Dhole (Asiatisk vildhund)

 

Dhole

 

Dhole, asiatiska vildhundar (Cuon alpinus lepturus). Klass däggdjur. Ordning rovdjur (Carnivora). Familj hunddjur (Canidae).

Dhole har en bred och ovanlig repertoar av läten, de gnäller, jamar, piper, morrar, tjattrar. Tjattrandet används som varningsläte. De visslar också för att känna igen varandra på avstånd.

Mankhöjd 42-55 cm. Hane 15-20 kg och hona 10-13 kg.

Pälsen är rödaktig eller brun med mörkare svans, i de norra och nordöstra regionen av Asien är pälsen ljusare och längre, benen är också något kortare.

De lever i torra och fuktiga lövskogar, regnskogar, barrskogar, törn- och buskskogar, samt grässlätter och höglänta stäppområden 3 000 m över havet.

 

Dhole

 

De lever i familjeflockar. En flock består av flera hanar än honor och storleken på flocken kan variera från 5-18 djur. De har en stark hierarki med en dominant hane och en dominant hona.

Parningen äger rum under torrperioden november-april med en topp i december-januari. Dräktighet 63 dygn. 5-10 valpar per kull. Valparna väger mellan 200-300 gram vid födsel men har redan efter 10 dagar fördubblat sin vikt. Valparna diar helt ca 3 veckor sedan tillförs uppspydd maten, som hela flocken bidrar med, vid 6-7 veckor är valparna helt avvanda från diandet. Hela flocken tar del i vakt, utfodring, skötsel och lek med valparna och när valparna är omkring 3 månader så deltar de redan i jakten, men flocken blir inte fullt mobila förrän vid 8 månaders ålder. Extremt lika våra tamhundar.

Dhole äter skalbaggar, gnagare, fåglar, mellanstora hovdjur (30-175 kg). De jagar kollektivt i stora grupper och kommunicerar under jakten med visslingar och pip. De driver ofta hjordar ner i vattnet där de omringar och nedlägger hjort tillsammans. De äter snabbt och mycket, utan några större aggressioner. Ofta har de också en som står på vakt när de andra äter för att hålla utsikt efter leopard och tiger.

Livslängd 7 - 15 år.

 

Dhole

 

Dhole är starkt utrotningshotad. Deras främsta hot är skogsavverkning. Naturområden där de fortfarande återfinns är oftast inte större än 50 kvadrat km.

P g a rädsla för att de tar boskap så dödas de också vid förgiftade åtlar, i snaror, valpar klubbas ihjäl i lyan, många dödas också på vägar. Inga större skyddsåtgärden förekommer för just Dhole, men i de områden där leopard och tiger finns så går de under samma skydd.

Cuon betyder hund på grekiska och alpinus betyder fjäll / berg och därför kallas de ibland för mountain dog.

Tidigare fanns Dhole i större delarna av södra, östra och sydöstra delarna av Asien. Numera återfinns de i Indien, Bhuta, Tibet, Indokina, Indonesien, Malaysia. Det är lite oklart om de finns i Ryssland, Mongoliet och de centrala delarna av Kina.

 

Dhole
Bild från http://www.fotoakuten.se

 

Updaterad 2018-04-17