Jag vill upplysa om att hemsidan kan gå i graven snart, då jag inte fått tag i något nytt hemsidesprogram. Datorn där jag använder nuvarande program är på väg att bryta ihop. Jag har haft datorn i väldigt många år och bit för bit slutar vissa grejer fungera i datorn. Dataprogrammet som jag använt sedan 1999 fungerar inte i min nyare dator.

 

No e-mail/no internet. Phone number + 46 762 79 41 25.

Ingen e-post/inget internet. Ring dagtid 10-18 Tel: 0762 79 41 25.

 

220505 torsdag

Moln, 6º C klockan 6,30.

Idag blev det 1,255 uppdateringar på hemsidan.

 

220504 onsdag

Sol, 15º C.

Här växer och frodas det, trots att det bara är i begynnelsen ännu. Våra planteringar.

 

220503 tisdag

Sol, 10º C.

Bilder: Pia´s Senorita Samba De Inca, chihuahuor, Pia´s Senorita Tango, hundar, Pia´s Senor RapperPia´s Yuki Emiko-FujinPia´s Senorita Hipp Hopp, Pia´s Yuki Hisako-UmeRicco Vigal Poseidon In Blue

 

220502 måndag. Vecka 18.

Sol, 15º C.

Ryssarna tycks ha fega landsmän. De baktalar döda svenskar som inte kan försvara sig. Mer om mina åsikter om krig.

 

220501 söndag

Sol, 14º C.

Första maj protesterar man eller framför sina åsikter. Här är en åsikt ifrån mig. Med tanke på alla Putins näsmaste oligarker som dött under suspekta omständigheter runt om i världen de senaste månaderna så är det uppenbart att det är farligt att vara en nära man till Putin. Döda: Leonid Shulman, Alexander Tyulyakov, Mikhail Watford, Vasilij Melnikov, Melnikovs fru Galina, Melnikovs två unga söner (4 och 10 år gamla), Vladislav Avajev, Avajevs hustru, Avajevs dotter, Sergej Protosenja, Protosenjas fru, Protosenjas barn. Slutsats, det är farligt att vara "vän" med Putin. Det är också naturligt att de som överlever att vara nära Putin inte vågar säga något. De vet ju hur det kan bli då... Att leda med fruktan istället för kärlek, är förkastligt och ALDRIG hållbart i längden. Putin är p g a sitt agerande och p g a sin ålder snart en före-detting, av en orsak eller annan. Vi är många som ser fram emot den dagen. Mer om mina åsikter om krig.

 

220430 lördag

Grått, 11º C.

Glad Valborg till alla därute!

 

220429 fredag

Sol, 15º C.

Har man egen vatten kan man behöva kolla det. När man bedömmer vattens kvalitet så tittar man på vattnet, godkänner man utseendet, så går man vidare med att lukta på vattnet, godkänner man det så går man vidare till att smaka på vattnet, godkänner man det, så går man vidare till att sända vattnet på analys. Godkänns det, så är det ett bra vatten, inte förr. Mer om vatten.

 

220428 torsdag

Sol, 13º C.

Jag försöker få ut en annons på Blocket på Pia´s Senor Rapper. Jag vet inte vad Blocket håller på med, men det är rent omöjligt. Hur i hela friden kan de få folk att annonsera där när det är så omöjligt? Bilden nedan har jag monterat ihop för att ha med i annonsen.

 

220427 onsdag

Sol, 8º C.

Bra eller dåligt pigment? Pigment efter färg? Ett pigment som är "efter färg" är just så. Ett dåligt pigment ser man rester av, eller delar av, ett bra pigment och sedan avblekning. T ex en svart nos som är delvis avpigmenterad. Mer om pigment.

 

220426 tisdag

Sol, 12º C.

Idag kom det upp vitsippor här. För några dagar sedan var det tussilago i vägkanten. Å andra sidan var jag i Örebro förra veckan, redan då hade blåsipporna kommit upp där. Det är en härlig tid som väntar. Att få följa alla livets under, allt som väcks till liv igen denna årstid. Mer om naturen här hos oss.

 

220425 måndag. Vecka 17.

Sol, 15º C.

Jag är så less på detta skådespel som politiker håller på med. Jag förstår att de vill framstå som seriösa, men vi vet ju alla att Sverige och Finland går med i NATO. Vad är det att hymla om? Skäms de? För vad i så fall? Mer om mina åsikter om krig.

 

220424 söndag

Grått, 10º C klockan 11.

Trump "tror man" kunde komma fram genom manipulation från ryssland. En nej-kampanj i medier om NATO "tror man" piskas på av ryssarna. Brexit "tror man" uppmanats efter påtryckningar från ryssland. När jag skriver "tror man" så vet man att så är fallet, MEN man vet inte i hur hög grad det bidragit. Vi vet att ryssland ser ett högt nöje i att slå splitt mellan hederliga människor och hederliga länder. Sammanfattning: När ska vi sluta låta ryssland påverka människans liv till det sämre? Mer om mina åsikter om krig.

 

220423 lördag

Sol och blåst, 12º C.

Jag bor så till numera så det skulle verkligen kunna bli lönsamt med en vindsnurra här. Mer om naturen här hos oss.

 

220422 fredag

Sol, 13º C klockan 9.

När folk inte begriper något så borde de hålla käft! Polisens arbete är att SKYDDA samhället. De gjorde alltså ett PANGJOBB som kunde göra just det. Endast saker som går att ersätta med tiden gick sönder. Inga människor av allmänheten blev fysiskt allvarligt skadade, utan endast poliserna själva. Mer om mina åsikter om krig.

 

220421 torsdag

Sol, 18º C.

Pia´s Senorita Samba De Inca, Pia´s Senor Rapper, Pia´s Senorita Hipp Hopp, Pia´s Senorita Tango blir 5 månader idag.

 

220420 onsdag

Sol, 15º C klockan 10,30.

Det är väl korrekt att folk ska få tillstånd att säga sin åsikt. Men om det medför stora kostnader så är det väl rimligt att de som ska säga sin åsikt för betala för omkostnaderna. Det är ju inte rimligt att skattepengar ska betala för att extrema ska vaktas för att de ska demonstrera. Då hamnar vi i ett läga där de får bära sina egna kostnader. Då blir det endast rika som är slösaktiga som har möjlighet att demonstrera om känsliga ämnen. Är det rimligt? Inte mer än att skatter ska betala för att provocerande människor ska få yttra sig. Eller? Mer om mina åsikter om krig.

 

220419 tisdag

Sol, 17º C.

Idag har valparna lekt jordfräsar i landet. Jag krattar, hundarna gräver. Det är härliga dagar. Kul har vi! Mer om naturen här hos oss.

 

220418 måndag. Vecka 16.

Sol, 17º C.

Upplopp i Sverige. Finns det ingen i Sverige som fattar att detta är Putins anhängare på datafronten som uppviglat till detta? Varför ser inte folk helheten? Putin har ju sagt det rakt ut. Det är ju så här han arbetar gång på gång. Han sitter och skrattar medan polisen står överrumplad. Putin har, som man vet, en massa olika "datasnubbar", hackers eller vad de kallas, som han betalar för att påverka val mot det resultatet han vill ha. För att få dem att plantera jävulskap för att göra livet surt för vissa som inte passar honom. Han tycker det här gör honom hemst överlägsen. Förra gången som Sverige uttalade offentligt att de sneglade mot Nato så sa Putin ifrån. Ett tag efter det så blev det stort drev mot sociala och det höll på att gå hårt till där med, trots att det var mammor och pappor som man tycker ska tänka till en gång till, fast det finns väl en orsak till varför de tagits ifrån sina barn... Nu blev det offtentligen igen att Sverige närmar sig Nato. Denna gång varnade Putin igen. Denna gång var det lite våldsammare människor han riktade sig mot. Det som märks tydligt är att det Putin gör är med viss fördröjning varje gång från varning till att komma igång. Detta kan man utnyttja, om man är smart. Jag skulle i vilket fall inte vilka vara polis idag. Och jag är tacksam att mitt enda barn inte är det... Mer om mina åsikter om krig.

 

220417 söndag

Sol, 16º C.

Plast i lungorna har upptäckts på 11 av 13 undersökta, enl. brittiska forskare vid Hull York Medical School. Man kan gott dra slutsaten att de flesta människor går omkring med plast i blod och lungor, för att inte tala om i hela matsmältningsapparaten, vilket man redan tidigare sett i avföring hos människor. Nu ska forskare ta reda på om detta kan vara farligt... Hur dum i huvudet får en människa vara? Klart det är farligt. I vilket fall säger jag igen, undvid plast så gott det går kring dina djur, låt dom drabbas så lite som möjligt av eländet. Plaster o d.

 

220416 lördag

Sol, 9º C klockan 9.

Idag såg jag första dyngbaggen för i år. Så kul! Tänk att jag levde utan dessa små jordfräsar i så många år i Hälsingland! De är så kul att titta på och de gör så mycket nytta. Det måste vara något väldigt osunt där uppe, det kan inte vara ett hälsotäcken att det finns så lite insekter och kryp. Här vimlar det av liv. Mer om naturen här hos oss.

 

220415 fredag

Sol, 13º C.

Det är ett sådant hycklande. Dessa politiker lotsas göra så mycket för Ukraina. Sedan ger de pengar varje dag till Ryssland. De är SVIN! Mer om mina åsikter om krig.

 

220414 torsdag

Grått, 6º C.

Det börjar bli dax att plocka fram sommarutrustningen för hunden. Vattenflaskor, svala liggunderlagg. Skugga. M m. Bra tips också på balkonger, trädgårdar, lantställen m m. Värme/skugga.

 

220413 onsdag

Grått, 8º C.

Vilket ansvar har de som lyder order när ordern uppenbart är sjuk? Vilket ansvar har de som står och ser på utan att göra något? Vilket ansvar har de som ser att detta är fel men ändå inte vågar öppna munnen och säga ifrån? Är man humman och har makt att stoppa detta men ändå inte gör det, kan det anses vara ok? Brott mot mänskligheten, är det inte att stå och se på utan att göra allt för att stoppa förödelsen? Skrivet från min vy, som liten människa, som är för fred. Det är därför jag skriver detta. Att tillåta någon att förstöra ett helt land med innehåll och allt, och säga att man är för fred, det är sjukt! Är man för fred sätter man OMEDELBART stopp för folk som INTE är för fred. Tänk om jag skulle ta ansvar för en hund som visar sig vara elak (något jag gjort massor av gånger genom åren), och sedan låta denna hund gå in i vårt hus och förstöra freden och se till att det blir krigsstämning i vårt hus. Är jag då för fred? Jag stämmer i bäcken. Från första sekund i vår familj får hunden lära sig var gränsen går. Vänligt och bestämt. Lika om jag har inbjudna gäster som beter sig illa, så får de gå. Väldigt enkelt. Jag har blivit utsatt för grymma brott, men det går inte att få rättvisa, eftersom systemet fungerar så. Sverige är ganska sjukt. Så systemet i Sverige har skadat mig och mina hundar, min familj, utan att jag kunnat göra något åt det. Bortsett ifrån det, så har jag alltid haft fred i familjen. Mer om mina åsikter om krig.

 

220412 tisdag

Sol, 12º C.

Om man inte gör allt man kan för att minska dödande gör en människa till medskyldig. Att inte dra sitt strå till stacken och gömma sig bakom andra är fegt och rent vidrigt. Mina åsikter är starka. Har alltid så varit. Jag vet att det retar många. Men jag står för det. Exempel när folk klagar om dyra tomater och bensin så säger jag att om det räddar en människa och en bit miljö så ger jag gärna mitt bidrag. Jag gnäller inte en enda stund över det hela. Men Sverige bestämmer sig för att fortsätta ge pengar till stridande människor som attackerar å det grymmaste ett annat land... Jag skulle ALDRIG kunna rösta på något som hjälper till med dödande. Det finns INGA ursäkter!!! Mer om mina åsikter om krig.

 

220411 måndag. Vecka 15.

Sol, 9º C.

En blå hund är inte fawn. Däremot kan en fawn hund vara blåfawn. D v s en fawn hund som har blå/blyertsgrå toppar och blå/blyertsgrå mask, om mask finns. Hunden är då INTE blå, utan fawn. Blå är en tilläggsfärg som är kopplad till fawn. En vanlig fawn är en med svarta toppar, alltså en svartfawn. Den hunden benämns fawn. En blå hund är blå. Den kan också vara blå och tan. Den kan vara blå vitfläck, det benämns blå och vit på en hund som har mer blått än vitt, och vit och blå på en hund som har mer vitt än blått. Den kan vara blåbrindle. Då är vi tillbaka på samma som på fawn. Den kan alltså inte vara Blå som är brindle. Den är i så fall blåbrindle. En normal brindle är svartbrindle. Då behöver man bara skriva brindle. Men är brindle med annan färg än svart, så är det en brindle i den färgen. Mer om färger.

 

220410 söndag

Sol, 9º C.

För er som är intresserade av att vurma i en del gamla chihuahuor (1950-1989) har jag gjort ett omfattande arbete om dessa. Jag har på så sett lite mer fakta om hur rasen byggdes upp i Sverige och därmed också hur det ofta går till när man byggt upp raser. Det jag ser som speciellt för Chihuahua är att uppfödarna har gjort ett helt gigantiskt arbete med tanke på alla Chihuahuor som importerades och som det inte blev något av, eller som de ställde ut men aldrig fick några användbara avkommor efter. De fick verkligen jobba hårt för rasen. Det är imponerande vilket arbete de lagt ner. Chihuahuor. Långt ner på den sidan.

 

220409 lördag

Grått, 6º C.

Denna morgon är det en meter snö. Nytt rekord för denna vinter.

 

220408 fredag

Snöar på morgonen, sedan uppehåll från och till, 1º C.

Så har vi fått snö för första gången denna vinter. Det har snöat hela natten. Jag uppskattar att vi har ½ meter snö denna morgon. Tidigare snö har legat på max halva den mängden, denna vinter.

Idag står regeringen och säger att det är ingen idé att göra små saker, då det i det stora inte har något värde. Alltså kan jag göra allt jag kan för att göra livet lätt. Slänga skräp hur som helst. Kasta mat hur som helst. Sluta panta. O s v. Detta har ju inget värde, enligt dagens regering. Fint! Alla som använder solseller, sätter upp vindsnurror o s v, det är bara symboliskt och har ingen betydelse, enligt dagens regering. Alltså vi "små" enskilda varelser är betydelselösa. Mer om hållbarhet.

 

220407 torsdag

Grått, snö och blåst på kvällen, 5º C.

Jag tänker mycket på alla dessa råd som kommer nu. Hållbarhet. Konsumtion. Detaljer: Inte slänga mat. Jag minns inte att jag slängt mat, däremot MASSOR av förpackningar år efter år, vilket irriterat mig. Tar man bort en massa förpackningar så tjänar säljaren pengar och transport på det i de allra flesta fall. Varför tänker inte säljarna på det? Återvinning. Jag minns inte att jag någonsin slängt något åtevinningsbart. Allt har återvunnits på ett eller annat sätt. Egna kassar. Använda lågenergi. Jag t ex har all utebelysning med solcellsladdning. Minska uppvärmningskostader i bostaden (vilket jag är en hejare på). Det är bara några få exempel. Jag hör mer och mer vad mycket pengar man sparar om man följer sådana här riktlinjer. Jag har alltid varit en baddare på att leva snålt, utan att vara snål. Mer om hållbarhet.

 

220406 onsdag

Sol, 5º C.

Folk vill ha ström, men folk vill inte ha vindsnurror och solpaneler. Kanske ska de kommuner som godkänner vind och sol utveckling ha del i strömmen? Pengar talar alltid. Det är ju inte så stor skillnad från hur det är nu. Där alternativ ström produceras idag, i norr, är elen billigare. Varför gör alla det så svårt? Mer om hållbarhet.

 

220405 tisdag

Sol, 5º C.

Stoppa rysk olja m m eller inte? Vilket jävla skitsnack att man inte kan göra något innan EU gör något. Som om vi vore en skock får. Om man så gärna vill göra exakt lika som EU så kan man bestämma inom EU att var och en som kan gå före bör göra det. Är det så svårt? Inte nog med det, sedan när de börjar vackla, så börjar de med att föra fram att de ska gå före. Det är redan andra EU länder, med EU´s goda minne, som gått före. Allt bara vinklar hit och dit. Vill de att kriget ska fortsätta för att de ska ta hem poäng? Mer om krig.

 

220404 måndag. Vecka 14.

Snöar, 3º C klockan 7,30.

Sobel och fawn. Det är olika färger. De kan vara förvillade lika varandra när de föds för den oinvigda. Båda är i standard röd i en eller annan nyans. Topparna är däremot mörkare än bottenfärgen på hårstråna. En fawn ser ut som en sobel som valp men sedan bleknar de ganska fort.  Vissa fawn spar vissa mörkare toppar i pälsen som vuxna, vissa har knappt kvar några mörka toppar som vuxna. En sobel är som en fawn men som bibehåller färgen över åren. När den sobel föds ser den oftast helt mörk ut på kroppen, sedan när pälslängden växer till sig ser man att det är ljusare i botten. Snabbast att se det är genom att dra valpen mothårs. Fawn är ofta mörkare i rand efter ryggen, öronens toppar o s v. Alltså huvuddelen av var de mörka topparna är fördelade är också ett kännetecken på vilken färg som är vilken. I fawn har vi också t ex blåfawn. Det är en fawn som har blå toppar, istället för svarta toppar på en rödaktig bottenfärg. Bottenfärgen på en blåfawn är ofta ljusare i den röda färgen. En blå hund kan inte vara fawn. Skulle den blå hunden vara fawn skulle topparna vara blå, alltså en solid blå hund, ingen fawn. En hund kan vara chokladfawn. Då är topparna chokladfärgade, istället för som på standard, svart. En sobel är röd med svarta toppar. Ryggen är alltid väldigt svart, som om hunden nästan är svart, tills man tittar närmare. Huvud och öron t ex, är inte svart i pälsens toppar.

 

220403 söndag

Sol, 8º C.

Vi blir mer och mer lill-amerika. Fler och fler skjutna och skadade i vårat land också, detta svaras med fler och fler hårda straff, som i USA. Är det så vill vill bli? Följ dem du vill bli som. Inte som de som har stora problem. Är det så svårt att fatta att man tagit ifrån barnen tryggheten från hemmet, alltså får man inte trygga barn, alltså får man barn som inte förstår att vara varsam mot sin omgivning. Detta tar lång tid att reparera, ett par generationer kanske... Mer om mitt sätt att se på familjen.

 

220402 lördag

Sol, 7º C.

Vitfläckiga hundar kan komma i olika varianter. En gen styr om det blir vitfläck. En annan gen om det vitas utbredningsområde. Det finns hundar med vitt som INTE har genen för vitfläck, och därför inte räknas till vitfläck. Då skriver man först färgen sedan "med vita tecken". Om en hund ska räknas som vitfläck måste den ha minst vitt på hals, bröst, alla fyra ben, underrede och svanstipp. En hund med mindre vitt än detta är inte en vitfläck och ska inte registreras som sådan. Om hunden inte har vitt på bröst, krage, fötter och svanstipp är det ingen vitfläck. Vitfläck är en äkta recessiv gen, det innebär att båda föräldrarna måste vara eller bära på genen för att ge vitfläckiga avkommor. De genetiskt brukliga namnen på vitfläck är: Solid = inget vitt eller endast lite vitt på ibland tår, svanstopp, front, enstaka gånger någon vit fläck i ansiktet. Irish white = Irländskt vit = vit krage, vitt i ansiktet, bröst, buk, tassar, ben, svanstipp, inget vitt mellan manken och svansroten utan så kallad solid sadel. Piebald = Minst 50 % vitt, hunden förefaller ha större fläckar färg på vit botten. Extreme white = extremt vit = antingen helt vit eller färg bara på huvudet eller kring ögon/öron. Ibland en färgfläck vid svansroten. Mer om färger.

 

220301 fredag

Grått, 7º C.

April April din dumma sill, jag kan lura dig vart du vill... Jag skämtar sällan. Jag luras ännu mer sällan. Jag tror på nästan allt som alla säger, tills jag märker vilka som ljuger. Alltså är jag lättlurad. Och detta är ingen skämt.

 

220331 torsdag

Sol, 3º C.

Att ge hunden godis och extra godbitar istället för ge dem tid och promenader är förkastligt. Förutom att man inte ger hunden vad den behöver så skadar man hunden med både fel hull och fel matsammansättning. Mer om hundmatning.

Förlossningar. Hundar är ju mer "naturliga" än människor. Inte desto mindre så är både hund och människa däggdjur. En bra regel för att få en lätt förlossning tycks vara att vara i god kondition och hålla sig aktiv in i det sista. Vid öppningsvärkar krafsat hundar ofta ursinnigt. De tar i med allt de har. Inte ovanligt strimlar de hundsängar, hundfiltar m m. Jag har t ex haft hundar som krafsat sönder bia-bäddar. Numera har jag skrynklade tidningspapper i mängder i hundsängen, de blir ofta konfetti. Jag har vänner som gått stan runt med sina fruar under pågående öppningsvärkar. Efter att tagit till "hundmetoden" har de fått igång kvinnor att föda vaginalt efter att tidigare varit snittade, ibland flera gånger. Men sedan när själva utdrivningsskedet kommer igång så ser man inga hundar skrika hysteriskt rätt ut, man ser dem inte ta i hårt. Man känner klart när hunden har en utdrivningsvärk men hunden hetsar inte upp sig. De är mest ivriga att titta där bak mellan utdrivningsvärkarna för att se om miraklet dykit upp ännu. Jag hörde av en "mästerföderska" att hon hade lärt sig hur hon skulle göra under utdrivningsskedet och det hade hon begagnat sig över vid varje förlossning, 9 stycken, och aldrig fått en förlossningsskada, varken på sig själv eller barnen. Hon "blåste ut ett ljus" vid utdrivningsvärkarna. Det var vad hon lärt sig. Hon påstår att det fungerar. Hon påstod också att det ibland fungerar när man ska tömma en hård mage. Man lär så länge man lever. Mer om hundförlossningar.

 

220330 onsdag

Sol, 1º C.

Denna post"service"... Jag har nära på slutat att beställa över internet, då det bara är problem med att få produkterna. I förrgår skrev posten ett SMS till mig att de skulle komma igår mellan 9,30-17,30 med mitt paket. Kom de? Nej! Gick det att ringa på telefonnumret som var med i SMS´et? Nej! Idag hör jag inte av dem alls. Det går fortfarande inte att ringa till numret som de uppgett. Vad gör man? Om detta var första gången, skulle jag väl inte säga något, men tyvärr är det inte så. Förra gången fick jag åka runt i två dagar och leta paket, innan jag fick tag på det. Ett paket som skulle ha levererats till min dörr. Det var ett och ett halvt år sedan. Undrar hur lång tid det tar innan jag vågar beställa något nästa gång? Det känns som samhället och all samhällets service är på väg att gå åt helvete. Vi pratar om att infrastruktur ska fungera i kris som t ex coronaepedemier eller krig. Ska vi inte se till att den fungerar till vardags först? Mer om corona, mer om krig.

 

220329 tisdag

Sol, 5º C.

Idag fick vi besök av barn och barnbarn. De hade så kul med valparna. Full fart. Så kom också räven på besök. Mina två minsta barnbarn fick se en livs levande räv för första gången. Vilken lycka! Tänk så mycket djur och natur betyder för barn, bara de får chansen.

 

220328 måndag. Vecka 13.

Sol och blåsigt, 10º C.

Idag fyller vår älskade Pia´s Chicka Rosita 7 år. Enligt SKK´s uppfödningsprogram blir hon veteran idag. Enligt SKK´s utställningsregler blir hon veteran om ett år. I vilket fall kan ingen se att hon är gammal. Glad, pigg, frisk, alla tänder o s v. Men viktigaste av allt, en ljuvlig hund som är högt älskad. Mycket känslosam. Väldigt mån om att sprida kärlek och harmoni omkring sig.

 

220327 söndag

Grått, 8º C.

Man kan se hur människan göra om samma misstag, om och om igen. För många år sedan (1966) kom man på att man INTE ska behandla hundar illa. Nu är vi där igen, på samma ras, av samma orsak! Är det rätt? Jag säger bara; Läs rasstandarden OCH använd den! Mer om rasstandards. Så här skrev hundspecialister om Yorkshire Terriers år 1966:

 

220326 lördag

Sol och blåst, 11º C.

Jag kan förstå varför Biden kallar Putin slaktare. Men jag tycker Biden ska be slaktare om ursäkt... Mer om mina åsikter om krig.

 

220325 fredag

Grått, 6º C klockan 8,30.

Väger man sin vuxna hund en gång om året, hos mig är det på årsdagen när de fyller år. Då har man koll på om hunden gått upp eller ner onormalt mycket. Vikten ljuger inte. När en hund börjar bli äldre är det bra om man kollar hunden oftare. Ju äldre, ju oftare. Hälsokontroll.

 

220324 torsdag

Sol, 13º C.

Vid en undersökning visade det sig att 80 % av de undersökta människorna hade mikroplaster i blodet. Nu ska man göra fler och större undersökningar och försöka komma underfull med hur plasten kommer in i blodet och vad det gör med människors hälsa. Om 80 % av människorna har mikroplaster i blodet är det stor risk att 80 % av våra hundar har det också. Plaster är mycket farliga grejer. Inte att leka med. Det bör tas på största allvar, något som inte sker idag. Mer om plaster m m.

 

220323 onsdag

Sol, 10º C.

Alla hundar har olika temperament. Vissa delar av dessa temperament har en fysisk grund. T ex så är storleken på binjurarna kopplade till agressivitet. Makt och våld är förtäckt rädsla. Närmar man sig en aggressiv hund gäller det därför att vara ännu mer vänlig och tålmodig. Mer om arga hundar.

 

220322 tisdag

Sol, 8º C.

Tänk vilka idioter det finns här i världen. Vissa är berädda att förstöra sitt egen land och sitt egna folk för egna syften. Jag är en stor beundrare av mycket ryskt. Men en person i Ryssland önskar jag inte hade haft så mycket att säga till om. De närmast denna person är ju lika skyldiga, då de inte sätter stopp för detta. Mer om krig.

 

220321 måndag. Vecka 12.

Sol, 14º C.

Pia´s Senorita Samba De Inca, Pia´s Senor Rapper, Pia´s Senorita Hipp Hopp, Pia´s Senorita Tango blir 4 månader idag.

 

220320 söndag

Sol, 1º C klockan 7.

Denna söndag ca kl. 16 är det vårdagsjämning. D v s att natt och dag är lika långa. Så från idag blir det mer och mer ljus och mindre och mindre mörkt per dygn i ca 3 månader. En fin årstid.

 

220319 lördag

Grått, - 5º C klockan 5,30.

Man kan älska hundar hur mycket man vill, men utan rätt kunskap kan man skada hundar. Detta gäller i allra högsta grad mentalt, men även fysiskt. Exempel på några saker som är vanliga idag: Många ger hundar mat som är bra eller t o m extra exklusivt för människor, för att de vill sina hundar väl, men det vissa inte vet är att vissa saker som människor klarar att äta kan vara giftigt för hundar. Att sätta på hundar kläder, som om de vore människobarn, är att skada sin hund. Att ömka hundar kan göra en hund till krympling. Vissa utsätter hundar för starka lukter som t ex parfymer, dessa kan vara skadliga för hundar. Vissa bär runt på sina valpar och vuxna hundar så de inte får muskler och senor nog för att normal belastning och gör därmed hunden skadad och sjuk, för livet, för att inte tala om den mentala skada man gör hundar när man bär dem.

 

220318 fredag

Grått, 7º C.

Det har gjorts en undersökning som ställer frågan: Är du rädd att Sverige ska dras in i krig? Folk svarar snällt på frågan, så som den kanske var menad. Inte som den är ställd. Sverige ÄR indragen i krig. Bensinpriser. Fonder. Flyktigmottagning. Det är bara några saker som påverkar Sverige idag. Alltså är vi indragna i krig. Sedan har vi valt att skicka hjälp av olika modeller, människor, mediciner, mat, kläder, vapen m m till kriget. Det gör att Sverige är indragna i krig. För att inte tala om media. Alla kan nog vara överrens om att kriget påverkar stora delar av media, fast media har inte utökats, så andra händerlser trängs undan. Vi är alltså indragna i krig. Tro för all del inte att jag har något emot detta. Jag beklagar mig inte över att vi är indragna i krig. Jag själv anser att vi gör för lite! Att stå och se på när en enda människa dödas och inte förhindra det, om man kan, borde vara brottsligt och är brottsligt. Mer om krig.

Jordbruksverket i Örebro gick i går kväll ut med att människor med sällskapsdjur INTE skulle bli fråntagna sina sällskapsdjur, fast de kom ifrån Ukraina. Däremot skulle de få gratis undersökning och ev. behandling av jordbruksverket och restrektioner att deras djur inte ska träffa svenska djur första tiden. Hurra för Örebro!!! Mer om krig.

Sedan alla dessa som måste babbla om allt. Skicka massor av vapen, men TALA INTE OM DET för hela världen. Vilka idioter! Det ska naturligtvis ske i det tysta. Är vi så måna om att framstå som duktiga och snälla att vi måste basunera ut allt överallt, till alla och envar i hela världen? Jag kom ihåg en gång att jag fick möjlighet att lämna in mina gamla glasögon till välgörenhet. Då kunde jag fylla i mina uppgifter och få rapporter om vad som hände glasögonen, vart och till vem de tilldelades i slutänden. Jag tycker att jag ABSOLUT INTE vill ha uppgifter. Då belastar jag systemet i onödan, som jag ser det. Jag tror knappast att specsavers tar glasögonen själva. De kom nog till någon behövande. Utan att belasta hjälparbetare med onödigt pappersarbete. Om man gör något för att få kredit för det, är det ju i slutänden inte välgörenhet, då är det ju bara egenändamål för att känna sig duktig och kunna visa det. Mer om krig.

 

220317 torsdag

Grått, 1º C.

Ukrainare, har ni husdjur? Kom inte hit. Sveriges myndighet för sällskapsdjur är världsfrånvända och drar sig inte för att splittra era redan sargade och stympade familjer. Mer om krig. Fler nyheter.

 

220316 onsdag

Moln, 7º C.

Hundsäng som är bara SKIT!

 

220315 tisdag

Moln, 6º C.

En hund, liksom ett barn, har inget att säga till om. De har vara att ta det som det är. En bra hundägare ser till att hunden får allt som ger den ett bra liv. Glad och frisk. Mer om att ha hundar under ansvar.

 

220314 måndag. Vecka 11.

Sol, 9º C.

Så har vi detta med att inte hjälpa till militärt. Först och främst, vi gör det redan. Dessutom har vi rätt att ingripa enligt internationell krigslag, bl a om det är frågan om folkmord. Klart som korvspad att detta är folkmord! Ska vi sedan prata ekonomi. Det är billigare att inte jämna ett jätteland med fotknölarna och sprida befolkningen kring världen. Om i stort sett "hela världen" vänder sig mot ett land, även om det är aldrig så stort, och ett land som dessutom just nu är drenerat på krigsresurser, så kan vi prata om att avsluta ett krig fort. Vissa få människor är så inskränkta i hjärnan så man måste ta till hårda tag för att nå fram till en enskild människa. Jag är INTE för dödsstraff. Men om man riktar in sig på en enda människa i denna värld, en människa som är på väg att förgöra ett folk och förstöra stora delar av en hel kontinent, inklucive sitt eget folk, så tror jag att t o m jag skulle känna en viss tillfredsställelse. Något jag inte tidigare ens tänkt. Vi gömmer oss bakom att "vi hjälper till" och vill inte "göra saker värre". Sedan klagar vi över var vi ska få tag i resurserna till kaoset som nu pågår. Jag tror att det blir billigast och enklast att inte bara rassla med vapen, ta fram dem en gång för alla! I dessa tider får inte det gå till så här. Och att lotsas vara neutrala, det är ju enbart bullshit! Finns ingen neutralitet. Vi tar ställning och säger så, vi t o m skickar hjälp i form av allt, även vapen, till krigförande land. Är det att vara neutral? Knappast. Öppna ögonen och lev i verkligheten. Mer om krig.

 

200313 söndag

Sol från en klarblå himmel så som det varit många dagar senaste veckan eller så, 9º C.

En gång i tiden var Sverige neutralt. Är Sverige neutralt idag? NEJ! Vi var en gång, men det skeppet är långt över passerat när vi sända vapen till Ukraina (vilket gör mig stolt och glad att vara svensk). Vi har passerat neutralitet. Vi har stuckit fram halsen ifrån skalet. Vi är ingen tyst Tiger längre. Den som lever i den villfarelsen, lever i fablernas värld. Livet är ingen saga. De som tog beslutet att sända vapen, måste väl ha förstått betydelsen av det valet. Om inte, får jag säga att de är mer än lovligt naiv. Så är det alla uttalanden. På den tiden när Sverige lotsades vara neutrala, så lät de Hitler passera i Sverige. De vågade inte säga ett ont ord om Hitler. Låter det som det vi gör nu? Igen, jag misströstar inte. Jag tycker att alla som tar ställning mot ondska gör något bra. Det kostar, jag vet, men det är värt det! Själv tycker jag världen skulle gå längre. Vi blundar nu för kärnvapenhot och övertagande och missskötsel av kärnkraftverk. Det lotsas vi inte om just nu. Vi bara upprepar att det verkar som det är tomma hot och det blir nog inget utsläpp. Snacka om att leva i gissningar, istället för att förstå allvaret. Alla pratar om hur man ska få ett slut på detta. Men ingen vågar ta steget. Mer om krig.

 

220312 lördag

Sol, 6º C.

Idag flyttar vår vackra chokladpojke Ricco Vigal Leonsio Choco. Vi önskar dem många lyckliga år tillsammans.

Vi har idag haft två Älgar promenerande omkring i Rifall. Vi är lyckliga som får bo så nära naturen. Jag hade tyvärr inte med kamera. Min nya telefon kan jag ta bilder med, om jag har den med mig, men jag kan inte få ut bilderna till datorn från nya telefonen. Mycket sorgligt.

 

220311 fredag

Grått, 1º C.

SKK har tagit ställning. INGA ryska hundar får registreras i SKK efter 15 mars. BRA! Mer om krig.

Angående vaccin. På hundar brukar vi säga att man INTE ska vaccinera en hund när den är ur kondition. Anledningen är att då kan vaccinet ta sämre. T ex har vi under många år rabiesvaccinerat hundar på dispence, och med återföljande blodprov för räknande av antikroppar mot rabies 4 månader (eller senare) efter vaccin. Man såg då väldigt tydligt att vissa hundar som vaccinerats när de inte var i full kondition hade större risk att vaccinet "inte tagit" som det skulle. Man märkte också att vissa uppfödare oftare hade hundar som inte gick igenom blodtestet. Uppfödare som ofta var välkända för att inte ha hundar i bästa kondition. Mer om vaccin. Mer om corona.

 

220310 torsdag

Grått, 2º C.

Vi människor tycks väldigt korta i huvudet. När vi ser krig svarar vi med vapen. Vi anklagar vissa för att rassla med vapen. Så gör vi det samma själva. Vi anklagar vissa för att hota och säger att vi inte låter oss påverkas, så är våra handlingar helt anpassade efter hoten ifråga. Vi avskär "de onda" nu. Som man gör med små barn som uppför sig illa. Det är ju logiskt och bra. Jag önskar bara att dessa onda människor hade fått en sådan fostran som barn så de slapp bli så onda som vuxna. Vem vill ha med sådana onda människor att göra? Inte jag i alla fall. Exempel: Jag blev utslängd ur mitt boende, jag vill inte umgås med de som fixade det. Varför skulle jag utsätta mig för att kanske en gång till bli stående utan bostad? Jag är ju ingen idiot. Att vi står och ser på, av rädsla, hur ett folk jämnas med marken, är FRUKTANSVÄRT! Att låta sig skrämmas till att inte hjälpa våra medmänniskor i nöd, och lotsas ge hjälp genom att skicka på dem lite smulor från vårt och sedan skingra dessa stackare runt om i världen, är hyckleri. Om vissa vill ordna världskrig för att vi hjälper de som är i akut nöd, ska inte stoppa från vad som är rätt och fel. Det är inte rätt att stå med händerna i sidan när andra blir mördade av onda människor, onda människor som skrämmer oss till att inte våga hjälpa. Jag har hellre världskrig och blir hellre dödad, än att inte direkt hjälpa de som blir ofärdigt behandlade. Effekter är bl a att vi har dyrare el och olja. Det är väl INGENTING jämfört med att få sitt land och folk jämnat med marken. Mer om krig.

 

220309 onsdag

Sol, 7º C.

Vad spelar ett ord för roll om det inte ligger något bakom ordet? T ex så hör jag ständigt detta Sir i tid och otid i amerikanska böcker, filmer m m. Trots det verkar det mig som om att nedvärdera sina medmänniskor är mycket vanligt bland dessa Sir-uttalande personerna. Det är bara falskt, i mina öron. Att om och om igen upprepa något man inte menar, det är falskt. Jag har genom åren hört vissa läkare lotsas vara förstående, lyssna och HÅLLA MED! Sedan när man har förklarat kör de sitt egen race, och tar inte minsta hänsyn till vad man sagt, tvärs om! Som om de inte hört ett enda ord av vad man sagt. Med detta sagt är de flesta läkare inte sådana, enligt min erfarenhet. Det samma händer tråkigt nog också bland barnavårdsarbetare m m. Vissa människor är väldigt respektlösa. Trots det kan de dölja det hela genom fagert tal och skylla på offret. Jag tycker det är viktigt att man menar vad man säger. Det är förljuget att lotsas vara artig och förstående, när man inte menar det. När det gäller sådan manupilation så ser hundar rakt igenom det. De låter sig inte luras av sådant. Ibland är hundar så mycket intelligentare än vad vi är.

 

220308 tisdag

Sol, 9º C.

Jag har extremt mycket glädje och nytta av den duschstril jag köpte för flera år sedan på Lidl. Den har den skojiga egenheten att visa blått när vattnet är för kallt, rött när det är för varmt. Grönt när det är bra. Jag själv har inte den egenskapen sedan 30-40 år tillbaka. Alltså har jag också termometrar lite överallt. Utomhus och inomhus. Inte minst i bilen dessutom. Mer om hundbad.

 

220307 måndag. Vecka 10.

Sol, 8º C.

Idag fyller vår älskade Ricco Vigal Leonsio Choco år. En hund som blir saknad, när han flyttar på lördag.

 

220306 söndag

Sol, 2º C klockan 9.

Min erfarenhet: Om någon hävdar att de har extremt friska hundar som de avlar på, så har de i regel inte det. Om någon hävdar att deras hund är sååååååå snäll, så är den i regel inte det. Om någon hävdar att deras hundar är extremt framåt, så är de i regel inte det. Om någon kan erbjuda en valp det bästa hem som går att få, så är det oftast inte så. När folk överdriver kraftigt, är det oftast inte så. Igen ska jag påpeka, det är min egen erfarenhet som har stämt mycket bra sedan jag började iakta fenomenet på 1970-talet. Mer om lite allt möjligt, kloka ord varvat med humor, ibland både ock.

 

220305 lördag

Sol, 6º C.

En gång i tiden hade Chihuahua ganska många rasegna detaljer som numera är borttagna ur rasstandarden. Ögonen skulle helst vara rubinröda. De skulle ha en "bäver"svans, en svans som var aningens platt, bredare än tjockleken. Svansen skulle peka mot ryggraden men inte nudda den samma, och svanen skulle inte vara sned. Så skulle de ha öppen molera. Så har vi de rasdelajer som ligger kvar, t ex stora öron, men trots att rasstandarden fortfarande förespråkar stora öron, så är det inte många Chihuahuor idag som har speciellt stora öron. Mer om Chihuahua. Chihuahuans rasstandard.

 

220304 fredag

Sol, - 2º C klockan 9. Nätterna är kalla dessa dagar när det är klarblå sol om dagarna. Ända ner till - 10º C.

Vissa raser tenderar att delas upp i två. Ett bruksdjur och ett utställningsdjur. Detta förekommer bl a på Labrador retriever och Greyhounds. Bruksdjuren tenderar till en allmänt sundare kropp och ett mer normalt hull för rasen och individen. Hur ska vi ha det? Sundare hundar som ser ut som det de behövs för att utföra sitt bruksarbete. Eller ska vi prioritera osundare hundar? Mer om rashundar. Mer om sund avel.

 

220303 torsdag

Sol, 3º C.

Man kan nog räkna med att vi som har haft sträng kyla en längre tid utan ett värmande lager snö på backen har fått våra fästingar reducerade. Något som förhoppningsvis kommer visa sig nästa sommar. Fästingar övervintrar normalt i löv, jordsprickor, torkat gräs o s v. Detta täcks med ett lager med snö. Sedan kommer kylan. Då issolerar snön så att fästingen inte fryser ihjälp. Vi som bor nära mig och de som haft liknande "vinter" hittills har stor chans att fått fästingarna starkt reducerade detta år. Som mest har det varit ett tung, mycket luftigt snötäcke om ca 1 cm, utan någon värmande effekt alls, då snön varit för kall och lätt och flygig och, som sagt, aldeles för tunn. Förra sommaren plockade jag mer än 10 fästingar per dag, ibland 50 per dag. Då jag umgås mycket nära med mina hundar hann de flesta inte suga sig fast innan jag plockade dem, men ändå. Jag höll på att bli tokig. Nästan ingen var död, utan högst levande. Slutet av den sommaren var dock bra, då jag hittade mina fästingsbekämpare efter flytten. Sommaren som nu varit (2021) däremot har jag plockat totalt 7 fästingar på hela våren+sommaren+hösten, de flesta kom på slutet av sommaren, två av dem hade sugit sig fast på en av mina hundar, en av de två var en död när jag tog bort den. Två döda hittade jag denna sensommar även i hundsängar, de hade inte ätit ännu. Det är allt. Bekämpningen jag använder är bärnstenshalsband (som jag till sist fann hösten 2020) + citronspray i hundsängarna. Mer om fästingar.

 

220302 onsdag

Moln, - 2º C klockan 7,30.

Anledningen till att jag började skriva vädret dagligen var för att vissa människor ringde mig enbart för att få veta vädret där jag bodde. Det fanns alltså läsare som ville veta väder och temperatur hos mig. Ibland glömmer jag bort att titta på termometerna på dagen. Ibland är jag inte ens hemma mitt på dagen. Ibland blir det därför enbart temperatur på morgonen, som jag har ett öga på när jag håller på med morgonstöket här.

Idag blev Brickebacken skjuten (enl. lokalnyheterna). Hoppas Brickebacken överlever... Fler nyheter.

 

220301 tisdag

Sol på morgonen, sedan lätt snö en kort stund på eftermiddagen, 2º C.

Plast? För tidig könsmognad på både flickor och pojkar. Mindre antal spermer. Sämre spermiekvalitet. Mer ftalater i urinen gav tidigare bröst hos flickor än de med lite ftalater i urinen. Bisfenol A gav ökad risk för bröstcancer hos möss. Tecken på ökade risker för adhd och autism. Påverkar sköldkörteln. Plaster påverkar hjärnan på djur konstaterat på ett antal olika djurslag. Påverkar testosteron. Färre ägg i äggstockarna. Total exponering är farliga även om varje ämne är så långt förekommande som maxexponering säger blir farligt vid blandning. Allt detta bekymrar mig stort. Det är över 10 år sedan jag började begränsa plast så mycket jag kan. Något som är svårare än jag någonsin kunde fatta. Väljer man trä istället för plast, så vill man skydda trä, då behöver det målas. Målarfärger innehåller plast... Flaskor till mina vattennipplar fungerar inte som de ska om de är gjorda av glas. Nipplarna går fort sönder. Glaset blir för tungt. Hundfällar och filtar innehåller oftast plaster. Golv som håller för hundar utan plast är inte lätt att få tag i. Hundburar i metall är överdragna med färg som innehåller plast. Koppel och halsband innehåller oftast plaster. Livet är inte lätt. Att ta död på människor och andra djur verkar vara lättare. Mer om plaster o d.

 

220228 måndag. Vecka 9.

Grått, 3º C.

Uppdaterar hemsidan. 454 objekt är nya eller bearbetade.

Idag (220228) är dagen för udda sjukdomar. Jag har två. Dels den reumatiska Morbus Dercum (MD). Dels "för" korta rötter på tänder. Eller hade, är väl mer rätt. När jag fick den "diagnosen" var vi tre i Sverige som hade den. Ingen var släkt med varandra. Alla mina släktingar fick åka in och röntga sig, ingen av mina släktingar hade detta. Mysko... Tänder. MD.

 

220227 söndag

Sol, 5º C.

Krig. Bråk. Så klart är de rädda och aningslösa i behov av att ta till krig. Man kan också starta krig för att övertäcka egna tillkortakommanden. Mer om att få mänskligheten att överleva.

 

220226 lördag

Sol, 6º C.

Att ge hunden en extra godbit är rätt vanligt. T ex att man ger hunden lite ost, t ex, när man äter frukost, eller ger hunden en liten smörgås, när man själv äter frukost. Som att hunden också ska ha något gott när vi äter. Först så är det bäst att ge hunden godbit EFTER att man plockat undan, så slipper man skapa tiggande eller t o m stjälande hundar. Men det är i huvudsak inte det detta handlar om idag. Nu tar jag upp ämnet med en balsanserad kost i rätt mängd. Ger man en köttbulle (kan vara vad som helst, t ex en "köttbulle" av ost, jag pratar mängden) till en hund av mycket stor ras, så kan det anses vara godis, så länge vi pratar om EN köttbulle av normal storlek, eller ännu hellre, en halv åt gången. Köttbullen ska INTE ges mer än en gång om dagen till mellanstora hundar. Annars blir det totala näringsupptaget rubbas. En liten hund ska INTE ha en köttbulle alls. Det är för mycket för en liten hund. En hel köttbulle på en mycket liten hund gör att hunden inte har en chans att få en balanserad kost. Många olika organ kan ta skada. Det kan t o m förkorta hundens liv. Mer om mat och matning av hundar.

 

220225 fredag

Grått, 3º C.

Jag började på -70-talet att kalla hanhundar med en testikel för "Einstein". En hane utan testiklar brukade jag kalla "Kleinstein". Om man tar det hela från tyskan, så blir Ein = en. Klein = liten/obetydlig. Stein = sten. Testiklar kallas ofta för stenar. Det är alltså en lek med ord, som jag gillar. Visste ni detta?

 

220224 torsdag

Grått efter en blåsig natt, 5º C.

Bilder: Pia´s Senor Rapper.

Vissa djur, som t ex människan, får fysiska och ibland också psykiska besvär av att ha oregelbunden sömn. Så inte hos hundar. Hundars normala dygnsrytm är att vara vaken och sova i intervaller, både dag och natt. Det ursprunget finns kvar i hunden. Att t ex använda hundar till nattbevakning eller liknande är på inget vis skadligt för hundar. De löper inte de fysiska och eventuella psykiska problemen som deras förare riskerar. Mer om sovvanor hos hund.

 

220223 onsdag

Grått, 3º C.

Allt påverkar immunförsvaret. Inte minst vardagssituationer, som stress, luften vi andas m m. Jag och Nasonex nu och i Hälsingland. Sista åren i Hälsingland fick jag spraya mig 2 gånger om dagen för att få luft. Sedan jag flyttade tillbaka till Bergslagen minskade behovet allt eftersom. Jag var nere i ca 2-3 gånger per vecka innan läkarna började jävlas med mina värkmediciner i september 2020. Då fick jag gå upp i två gånger per dag igen. Oktober 2021 började gamla medicinen fasas in igen bit för bit för att vara tillbaka till det tidigare från och med 2 februari 2022. Allt eftersom gamla värkmedicinen återinförts har intaget av Nasonex minskat. Februari 2022 är jag tillbaka på en mycket sparsam användning av spray igen. Min slutsats, behovet av spray för mig är påverkat av allmän sundhet. En värkmedicin som sätter ner min värk till mindre nivå och ett sunt ställe att bo på. Mina funderingar är hur mycket påverkas hundar? Mer om "min" sjukdom. Mer om immunförsvaret.

 

220222 tisdag

Sol, 1º C.

Att lära en hund gå i band är inte komplicerat om man har kontakt med hunden.Har man sedan gjort bra förberedelser, så är det ännu enklare. Koppelträning.

 

220221 måndag. Vecka 8.

Snöar, 1º C klockan 10.

Idag blir våra minsta Pia´s Senorita Samba De Inca, Pia´s Senor Rapper, Pia´s Senorita Hipp Hopp, Pia´s Senorita Tango 3 månader.

Förr vaccinerade vi hundar mot Rabies, väntade 4 månader, sedan tog vi blodprov för att se om hunden hade verksamma beståndsdelar kvar av vaccinet. De flesta hundarna klarade testet. Vissa tog två vaccin med 1 månads mellanrum, och sedan blodprovet 4 månader efter sista sprutan. Hundar som vaccinerats när de varit nedsatt i kondition gick oftare inte igenom blodprovstestet. Vissa hundägare fick många hundar som inte klarade kontrollen. Vissa hundägare fick i stort sett alla sina hundar igenom testet utan problem. Jag själv t ex tog endast en vaccin och blodprov efter 4 månader eller längre, och mina hundar klarade testen. Jag tänker på alla dessa covid vaccinerade, där det större flertalet som vaccinerades först, så man därmed har längst erfarenhet av, är gamlingar och sjuklingar. Människor med troligt svagare innumförsvar. Mer om corona. Mer om vaccin.

 

220220 söndag

Sol, 1º C. I natt var det - 8, det kallaste på ett par månader med samtidigt mycket "varmt" för årstiden.

Räven var här igen. Idag på dagen. Den har varit här minst 10 gånger senaste 20 dagarna. Det är så härligt att leva naturnära.

Zebrafinkar tycks vara små förskräckta varelser. Ändå sätter mina igång och spelar i högan sky, allihopa på en gång, när jag nyser eller skrattar. Detta även om jag står bara några cm från deras bur. Jag undrar vad de förknippar dessa kraftfulla ljud med? Det är uppenbart att djur uppfattar saker på annat sätt än vad vi tror att de ska göra, om och om igen. Vi har mycket att lära av djur och om djur. Mer om sällskapsfåglar.

 

220219 lördag

Sol, 4º C.

Om man har hundmat (torrfoder) stå framme hela tiden så är det viktigt att regelbundet tömma skålarna och diska dem. Maten som stått framme är full i damm m m så den ska absolut inte blandas ner i ren mat, utan ätas upp eller slängas. Smuts som kommer ner i säckar eller tunnor med ren mat tenderar att sprida sig bland den rena maten och förorena den. Smuts som blir lite äldre, flera dagar eller veckor gammal, kan bli giftig, speciellt om det kommit in blött i fodret. Som t ex dregel, när hunden äter. När jag fyller på hundmat i en mat-tunna eller mat-burk så är jag noga att ta bort det sista som är kvar sedan förra omgången innan jag fyller i det nya. Det är viktigt att man inte har en gammal skvätt hundmat i botten som riskerar att bli äldre och äldre ju längre tiden går. När hundmat blir för gammal så riskerar värdet i framför allt vitaminer att avta. Alltså innehåller inte hundmaten längre de värden som står på påsen och som hunden behöver få i sig. Mer om att hålla rent kring hundar.

 

220218 fredag

Sol, - 3º C klockan 9,30.

Att välja plast hela tiden är något vi ska akta oss för. Vi förgiftar människor och djur och växter. Hela miljön som vi själva är beroende av för att leva blir förstörd för hur många år som helst framåt. Vi nyttjar olika kemikalier som vi människor inte har tillräcklig kunskap om. Vi nyttjar kemikalier som vi VET, ibland sedan mer än 50 år tillbaka är skadliga så man använder dessa ämnen "bara lite". Då har man bestämt att det ska gå bra. Vi vet också att lite av flera olika skadliga ämnen är tillsammans farliga, även om varje ämne i den nivån är så små så de inte "borde" vara farliga. Vid varje farligt ämne som tillförs, flerdubblas riskerna för skador. Man får alltså mer och mer indikationer på att dessa plaster och andra gifter är farliga, ändå fortsätter man att hålla kvar dessa och hela tiden inriktar sig på att kanske minska, men inte avsluta användandet av dessa ämnen. Mer om olika kemikalier som vi människor nyttjar utan tillräcklig kunskap.

 

220217 torsdag

Grått, 3º C.

Jag säkerhetskopierar hemsidan varje kväll, eftersom det blir oftare för var månad som vissa sidor går blanka, raderar sig själv. Då får jag börja om från början och återskapa det hela så gott jag kan.

Ingen rök utan eld. Ett ordspråk som det kanske ligger lite i. T ex så brukar jag dela axilur granulat (axilur i pulverform) till mycket små valpar med rakblad på en spegelbit. På det viset ser jag att varje valp för exakt vad den ska ha. Ett knep jag sett på TV när de i amerikanska serier delat knark, och därmed tänkte att jag skulle försöka för att se om det var bra. Hittills tycker jag det har varit överlägset bra sätt att få exakt delning. En som var hemma hos mig och såg detta började sprida till folk att jag brukade och sålde knark (efter att jag nekat dem att få köpa hund av mig). Det var så jag finansierade mina hundar påstod denna ryktesspridare!!! Ett annat exempel: En blivande uppfödare ville vara med vid en valpning. Jag rinde och sa att denna var välkommen då min hund hade startat förlossningsarbete. Jag hade då burit fram min bricka med förlossningsgrejer. Förlossningen skedde i mitt sovrum. På brickan stod bl a glidmedel som jag använder om jag behöver gå in i tiken och känna efter. Något år efteråt kom det rykten att jag horade för att finansiera mina hundar!!! Till saken hör att denna människa hade tagit en hund på avbetalning av mig och betalade inte den som utlåvat. Det slutade med att denna valp aldrig blev betald... Så är det alla dessa som anmält mig genom tiderna till alla instanser som är möjliga, för att jag tjänar så mycket pengar när jag säljer valpar. Sammanfattning: Innebär detta att jag är en hora som brukar och säljer knark och dessutom är stormrik på hunduppfödning? Mer om skitsnack.

 

220216 onsdag

Grått, 3º C.

Skendräktighet startar vanligtvis ca 7-8 veckor efter höglöp. Alltså ca 1-2 veckor innan de skulle ha valpat om de blivit parade. Men det finns avvikelser. Ofta är då dessa avvikelser utlösta av något. T ex att de vill eller får ta hand om en mycket liten valp, kattunge eller liknande. Då kan tiken börja producera mjölk till "sin" baby oavsett var i löp-cykeln tiken ligger. Mer om dräktighet och skendräktighet.

 

220215 tisdag

Grått, 6º C.

Öronens resning på valpar (på raser som ska ha resta öron). Generellt kan man säga att valpar reser sina öron i förhållande till långhårig och korthårig, storlek och tyngd på örat. Raser som inte ska resa öron men ändå kan göra det ibland (t ex Collie och Phaléne) är det bra att känna till detta. När det gäller hundar som ska ha resta öron men ändå ibland kan få hängande öron, är det också bra att känna till detta. T ex Chihuahua som finns i två hårlag, så reser i regel korthåriga öronen före långhåren, då det längre håret tynger örat. Bland de korthåriga finns det tunnare och tjockare hårlag, med eller utan underull (båda varianterna är fullt ut godkända enligt rasens standard). Där är det de med minst tyngd på öronen, de utan underull, som reser öronen före de andra. En Chihuahua som är större, t ex 800 gram istället för ett kullsyskon som är 600 gram så reser i regel den mindre öronen före, då dess öron i regel är mindre och tunnare totalt sett. Då gäller inte storlek i förhållande till hundens storlek. Så är det olika blodslinjer/ärftliga egenskaper som reser öronen tidigare eller senare. Det samma gäller andra raser. Mer om öron.

 

220214 måndag. Vecka 7.

Grått, 3º C.

Det har ju hittats sydafrikanska giftiga spindlar på flera skolor i Sandviken. Dessa hittades först i november 2021 och har provats att sanera flera gånger, men inte lyckats, utan de hittas nya gång efter annan. Dessa spindlar ska också ha funnits i en skola i Finland tidigare. Kanske någon varit i Finland och fått med sig en hona som producerat ungar och flyttats runt med hjälp av människor mellan skolorna? I vilket fall, så är det nog så att vi mer och mer får nya arter här, som egentligen hör hemma någon annan stans. Att utrota dessa spindlar blir nog svårt. Fler nyheter.

 

220213 söndag

Grått, 4º C.

Pia´s Senorita Samba De Inca, Pia´s Senor Rapper, Pia´s Senorita Hipp Hopp, Pia´s Senorita Tango blir 12 veckor idag.

När en tik löper och är dräktig är hon dominant. Även en lågrangad tik är dominant under sin dräktighet. När hon däremot fött sina valpar är hon ytterst sårbar. De dominanta tikarna återfår sin forna ställning. På raser eller grupper där hundarna är mer "vilda" är då risken att den dominanta tiken ger sig på den sårbara tiken och framför allt hennes valpar. Detta är en av orsakerna till att det är av yttersta vikt att varje tik med nyfödda valpar har en trygg och lugn plats där ingen annan hund har tillträde förrän tiken vill det. Det gäller att förstå och känna sina hundar. Gör man inte det, och ändå vill vara hunduppfödare, så måste man skydda tikar och valpar från alla andra hundar hela tiden tills valparna är ca 2-3 månader.

 

220212 lördag

Grått, ibland lite regn, ibland lite snö, ibland lite sol, 3º C.

För långa klor. Jag har skrivit detta förrut, men känner behov av att påminna. Numera verkar det som om folk tycker klor är för långa i tid och otid, även om värsta hysterin har lagt sig. Speciellt om du har en korthårig hund. Något man ska förstå är att korthåriga hundar kan ha kraftigare och längre strån än vissa andra korthåriga hundar. Exempel: Labrador har längre och tätare hår än vissa andra korthårsraser, eftersom de ska ha en päls som skyddar dem för att bli blöta på skinnet när de simmar. Medan däremot t ex Italiensk vinthund är extremt kort i sina strån och totalt utan underull, om de är rastypiska. Så även bland korthåriga hundar finns differans. Att felbedöma klolängd sker inte bara bland oinvigda utan gäller även många veterinärer, inspektörer, och annat yrkesfolk som borde fått bättre utbildning. En långhårig hund som har mycket längre klor än en korthårig hund, där får ofta den långhåriga hunden inga komentarer, fast de korthåriga får det. Detta är helt enkelt faktafel. Tro inte att jag anser att fler borde få anmärkningar, utan helt enkelt tvärs om! Jag har sett för långa klor. Jag har själv "botat" ett gäng hundar genom åren från för långa klor. För endast ca 5 år sedan klippte jag klorna på en mycket långhårig hund som gick runt med rundväxta klor! Detta på tre av tassarna... Det är lidande. För ca 8 år sedan var det en ca 5 månaders hundvalp som uppfödaren INTE HADE SETT att den hade baksporrar. Alltså var de aldrig klippta. Båda baksporrarna växte runt och skavde. När jag klippt hundens baksporrar så fanns det röda skavsår under. Då pratar vi om att hundar har FÖR LÅNGA klor. Att ha hundarna så är DJURPLÅGERI. Att låta hunden ha normallånga klor, och inte extremt kortklippta klor, kan vara till stor fördel för hunden, speciellt under vintern. En hund använder faktiskt sina klor som sporrar t ex på halt underlag. Hunden behöver också sina klor för att gräva. Extremt kortklippta klor är alltså inte det bästa för hundar. Jag har t o m sett hundar som är så extremt kortklippta i klorna så de reagerar med smärta när man trycker med fingret mot klotoppen. Då kan man bara tänka sig vilken smärta det kostar hunden att gå och stå. Känsligheten på pulpan berörs av trycket om det inte finns tillräckligt många mm klo kring pulpan. Mer om klor.

 

220211 fredag

Sol, 1º C.

Att vägra se sanningen, att vägra lyssna på expertis, är ett sätt att vägra se verkligheten. Gör man det är man ute på en slipprig väg, man kommer halka! Livet är inte en saga, en storry som är ihopdiktad. Livet är verkligt.

 

220210 torsdag

Sol, 6º C.

Vissa hundraser får ha i stort sett alla färger, Gud välsigne dem som bestämde detta! Är det då rätt att enbart prioritera en färg före alla andra färger? Att göra det begränsar ju avelsunderlaget och generna. Det är ju inte alls sunt. Hundmänniskor kunde lära lite av kattmänniskor. Även om en ras avlas mellan färger så kan de tävla i sin färg. Då kan ju en domare få dömma den färg som den prioriterar. Jag minns en gång när en domare om och om igen under hela bedömingen bara tjatade om att - "Men hunden är ju så förfärligt mörk". Detta på en ras som får ha alla färger. Många gånger har jag fått utslag på flera hundar att mina varit för ljusa, annars hade de kunnat vinna. Helt sjukt på en ras som får vara ljus och där det inte alls finns tillägg på att rasen helst ska vara mörk eller ljus. Jag har t o m pratat med rasexpert från rasens hemland och där anses det extra bra med de som är ljusare! Detta trots att det inte står i rasstandarden, kanske i sin tur fler problem... I vissa fall anses det vara olika raser, om bara en färg skiljer fast de i övrigt ska vara exakt lika. I vissa fall ska inte vissa färger blandas för att det kan ge "fel" färg. Genpoolen skulle öppnas betydligt om man slutade med sådant nonsens. En färg är ju bara en färg. Inget som hindrar hunden fysiskt eller psykiskt. Jag tycker att vi ibland gör livet svårare än vad det är. Detta är bara några funderingar jag själv har tänkt på i ett 20-tal år. Mer om hundfärger.

 

220209 onsdag

Sol, 6º C.

Idag har jag uppdaterat 579 objekt på hemsidan.

Bilder: Pia´s Chica Cataleya, Pia´s Yuki Hisako-UmechihuahuaPia´s Diana M A Svensson, Pia´s Senorita Hipp Hopp, Pia´s Senor Rapper, Pia´s Senorita TangoPia´s Senorita Samba De Inca, hundar, Pia´s Yuki Emiko-FujinPia´s Chicka Rosita.

 

220208 tisdag

Sol, 12º C.

Somliga samlar, spar och gnetar. Sedan håller de allt för sig själva. Detta går att göra både vad gäller kunskap, tid och pengar. Det som vissa människor inte tänker på är att de har ingen glädje av vad de samlat på sig och inte delat med sig av. Om man däremot delar med sig så kommer våra goda ord, vår kunskap, vår tid och pengar leva vidare i andra. Om vi delar med oss kommer det ge oss tillbaka mer än vi delar med oss. Ibland direkt, ibland indirekt, med tiden. Att bevaka kunskap och pengar tar energi. Att dela med sig ger energi.

 

220207 måndag. Vecka 6.

Sol, 3º C.

Undrar ni var gamla datum tar vägen så hittar ni dem här.

Visst kan man förstå att mycket vill ha mer. Det är ju så mänskligheten fungerar. Människan är dock intelligent nog att förstå att mindre är mer. Slösa inte med onödiga ting. Så är det detta med våld. Mer straff. Vill man ha en tuff hund att mjukna ger man den oändligt med vänlighet. Det botar aggressiva hundar. Vi kanske borde göra lika med människor? Man vet också att sätta hårt mot hårt trappar upp våldet, likaså hos hundar som hos människor. Varför tror då människor att bedriva våld är en väg till fred? Höjer vi nivån mer på den aggressiva vägen tar vi död på oss själva. Vi måste börja bedriva mänskligt beteende och mänskliga handlingar. Människan är faktiskt klokare än vad vi idag verkar vara. Var rädd om mänskligheten.

 

220206 söndag

Sol, 3º C.

Pia´s Senorita Samba De Inca, Pia´s Senor Rapper, Pia´s Senorita Hipp Hopp, Pia´s Senorita Tango blir hela 11 veckor idag.

Man kan ta tempen på sin hund för att veta vilken som är ens egen hunds temperatur över dygnet. Samtidigt säger det inte så mycket om när en hund har feber. Hunden har feber oavsett vilken normal dagliga temperatur som just den individen har. Man säger att hundar ska ha ca 38,5. Alltså något högre än människor. Har hunden lägre temperatur än normalt så har den trots det inte feber när den har t ex 38,6 grader. När hunden har högre vardagstemperatur än medelhunden så har den ändå feber när den blir för förhöjd. Det är bra att vänja hunden vid att man tar tempen, så den förstår att man inte gör den illa. Det är alltså bra träning för valpar. Mer om hundens temperaturer.

 

220205 lördag

Sol, 2º C.

Man kan inte göra rent med smutsig trasa. Alltså, om man torkat bänk, golv eller vad det nu är, så blir svabben snabbt smutsig. När man fortsätter att använda denna svabb fortsätter man istället med att smutsa ner, istället för att göra rent. Mer om rengöring.

 

220204 fredag

Grått, ett lätt regn en stund på förmiddagen, 3º C.

Rinniga öron kan se väldigt ledsamt ut. Men samtidigt är för torra ögon rent sjukligt och smärtsamt för hundar. Mer om ögon.

Jag förstår inte att de som håller i internetgrejer tycker att saker och ting blir säkrare när man för in en tredje part. Eller fjärde. Eller femte. Exempel: Det anses vara säkrare att man INTE ger sitt telefonnummer till ev. hundspekulanter på Blocket, för det ska vara SÄKRARE att skriva till dem och jag ska gå in där och läsa. Min erfarenhet är att vissa människor skriver ihop ett snyggt valpspekulant-formulär som de använder. Det säger lite om hur hunden får det. När jag pratar med folk i telefonen så får jag säkrare uppgifter, speciellt när spekulanten INTE behöver hänga upp sin storry efter vad den tidigare skrivit. I min värld har det i stort sett alltid varit vid införande av tredje part ökar osäkerheten. T ex om jag delar med mig av mina lösenord blir inte mitt lösenord säkrare. Det har jag lärt mig av egen erfarenhet. Mer om mina funderingar och erfarenheter av internet.

 

220203 torsdag

Grått, - 4º C.

Uttrar är tillbaka på Öland efter mer än 50 år. Kan det bero på att DDT och PCB äntligen börjar minska? Det är vad experterna tror. Jag undrar om vi människor verkligen förstår tid. Hur kort tid det tar innan olika gifter förgiftar och hur lång tid det tar innan giftet kommer ner på rimlig nivå igen. Fler nyheter. Mer om gifter.

Förr sa man: To get healthy dogs breed on OLD sirs! Det är som ett ordspråk minst från 1950-talet. När jag läser stamtavlor försöker jag spåra hur gamla hundar blivit, hundar i stamtavlan. När de senaste är utställda, när de senast fått valpar. Ålder vid fotografier. Ju fler aktiviteter vid hög ålder, ju friskare och sundare avelsmaterial. Hundar som är sjukliga kan bli gamla, men är då oftast inte presentabla för utställningar, inte heller i kontition att bli förälder. Och på bilder ser man oftast att hunden är i dåligt skick om hunden är gammal och sjuklig. Hunden kan också ha deffekter som inte gör den lämplig som avelsdjur men kanske ändå använts som avelsdjur. Men har den allvarliga deffekter så klarar den inte av det. Tänk efter, vill du ha en hund som har ökad risk att dö ung eller ha en liten deffekt som inte förkortar hundens livslängd? Rent generellt kan man alltså säga att bevis för hög ålder i härstamningen oftast visar på bra härstamning. Man ska inte glömma det bra som var förr, samtidigt är det viktigt att ta till sig det nya, som är bra. Mer om hur man kan göra för att välja ut sin blivande hund utifrån ett bra förarbete.

 

220202 onsdag

Sol, - 6º C klockan 10.

Ju äldre man blir, ju klokar blir man, om man lärt sig något i livet. Detta har man dock kommit fram till inte gäller när det kommer till teknik. Teknik är åldringsfientlig. Vi vet via forskning att äldre har svårare att ta till sig ny teknik, speciellt komplicerad teknik. Vi vet också att det är människor som ännu inte blivit äldre och fått svårare att ta till sig ny teknik som gör olika dataprogram och lösningar på teknik. Än så länge tycks det råda en stämning av att komplicerat med många uppdateringar = bra. Om tekniker stod närmare sina äldre, som oftast numera är på separat plats tillsammans med andra åldringar och därmed blandas lite eller inte alls med folk "i sina bästa år", så skulle nog dessa lättare förstå att om alla ska kunna fungera i ett högteknologiskt samhälle behövs teknik som är förenklad, utan ständiga uppdateringar som tvingar folk att lära sig nya saker var och varannan dag. Det är bra för alla människor att lära sig nya saker. Ingen tvekan om det. Men att stressa folk genom att tvinga dem till ständiga uppdateringar är INTE vad äldre behöver. Tvärs om! Mer om mig och mina tankar om internet och teknik som bygger på internet.

Straffen blir hårdare för djurplågare. BRA! De är ändå löjligt låga, som jag ser det. Grovt djurplågeri ger upp till max 2 år. Det utökas till 6 månader till 4 år. Om någon utsatt djur för grovt djurplågeri, kanske plågat och mördat mängder av djur, så får de sitta max 4 år (som i verkligheten blir mindre tid). Det är ju löjligt! Jag tvivlar på att man kan rehabilitera en djurplågare på 4 år, så att man törs släppa ut dem utan att de plågar fler djur. För trots allt är det ju så vi alla önskar att straffen ska fungera, eller? Fler nyheter.

 

220201 tisdag

Grått, - 4º C.

Tigerns år inleds idag enligt den kinesiska tidräkningen. Samtidigt passar WWF på att redovisar resultat av bevarandearbetet av vilda tigrar. 3,200 tigrar för 12 år sedan har blivit 3,900 tigrar i det vilda. Fler nyheter.

Idag fick vi besök igen av våra "grannar". Denna gång har det blivit tre rådjur. Förra vintern var det två. Fler bilder hemifrån.

 

 

Contaktinformation - kontaktuppgifter

 

Uppdaterad 2022-05-05

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström