre givor flera gånger om dagen.

3/ Vill den inte äta tillräcklig mängd, d v s öka matmängden från startportionen, så sätter man i olja.

4/ Vill man att hunden snabbt ska få en tjockare mage på kort sikt ger man t ex pasta, pannkaka eller liknande.

Detta är de grundläggande principerna, men fortfarande ska man inte t ex ställa fram enorma portioner som står för jämnan och blir förorenat, en hund som har svårt att få i sig tillräcklig mängd av maten som vi vill att den ska äta kommer nästan aldrig äta mer med den metoden, snarare tvärs om.

Man ska naturligtvis också ha den rena maten i rena skålar.

För att öka intresse för maten kan man också tillföra smakförhöjare. När man tillsätter fett är det t ex en bra idé att ta fett i form av buljong, om man behöver smakförstärkare samtidigt.

 

Nedan finns massor av olika varianter av vad man kan prova. Ta en i taget, skynda långsamt, ge inte upp.

 

 

Överutfodring och blandning av olika sorters mat

En hund, och då speciellt valpar, kan det vara frestande att stoppa i lite vad som helst, speciellt om den är matglad. Detta brukar dessvärre leda till lös avföring, många gånger viktminskning. De kan få en OTROLIG smärta i magen. De blir kort sagt sjuka. Att utsätta en valp för det är inte snällt.

Våra dvärghundar har inte mycket extra vikt som de kan "ta av". En liten valp som kanske är uppe i 1 kg och går ner i vikt är ännu allvarligare. En hund unnder 1 kg har sämre immunförsvar, skillnaden mellan under eller över ett kg är gigantisk. Valpar under 1 kg är mer eller mindre att betrakta som spädbarn. De kräver en helt annan skötsel. Detta är orsaken att jag inte lämnar ut valpar förrän de väger 1 kg.

Av dessa anledningar lämnar jag med mat när mina valpar flyttar, och uppmanar alla att ge dem det till att börja med och att långsamt gå över på det foder de vill ge hunden i framtiden. Jag uppmanar alltid nya ägaren att inte ge något extra första tiden och att enbart ge en liten bit med en sak i taget när de börjar vänja valpens magar med all "skräpmat".

En valp som får magen i olag kan få kroniska problem i resten av sitt liv om man inte väldigt fort kommer tillrätta med problemet. Ibland betraktas dessa hundar som "allergiska", fast de egentligen är förstörda i tarmen av ägaren / vårdnadshavaren med den tragiska följden att den är sjuk för resten av sitt liv.

Om gödning behövs ser man på hullet, inte på hur matglad valpen / hunden är. Dessvärre är det oftast de minst matglada som är rena gisslet att göda upp, en av orsakerna att de blivit slöa vid matskålen kan vara ständiga foderbyten som gett hunden ONT i magen, så den inte "törs" äta så mycket den egentligen skulle vilka, och därför lever på svältgränsen.

 

 

Gödning av magra hundar

Metoder för gödning är många.

Se först som sist till att hunden är FRISK!

Vid kroniskt magra hundar kan man göra ett giardia test.

Skynda långsamt. Ge inte upp! Den omöjliga hunden finns inte (det bara känns så ibland). Men låt det ta tid! Var inte oroliga ifall det går långsamt, bara det går åt rätt håll.

I starten kan det vara lite ryckigt, vissa dagar kan t o m hunden gå ner i vikt, men man måste ge metoden tid att fungera.

 

 

Metoder att öka matlust på hundar

I första hand så långt det är möjligt ska man ge hunden ett bra fullfoder utan tillsatser. Har man en gång skämt bort hunden så kan man bli fast för det resten av livet. Är tillägget mycket innebär det en utfodring som blir skev, ej balanserad, och hunden kan få både överskott och underskott som kan ge sjukdomar eller t o m leda till hundens död.

 

 

Underhull

Bara för att vi människor inte har jätteutvecklat luktsinne, jämfört med hunden, innebär inte att vi inte känner lukter. Lukter är t o m viktiga för oss, mycket viktiga. På samma vis är det med hundens smaksinne.

Hunden har inte särkilt utvecklat smaksinne, men varje hund har oftast sina favoritmat eller favoritgodis. Vissa hundar gillar kött, vissa lever, vissa banan, vissa annanas, vissa morötter. Jag har haft många hundar som föredrar klementiner framför kött, för att bara nämna ett enda exempel. Även hundar med dålig aptit kan ha en favoritmat. Man får prova sig fram. Vissa hundar föredrar t ex lek före godis. De hundarna kan man kasta mat till, lite i taget, så den får jaga och då väcks aptiten.

Här kommer några trix och knep jag har fått tagit till genom årens lopp, i regel fungerar de bra, men vilken metod man än tar till så tar det oftast lite tid att få upp hunden i vikt. Ju längre hunden varit underviktig och ju magrare den varit, ju längre tid tar det att göda den.

 

 

Blandar man i gott i den vanliga maten, så ska det vara tillräckligt mycket för att få hunden att äta, men tillräckligt lite för att hunden inte ska få i sig för obalanserad mat totalt sett.

Att servera (= oftast låta stå framme dygnet runt) enorma mängder mat till hunden är INTE ett sätt att få hunden tjockare, däremot en bra metod att få hunden att inte vilja äta tillräckligt, vad jag kallar mat-led.

Det är inte speciellt smart att ställa fram enorma mängder mat till en hund och därmed tro att de får HUR MYCKET SOM HELST så man GÖR ALLT MAN KAN för att få upp hunden i vikt.

Denna metod är långt ifrån smart, snarare lat. Maten förlorar arom och blir smutsig. Mängden mat kan göra hunden äcklad. Hundar vill ha fräsch mat, mat som är ren. Det är smartare att ställa fram en liten skål, så hunden får lust att sluka hela mängden direkt. En frisk aptit är sunt. En mager hund ser inte sund ut.

Man ska inte ge alternativ mat endast, utan försök komplettera maten med torrfoder, och om alternativa maten blir en stor del av dagsgivan bör man ge extra vitamin - mineral - preparat till hunden. Akta däremot för överdosering. Överdosering = lös mage = viktnergång.

Har man en hund som är både mager och nervös så är B-vitamin extra bra tillskott till en sådan hund, då B-vitaminer både stärker nerverna och ger mer aptit. B-vitaminer anses ofarligt att överdocera, trots det rekomenderar jag inte överanvändning eller långtidsanvändning av B-vitamin. Ge halv ranson dagligen i t ex en månad, eller full ranson varannan vecka och inget alls varannan vecka är bra metoder, anser jag.

Att ställa in en korrekt balans på detta vis för hundar är näst intill omöjlig. Långvarig utfodring på detta vis är förkastligt och ofta t o m skadligt.

Undvik dock t ex leverpastej och annan geggig mat, det ruinerar tänderna på 0 - tid, det är alldeles för smetigt, lägger sig som en hinna över tänderna (bakteriebeläggning=plack), på bara en vecka kan man ha förstört en hunds tänder för all framtid! Tänderna får man inte tillbaka. Vi kan knappast sätta in löständer på våra hundar.

Man kan också ge torrfodret genom att skiva lövtunna skivor av burkmat för hund, man sätter detta i mikron på 10 - 20 sekunder så "köttet" smälter ner i torrfodret och ger en extra god smak och arom tack vare värmen och "köttet". En stor fördel med denna metod är att den inte fördärvar tänderna.

Hunden ska ha dagsgivan fördelat under flera gånger om dagen. Man ska inte överutfodra, då får hunden oftast lös mage och går då ner i vikt! Så för mycket mat är aja baja.

Man måste ha tålamod, låt det hela, vilken metod ni än väljer, göra verkan. Ta gärna vågen till hjälp för att på det viset kunna mäta resultat.

Är hunden i något så när ok hull veterinärmedicinskt eller kanske bara aningens tunn, rekommenderar jag ett bra torrfoder.

Är hunden dålig att äta rekommenderar jag torrfoder + burkmat och mikron.

Man kan också prova att spreja på matolja av olika slag på torrfodret, en hund jag känner vill endast ha olivolja på maten, annars äter han inte! Får han bara sin spray med olivolja är allt bara bra och hunden äter och är bra i hullet. Ett mycket bra knep.

Man kan också prova filmjölk, yoghurt, buljong eller liknande att hälla över torrfodret, men ser man att hunden reagerar negativt så måste man sluta, vissa hundar får lös mage av dessa produkter.

Dräktiga tikar, t ex fodervärds tikar, som i all välmening blivit förstörda, skämda, av att endast få människors mat och därför blivit undernärda under dräktighet, då är det akut! De rekommenderar jag energipulver i mat och vatten + makaroner - rå köttfärs dieten. Gärna med köttbullar eller korv eller ister vad hunden tycker mest om, som mellanmål. Energipulver på allt, inklusive vattnet.  Definitivt inte maten framme hela tiden! Det är frågan om rena korvstoppningen för att få i hunden mesta möjliga utan att gå över gränsen och få lös mage p g a överutfodring. Denna metod måste man här komplettera med extra vitaminer och mineraler p g a dräktighet - digivning. Dessa hundar måste få detta uppdelat på massor av små givor om dagen, gärna 5 gånger eller helst fler! Så jämt fördelade över dygnet som möjligt. Tänk på att magen också tar sin plats, så det är många, små givor som gäller.

Jag har varit med om några sådana här gödningar (på en egen och flera andras hundar som jag fått ynnesten att följa) och efter det gått någon månad har hunden blivit tjockare! En metod som utförts rätt har en dundereffekt. Hunden blir naturligtvis helt bortskämd men när magen en gång är riktigt uttänjd verkar det som om hundens naturliga hunger kickar in så det så småningom går att gå tillbaka till vettigare utfodring, alltså torrfoder. Ibland lyckas den övergången redan när barnen börjar få sitt torrfoder...

Ibland får man hem vuxna hundar som har ätit totalt felaktig mat, alltså människors mat. Så kanske de dessutom är magra! Dessa får man kanske också ta till makaroner - rå köttfärs metoden. Är hunden pigg på lek och jakt, kan man prova köttbulle metoden och rulla köttbullarna över golvet, dessa ska då kanske ges på en liten hund 1 - 3 om dagen, som ett litet mellanmål. Man kan också prova korv eller ister och andra metoder.

Andra olika varianter man kan prova är:

 

Har man vuxna hundar som äter dåligt så bör man se till att hunden är ordentligt rastad innan matning, bäst är om man får hunden att göra "nr 2" innan den får maten. Vissa hundar äter inte förrän efter en ordentlig rastning. En del hundar måste man rent motionera innan matning, så blir de hungriga. På valpar är det givet med rastning före och efter mat.

Hundars smaksinne tycks inte vara så väl utvecklat, däremot ägarens föreställningar om hundens smaksinne är väl utvecklat! Hundar går däremot gärna på lukter när de väljer mat. Det betyder inte att det måste lukta gott i människors näsor. Ta t ex ett halvruttet kadaver, hundar tycker oftast att det är MUMMA! Inte skulle jag vilja ha en tugga inte.

Är hunden akut mager, rekommenderar jag veterinär!

Energipulvret är ett underbart trick, eftersom det inte förändrar smak eller lukt på varken mat eller vatten, vilket gör att hunden inte blir onödigt bortskämd på fel sätt. Använder man en av metoderna med makaroner, kött o s v kan man efter få problem att få hunden att äta torrfoder, så då blir det att väjning om hunden igen, då man riskerar att den går ner i vikt en gång till. För att inte tala om att tänderna lätt blir fördärvade av mjuk föda.

Av någon anledning har exteriör domare på hundutställning numera (främst från år 2000 och framåt) tagit för vana att nästan uteslutande ta fram hundar i lätt överhull (eller kraftigt överhull beroende på ras). Det bådar inte gott för hälsans skull i framtiden för våra hundar!

Fördelen med underhull (i förhållande till övergödd) är att hunden tycks kunna leva ett friskt och långt liv, så länge hunden inte är direkt utmärglad. Har hunden endast en viss undervikt tycks inga som helst följdsjukdomar komma av det.

Är hunden däremot undernärd kan den bl a få nevrologiska skador, som t ex rytmiska ryckningar i skinnet, det kan hjälpas upp med B-vitamin till viss del. B-vitamin kan också öka aptiten. Tillskott av B-vitamin är ofarligt, men alla tillskott som ges regelbundet väldigt länge kan störa hundens upptag av B-vitamin eller t o m andra vitaminer, mineraler eller annat.

Dogman tillverkar en B-vitamin tablett som heter "VitaBe, B-vitaminer för katt". Den har hög aptitlighet, även kräsna hundar vill ofta äta dem själv.

Är däremot en blivande mamma tunn i hullet, kan det leda till eclampsi och snabb död för tiken och om man har otur också för valparna.

 

 

Smakförhöjare

Det finns olika smak/lukt förstärkare som vi kan sätta på/i maten till våra hundar för att göra den mer aptitlig.

Hur varm maten är till hundar kan spela roll när det gäller att få en hund att äta duktigt. De flesta hundar äter mer begärligt om maten är aningens ljummen. Knappt fingervarmt, bör det vara. Alla dofter kommer som mest till sin rätta då också, vilket man oftast kan se på hundens nos innan man ens har ställt ner skålen.

Blöta upp foder som man när hunden har ett bra ätbeteende minskar på vattnet allt eftersom.

Burkmat eller olika puder bestående av aptitretare, blodpulver, levermjöl o s v. Försök hålla alla sådana inblandningar till ett minimum, så foderstaten inte blir för rubbad.

Olja i maten.

 

Exempel på några matförstärkare som vanligen finns i ett hushåll med hund:

 

Rota igenom skafferier och kylskåp så hittar ni nog något bra.

Exempel på några matförstärkare som finns att köpa som jag provat:

 

Gemensamt för dem alla är att på vissa hundar fungerar någon eller några preparat och på andra inte.

 

Aptit Blodpulver Torkad pulveriserad lunga

 

Om man som jag ger Orlando pinnar från Lidl till sina hundar bör man inte ge en hel pinne till en liten dvärghund samtidigt. Det blir så mycket för en liten mage att näringsbalansen rubbas för en så liten hund.

Har man sedan kräsna hundar som inte vill ha pinnarna när de har hårdnat/torkat så gäller det att hålla den fräscha. Jag själv stänger förpackningen med en knipa. Då håller den sig i veckor.

Jag använder oftast dessa pinnar genom att trycka ner avmaskningsmedel i en bit (stor som en nagel) och ge till hundarna. Mina hundar slukar det utan problem.

Då mina hundar är väldigt förtjusta i dessa Orlandos Lidl-pinnar (inga andra märken av pinnar som jag provat duger åt mina hundar) kan jag ibland ta en bit (stor som en nagel) och smular ner i en portion mat om den hunden behöver lite extra stimulans för att äta.

 

Orlandos pinnar från Lidl

Photo: AH

 

Kom ihåg att smakförstärkare endast ska vara en pytteliten del av det totala matintaget så näringsvärdet inte förändras för mycket för hunden. Målet ska vara att man med tiden ska fasa ut smakförstärkaren.

 

 

Anledningen till att hundar blivit magra

Det finns massor av orsaker till att en hund blir för smal, att få en hund för smal är mer komplext än att få en hund fet.

 

Mager:

 

Då kan man åtgärda detta!

 

 

Energipulver kan ibland vara lite svårt att få tag i. Det ska finnas på apoteken, men vissa apotek säger att det inte finns. I vissa apotek för man beställa hem. Vissa apotek har det hemma. Här nedan ser ni hur kartongen ser ut (2014, kan ändras i framtiden).

 

Energipulver.

 

Uppdaterad 2022-05-31

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström