TANDVÅRD

 

Att sköta sin hund på bästa sätt är ett jobb som kräver kunskap och noggrannhet. Här kommer några små tips och idéer.

 

Mer än hälften av våra hundar och katter påstås ha problem med munhälsan. Större delen av våra gamla hundar har någon form av tand och / eller mun problem. Ofta vet inte ägarna ens att deras hund har problem. Problemen kan vara väldigt smärtsamma. Ibland kan hunden inte ens äta ordentligt p g a smärtan så den magrar av.

Hunden får ofta dålig andedräkt, smärta, fula tänder, tandköttsinflammation och till sist tandavlossning.

160514 Tänder som är totalt förstörda av oanande hundägare eller oseriösa hundägare kan gå så långt att det i förlängningen kan leda till döden. Dåliga tänder sprider sig till tandkött. Tandköttet blir till sist inflammerat, fylls av var. Detta i sin tur går ut i käkben och blodomlopp. Detta förlopp skapar feber. Det sjuka som sprids runt i hundens kropp bryter ner olika delar av kroppen, dess organ och funktioner. Detta leder till sist till döden. Detta är bl a ett välkänt faktum om man har kunskapen av människans historia. Det var inte alls ovanligt för mycket länge sedan att människor angavs avlidna p g a dålig munhälsa, de hade då denna utveckling som ledde till döden.

 

 

Plack är en sträv yta som bildas på tänderna och den består till största delen av många olika sorters bakterier, det är bakterierna som bildar en hinna. Sitter denna hinna kvar på tänderna mineraliseras kalcium från saliven på hinnan och bildar tandsten. Tandstenen hjälper placken att fastna ännu mer och en ond cirkel är igång som snabbt går utför.

Plack orsakar inflammation i tandköttet, gingivit, det börjar som en rodnad i tandköttets kant. Vissa av bakteriesorterna har en förmåga att bryta ner vävnaden som håller fast tanden i käkbenet.

Förloppet med inflammation och förstörelse av vävnaden som ger tandavlossning kallas parodontit.

Bakterierna kan sedan sprida sig med blodet till hela kroppen, har man otur för de fäste och förökar sig i t ex hjärta och lungor, lever och njurar o s v. Munhälsan kan vara helt avgörande för om hunden är frisk eller sjuk. T o m för dess överlevnad om det går nog långt.

 

Jag har åtskilliga gånger genom åren som gott fått förfrågan om gamla katter, hundar, marsvin o s v, de blir plötsligt magra. Jag ber ägarna titta i munnen, och där är problemet, en sanering och djuret börjar komma tillbaka i normalt hull på ett kort tag och kan leva friskt och sunt i flera år till, utan bekymmer och smärta.

Jag har också många gånger tagit hand om vuxna hundar med dålig tandskötsel, ibland i kombination med svårigheter att äta p g a munproblem. Efter en sanering i munnen har hundarna snabbt blivit bra.

 

 

SKÖTSEL

Att sköta tänder på en hund är inte så komplicerat som vissa tror. Det är inte krångligare än att sköta klor bra. Först börjar man redan med valpar att titta i tänder dagligen, sedan börjar man att ta nageln och skrapa lite på tanden med, så hunden vänjer sig. Sedan när det kommer lite missfärgning på en tand första gången tar man en tandstensskrapa och skrapar fort bort den lilla beläggningen, gärna att man då också startar med Plaque off / alger och låter hunden få i maten dagligen resten av livet. Man kan också börja med Dental Fresch i vattnet, något som jag varmt rekomenderar.

Man kan också komplettera med tandborstning, det går bra att borsta med hundtandkräm eller ljummet vatten går också bra. Det finns finfina tandkrämer för hundar nuför tiden, med kycklingsmak, leversmak eller annat, för hunden, gott. Fördelen med dessa är att hunden kan bli mer intresserad av att låta sig borstas. Tandkräm för människor ska INTE användas. Den är skadlig för hundar (och katter). Tandkräm för människor innehåller både fluor och xylitol och detta är skadligt för hunden.

Som allt annat handlar det mycket om hur man själv tränat hunden. Helst ska då hunden borstas varje kväll, för hundar som enbart för mat en gång om dagen bör då borstas efter måltiden. Det finns särskilda tandborstar för djur, av massor av olika modeller. Det går också bra att använda tandborste för människor. Det finns särskilda fingertutor som man trär på fingret när man borstar hundens tänder, en del fingertutor har borsten i änden, vissa är gjorda av mikrofiberduk. Miktofiberduken är nog "snällare" mot tandköttet för det verkar som hundarna accepterar denna borstning bättre än borstar. Man kan också ta en fiberduk av något slag och trä över fingret och borsta med. Man ska vara försiktig i tandköttskanten på hundar som fått tandköttsinflammation, för hunden kan ömma där men också för att är man för hårthänt kan man hjälpa till att föra in bakterier där, där ska man dessvärre också vara extra noggrann för att bakterierna inte ska få fäste i tandköttet och tandhalsarna.

Det är sällan hunden sätter speceillt mycket plack och tandsten på insidan av tänderna, där håller hunden rent sig själv med hjälp av tungan. Överkäkens tänder sätter i regel mer tandsten och tidigare än underkäkens tänder.

Hur man tränar in tandvård på sin hund kan man läsa om här.

Plaque off / alger ger jag själv mina hundar hela livet med jättefina resultat då tandstenen bildas långsammare och tandstenen inte sitter lika hårt som utan alger, så blir det en gigantisk skillnad. Sedan får mina hundar Dental Fresch i vattnet. Detta kan t o m ta bort kakor av tandsten! Hade jag inte sett det själv några gånger när jag tagit hand om hundar med dåligt skötta tänder, så skulle jag inte tro det, men det gör underverk. Detta tillsammans med tandstensskrapa är utmärkta verktyg för att sköta tänderna på mina hundar.

Efter att man sett första tecknet till tandsten kan man samtidigt med kloklippningen skrapa tandsten efter behov. Då behöver hunden aldrig få onödiga problem i munnen som kan vara väldigt irriterande och smärtsamt och om det går för långt t o m tappar tänderna i förtid med tandköttsinflammationer som följd som kan behöva veterinärvärd. Har det gått för långt med tänderna så bör man omedelbart uppsöka veterinär som för att söva hunden och göra en större rensning och sedan får man från det hålla efter hunden så inte problemen blir så stora igen.

När man har många hundar som jag har och dessutom kollar tänderna flera gånger i månaden, varje gång jag klipper klorna, så ser man verkligen skillnaden mellan att inte använda Plaque off och att använda Plaque off. Hundarna sätter mindre tandsten och den tandsten de sätter är mycket lättare att skrapa bort, sitter inte lika hårt och blir inte lika tjock på kort tid. Jag har använt Plaque off regelbundet i många år nu och vi kan inte tänka oss att leva utan det.

Det finns Dental stick, jag har använt dem en kort tid bara (3 månader till några utvalda hundar dagligen), detta tycker mina hundar är jättegott, men jag har inte sett en enda hjälp för tandsten av dem. Dessa ben ska fungera som en tandborstning ungefär, den ska gno bort placken från tänderna som bildats under dagen. Jag provade detta under en längre tid till några av mina hundar, det gav inget resultat över huvud taget, så vitt jag kunde se.

Det finns vissa hundmatsorter som är särskilt bra för hundar med tandsten. De är då effektiva med hjälp av den form "kulorna" har så de ska ge maximal "slipning" på tanden, dels genom att innehålla natriumpolyfosfat som binder kalciumet i saliven och därmed minskar risken för att tandsten ska bildas.

 

Vissa hundar får tandsten tidigt och vissa senare, vissa har tandavlossning tidigare och vissa senare. Dessa två anlag kan men behöver inte följa varandra.

Tandsten kan lätt framkallas genom felaktig utfodring. Det krävs endast en vecka med felaktig utfodring (typ leverpastej konsistens) för att tänderna ska börja ta skada, finns det en tandspeciellist veterinär i Göteborg som gjort en avhandling om.

Om en hund har tungan ute tar den in mera luft hela tiden, luften ökar salivavsöndringen som fräter på tänderna. Dessa hundar behöver man därför hålla ett extra öga på vad gäller tänder.

Små hundar under 10 kg har generellt oftare tidig tandavlossning och får oftare tandsten tidigare i livet, men det finns undantag. Det är också vanligare att tand och mun problem är större på små hundar än stora.

Se mer om ärftlighet.

 

I och med att jag har många hundar av olika sorter, så utgör det en väldigt bra testgrupp när det gäller att testa olika knep och produkter.

 

 

ALGER

Alger som man strör på maten tycker jag är toppen, sedan jag började med alger i början av 1990-talet till mina hundar så ser jag att mina hundar inte sätter lika mycket tandsten, dessutom när jag ska skrapa tandsten så sitter tandstenen inte så hårt fast, det är enorm skillnad, jag behöver knappt ta i för att riva bort en kaka med tandsten numera.

 

 

DENTAL FRESH

Jag har startat med detta den 30 december 2011. Dental Fresh, ska enligt reklamen ta bort båda tandsten och plaque, dessutom ska det ge vitare tänder. Det ska också ge bättre andedräkt. Det återstår att se. Vidare rapporter kommer vartefter.

Just för stunden kan jag dock nämna att första veckan till 10 dagarna med Dental Fresh ville hundarna dricka mycket mer än normalt. En gissning är näst intill dubbla mängden. De kissade stup i kvarten! Men man ska väl inte beklaga sig över att något är gott. I vilket fall så lugnade det ner sig till normal nivå efter ca 10 dagar.

Efter 30 dagar kan jag klart se att tre hundar som jag börjat tandbortningen på för att de började få en bakteriehinna på tänderna (s k plack), har inte längre denna hinna kvar! Två hundar som luktat skunk länge ur munnen gör inte längre det. Flera hundar har fått vitare tänder! En hund ser ut att ha "tappat" tandsten!

Efter ca 2 månaders användning har flera fått vitare tänder och blivit av med den dåliga lukten från munnen. Flera har tappat tandsten. En som blivit av med en del tandsten förra månaden, har blivit av med resten denna gång! Detta är rena mirakelmedlet för tandhälsa!

Efter ca 3 månaders användning står det helt klart att Dental Fresh förhindrar uppkomst av tandsten, att det förbättrar andedräkten mer eller mindre på alla mina hundar som haft dålig lukt, att det dessutom, hör och häpna! Tar bort redan befintlig tandsten! Trodde jag aldrig var möjligt med en vätska man häller i vattnet, så simpelt och genialt.

Däremot på nackdelen får jag nog säga att jag önskade bättre flaskor, de halkar lätt i mina reumatiska händer och ett stort hål att hälla genom är som gjort för att man ska hälla i för mycket av misstag, och att man blir smått ruinerad. Ca 800 kr / månad kostar det att hålla mitt gäng med detta medel. Det är motsvarande ca 1 tandstensskrapning hos veterinären i månaden (fast då med risk för livet på hunden). Dessa rutinskrapningar sköter jag själv normalt på mina hundar i vilket fall som helst, det är dessutom alltså gratis för mig, förutom lite slitage på tandstensskrapan.

Till de riktigt gamla och de som har akut dåligt tänder, är det nog idé att sätta på detta, alltså riktad behandling för de mest behövande, de övriga kan man sköta som vanligt.

I min familj är det kanske inte det mest praktiska då mina hundar är van att gå i större gäng, och vill det, då de är väldigt sociala varelser. Alltså får en, får alla... Då gäller det alltså att ha djupa fickor.

Men ingen tvekan, medlet är helt suveränt!

 

 

Jag är mycket nöjd med Dental Fresch, jag har det i vattnet till mina hundar från de föds till de dör. Men deras val av flaskor är inte speciellt skojiga. Tre sorter har jag nu upplevt. Först en med jättestort hål, så man håller ur halva flaskan av misstag lite nu och då. Kanske en smart affärsidé för den som vill sälja mycket av sin vara. Sedan kom det en bättre kork med pip, det tackar vi för. Så var det väl för bra. Då ändrade de designen på flaskan, och igen, detta öppna hål som inte begränsar flödet ett enda dugg...

Jag hade turen att ha kvar en gammal kork så jag valde att använda den. Men gängorna är vansinnigt udda, så jag får vara försiktig så korken inte lossnar.

 

 

160928 Jag ger mina hundar Dental Fresch, det är mycket bra, MEN flaskorna, eller snarare korken, har blivit rena katastrofen. De två sista gångerna har jag fått använda tång för att få upp flaskan. Sista gången slutade det med att halva den dyra flaskans innehåll hamnade på golvet, utspillt till ingen nytta. Hur man kan välja sådana korkar till sina flaskor är mig en gåta.

 

 

DENTA STIX

Jag provade 2011 att ge några utvalda hundar detta dagligen under en period av 3 månader, jag tyckte det inte gjorde någon större nytta, fast hundarna gillade dem. Andedräkten var den samma på den hund med dålig andedräkt som jag testade på. Tandstenen gjorde inte skillnad. Hinnan som är över hundars tänder ibland (plack), den minskade något i några minuter efter tuggandet och var sedan tillbaka fort igen (precis samma som när de t ex äter torrt torrfoder). Enligt min erfaranhet alltså värdelös som allt annat än godis.

 

 

 

TropiClean Fresh breath Clean Teeth Gel

Jag testar ett till preparat (vintern 2013 - 2014) som jag fått mig rekomenderat. Detta klickas på tanden med tandsten, så ska problemen försvinna. Jag återkommer med min erfaranhet efter jag testat så länge att jag hunnit göra en utvärdering.

Jag har nu hunnit testa detta på 4 hundar med endast en liten prick vardera med tandsten. Alla 4 har jag gjort samma på, klickat på en droppe på tanden med tandsten på kvällen. Dagen efter har tandstens pricken varit borta.

Så testade jag på en hund som hade en liten rad av tandsten uppefter tandköttet, efter 18 dagars klickande dagligen gav jag upp och skrapade, på den hunden hade det ingen som helst verkan, fast hade jag hållit på ytterligare så hade det kanske hjälp till sist. Tillverkaren menar att man ser resultat efter 30 dagar. Jag själv menar att med tandstensskrapa tar behandlingen några sekunder, vilket jag föredrar, och jag tror hunden skulle föredra ifall den kunde fatta sådana beslut.

Jag har däremot haft stor nytta av detta preparat några gånger, när jag skrapat någon äldre hund som haft dålig andedräkt så har jag klickat på detta först och sedan skrapad. Då har jag sluppit duster av otäck lukt i min näsa när jag är nära böjd över hundens mun, vilket har varit behagligt att slippa.

 

 

 

 

Dubbla tänder

Tänder, det är viktigt att sköta tänderna rätt på sin hund. Tandvärk är vidrigt och kan få den lugnaste på dåligt humör. Samtidigt att dra tänder för att det är finare med "rätt" antal tänder, för sakens skull, är det något som är viktigt och bra eller ens nödvändigt? Är det ens förenligt med nya djurskyddslagen? Djurskyddslagen säger att man inte ska utsätta djuret för onödigt lidande, och skönhet inte är en motivation till lidande som en sövning och ett kirurgiskt ingrepp innebär.

Förr drog jag jämt tänder på mina valpar ifall det satt dubbelt först kring 9 månaders ålder, sedan vid ca 1 års ålder. Min dåvarande mycket kloka och mycket duktiga veterinär förklarade skillnaden för mig med att söva valpar och unga hundar och tyckte därför vi borde vänta till 1 år för att inte ta onödiga risker.

På 90 - talet sålde jag en hund som sedan utsattes för en onödig sövning och dog. Då fick jag mig en tankeställare (igen).

Jag har sedan efter det sålt fler hundar som så ibland utsatts för sövning, ibland befogad (d v s veterinärmedicinskt befogad) och ibland inte. Likaså har jag ett stort kontaktnät med kennlar som sålt hundar i sin tur. Nu och då har hundar blivit svårt sjuka, vissa har dött. Senast för "mina" hundar var det en Japanese chin hane som aldrig varit sjuk i hela sitt liv som sövdes vid 10 års ålder för att skrapa lite tandsten på och den dog. Allt för att det fanns på väldigt fina tänder lite tandsten. De provar inte ens att skrapa utan sövning först. Hunden dog. Jag får rapporter via mina vänner om hundar som dör av sövning varje år, ibland helt i onödan. Detta sker ofta på dvärghundar. Raser jag hört talas om, utom ovan nämnda, är bl a: Shih Tzu, Dvärgspets, Papillon, Phaléne, Chihuahua, blandraser, Yorkshire Terrier o s v.

Jag är livrädd för att utsätta mina hundar för sövning, men ibland är man tvungen. De gångerna är illa nog.

När det gäller tänder tycker jag det näst intill alltid är onödigt med sövning, då det inte är svårare att lära hunden att bli skött i tänderna, än vad det är att lära hundar gå i band, lära den bli borstad, lära den att bli klippt i klorna o s v.  Det är i princip bara människors rädsla som gör att de inte vågar sköta munnen och tänderna bra på sin hund.

Har man dubbla tänder, d v s en valptand kvar och en ny tand som kommer upp intill den, oftast bakom och lätt innanför valptanden, så kan det ibland fastna smuts mellan dessa två tänder, det måste man naturligtvis ta bort. Gärna i kombination med tandborstning, ifall smutsen setat där ett tag. Det är sådant normalt pyssel som vi tar i knäet i soffan på kvällen här hos oss, inte märkvärdigt alls utan vardags rutiner.

I extremt sällsynta fall kan den nya tanden komma upp snett p g a att den lilla valptanden sitter så fast och djupt att den rubbar läget för nya tanden, då måste man omedelbart dra valptanden. Om en ny tand kommer upp snett kan det skava på tandkött, tänder, tunga o s v och göra illa hunden resten av dess liv. Detta är något vanligare på hundar av urhundsras, t ex vinthundar än andra raser, anledningen till det är att de i regel har extra krafiga tänder och rötter t o m som valp. T ex kan nämnas att mina Italienska vinthundars valptänder har djupare rötter än mina vuxna Japanese chins.

När jag numera inte drar valptänder, och därmed har haft åtskilliga valpar som fått ha kvar sina valptänder dubbelt intill de nya, så ser jag att de tappar dem också, ibland tidigare i vuxetlivet, ibland senare. Vid ca 3 års ålder har sista tanden lossnat på en hund här hos oss. Annars är de oftast tappade vid före 2 ½ - 3 års ålder.

När man förstår att det faktiskt kan gå fel under tandömsningen bör man snabbt förstå att en valp med ömsande tänder ska man ha koll på dagligen. Detta är något bra, dels så har man då koll direkt om något "går snett" och sedan blir hunden tränad att alltid bli tittad i munnen utan att det för den skull är något "fel" eller ens onormalt.

För att sätta lite perspektiv på detta så har jag haft ENORMT många hundar av massor av olika raser genom åren, EN gång, inte flera, har detta hänt mina hundar att nya tanden höll på att komma upp snett, så jag skyndade mig till veterinären och drog, bettet som sedan kom upp var rakt och fint. Det tog bara några dagar innan nya tanden hade rätat upp sig själv. Nyckelordet när är att vara snabb med att dra när det börjar bära iväg åt fel håll.

I övrigt gör inte dubbla tänder skada, då riskerar jag inte min hunds liv för något totalt onödigt, hur gör du?

Jag har ställt ut massor av hundar, av massor av raser, företrädesvis hundar under 2 ½ - 3 års ålder. En gång har jag fått anmärkning på att min hund hade "för mycket tänder" som det stod att läsa i kritiken, hunden fick cert och BIM på den utställningen. I övriga fall har ingen sagt någonting.

Tilläggas skall att mina hundar för det mesta inte varit av bruksraser, där domarna av någon anledning kan vara noggrannare med tänder.

Sedan har vi det "lilla" kruxet med djurskyddslagen, den säger att vi inte får utsätta vår hund för onödigt lidande. Är det då onödigt lidande att göra kirurgiska ingrepp på hundar p g a utseendet?

Du får heller inte utsätta hundar för kirurgiska ingrepp enbart för att korrigera utseendet, alltså strider det helt att dra tänder så som jag läser djurskyddslagen men vad gäller SKK´s bestämmelser för korrigering av utseende. Undantaget naturligtvis om en vuxen tand kommer upp snett p g a att valptanden tränger undan vuxentanden, inte ger plats för det nya bettet.

Jag anser det vara onödigt lidande och framför allt, jag är livrädd att se min hund dö framför ögonen på mig för att jag utsatt den för något helt onödigt p g a skönhet.

Problemet är att det alltid finns veterinärer som intygar en veterinärmedicinsk grund för sådana ingrepp, veterinärer som bryr sig mer om plånboken än hundars hälsa, och därmed blir det svårt för en lekman att förstå att detta är onödiga ingrepp.

Vissa veterinärer är helt övertygade om att det är p g a hundens hälsa som man ska dra dubbla valptänder, då det kan fastna matrester, speciellt om man ger långa fibrer till sin hund, mellan nya och gamla tänder.

 

 

Lite mer angående att dra dubbla tänder

Jag slutade intressera mig för att dra dubbla valptänder när jag började med Japaneser april 1994. Japaneserna har inte den typen av tandproblem så det behövs dras, till stora delar beroende på deras grunda rötter på tänderna, både valp och vuxen tänder. Ibland har mina Japaneser dubbla tänder i upp till 2 ½ - 3 års ålder, ingen har hittills haft problem av det.

Däremot har jag noga koll, fast det inte behövs på Japanser, men fick dra en dubbel tand våren 2005 på en Italienare sista gången, då kom den nya tanden upp snett för att den gamla satt kvar, och den valptanden hade 4 gånger så lång rot som en vuxen Japanese tand har! Då förstår man att det blir problem ibland.

Samma var det för en tax som jag fick dra på, det var på 80-talet någon gång.

Jag har aldrig haft en hund som har fått problem med sina tänder p g a ej dragna valptänder, någonsin. De två gånger det kunde ha blivit problem drog jag, som skrivet ovan, tänderna och undvek därmed problemen som annars kunde ha uppstått.

Anledningen att jag också undviker att dra, om jag inte måste, är för att jag är superrädd för onödig sövning.

Ibland fastnar det matrester o d mellan valptand - vuxentand, då får jag peta bort eller borsta, så det är ungefär samma som man ändå gör ifall det blir smuts på valptänder eller vuxna tänder, vilket också händer ibland.

Angående dubbla tänder har jag nu (feb. 2014) en hund som är 7 ½ år gammal och som nu håller på att tappa en dubbel valptand, höger hörntand i nederkäken, hen har aldrig haft ett enda problem med den dubbla tanden under hela sitt hittillsvarande liv. Denna hund är den enda som bevarat en valptand över 3 års ålder hos mig.

 

 

När ska man börja skrapa tandsten på hunden?

Tar man itu med tandsten redan när det första kommit och inte hunnit blivit omfattande så märker inte hundar att man skrapat tandsten, om man vant hunden att bli tittad på tänder och känt och klämt på tänderna som tillvänjning innan. Riktlinjen att ta bort tandsten är alltså så fort som möjligt!

 

Detta bör tas bort omedelbart,
innan det blir ett problem.

Vänster sida. Höger sida.

 

 

Praktisk förvaring av tandborstar m m för att ha lätt till hands

En mugg med tandborste, tandkräm o s v som står nära till hands är inte fel, för att regelbundet lätt t ex kunna borsta tänder på din hund. OBS! Människors tandkräm är skadlig för hund.

 

 

 

Tandstensskrapor

Fanns många, stadiga modeller förr, men är ett minne blott att få tag i idag. Den kraftigare modellen överst på bilden nedan får jag inte tag i längre, den späda lilla tandstensskrapan som är på bilden nedan, nederst, är den vanliga idag. Jag är inte glad åt det...

Tandstensskrapor kan skickas in för slipning mellan varven, om de är den kraftiga modellen.

 

 

160510 Ny variant av tandskrapa som jag ser fram emot att använda i framtiden. Då kommer jag tillbaka om min erfaranhet av detta. Då metoden kommer kräva ett annat hand- och finger före så kommer jag inte kunna utvärdera detta efter en användning, det måste jag lära mig använda först under en period. Därefter kan jag uttala mig.

 

 

 

Praktisk tandvård

Skrapa tänder själv är något jag lärde mig på 1970 - talet under min utbildning till hundtrimmare. Vi tog alltid bort tandsten på alla hundar som vi skötte. Det var rutin. Jag är oerhört tacksam för den utbildningen.

Har man regelbunden koll på tänderna, i mitt fall är det varje gång jag klipper klorna så passar jag på att titta på tänderna, det gör inte ont och är dessutom bra träning inför senare behandling. Tar man bort tandsten redan när första pricken dyker upp och håller efter, efter det, så är det inte alls besvärligare än att klippa klor.

Alger, jag började ge alger i maten till mina hundar i början av 1990-talet, sedan har jag gett alger från och till genom årens lopp, mer till än från. Då köpte jag av Alg-Börje, men idag köper jag av Häromi p g a Alg-Börjes krångliga fraktregler. 2014 behöver jag gå tillbaka till Alg-Börje då Häromi allt som oftast inte har alger hemma i storförpackning, och ibland inte alls, och dessutom har de börjat med tillsatser i algerna, som jag inte är förtjust i.

När jag sedan började med Dental Fresch för tänderna så kör jag både alger och Dental F. numera, det ena behöver inte utesluta det andra, tvärs om! De hjälper varandra till största möjliga hjälp.

Tandborstning är toppen för hundar som börjar få plack. Däremot kan just tandborstning kräva lite träning med hunden, det tycks vara något som hundar ofta tycker är obehagligt eller otäckt (till skillnad mot tandstensskrapning) av någon anledning. Att däremot ha en fingertuta med tyg på som man drar över tänderna fungerar också som tandborstning, men däremot tycks de flesta hundar inte finna det lika obehagligt, varför jag oftast "borstar" tänderna på det viset på mina hundar. Några enstaka hundar tycker däremot tandborstningen är utan obehag, de borstar jag. Alla tre Yorkshire Terriers jag haft har alla tillåtit och tyckt det vara  helt ok med tandborstning, det är som man kan undra om det är något rasbundet. Däremot kan jag inte minnas en enda Japanese som tyckt att det varit trevligt med tandborstning utan de föredrar fingertuta av tyg i munnen.

TropiClean Fresh breath Clean Teeth Gel kan jag mycket väl tänka mig att använda för en bättre andedräkt på kort sikt, t ex medan man sköter om munnen på en hund man tagit omhand som inte haft munnen skött som den borde. Likaså använder jag det som komplettering när jag har skrapat klart på tänderna för att kanske vita upp tänderna något, men har inte tillräckligt med erfarenhet ännu för att se om det gör någon skillnad. Det är helt enkelt för tidigt (från oktober 2013 till januari 2014 än så länge och fortsätter) för att göra någon utvärdering, men det kommer.

 

 

Äldre hund som går ner i vikt

Märker man att en äldre hund är på väg att gå ner i vikt så kan man börja med att leta felet i munnen på hunden. Förvånansvärt ofta har jag sett att dålig tandstatus som leder till tandvärk gör att hundarna drar sig för att äta och går ner i vikt. När jag får förfrågan om äldre hundar (eller katter och andra djur) som går ner i vikt brukar jag i första hand rekomendera djurägare att titta i munnen. Där finns ofta svaret på viktnedgången.

Även andra varianter är vanliga, som att man ser att hunden har dålig munhygien med värk, och då förstår man plötsligt varför hunden gått ner i vikt på senare tid.

 

 

Köttben som tandvård

Riktiga köttben är underskattade.

De bidrar med en eminent tandvård på många olika sätt. Tandvården är i mitt tycke i det närmaste oersättlig när det gäller att ha bra tänder på sina hundar.

I alla olika sorters tandkräm för hund ingår benkalk, därför att det stärker tänderna. Själva smulorna som hundar lyckas rispa ur benen är alltså tandvårdande även p g a kalken. För mycket av den varan, d v s mer benkalk än vad hunden behöver, går bara ut i andra änden. Då brukar avföringen bli ljusare, ibland t o m bengul, och väldigt torr, rent smulig. Detta beror på att kalk är stoppande då det suger upp vätska. Det är fullständigt ofarligt.

Senor och trådar på benen fungerar som tandtråd. Vi som ger riktiga ben har väl många gånger sett hur hunden kan dra i en tråd om och om igen. De försöker få lös den. Resultatet blir en fantasiskt förstklassig tandflossning.

Skav av kött kvar på benet kan hunden försöka få loss genom att gnaga med insisiverna, då dessa små tänder till sist äntligen får sig en behandling.

Den tar också hand om andedräkten. Hundar med dålig andedräkt som är rena i munnen brukar ganska fort bli av med dålig andedräkt när de får riktiga ben.

Som exempel kan jag nämna att när jag tagit hand om främmande vuxna hundar som haft dålig tandstatus så räcker det inte att ta bort tandstenen och eventuell inflammation/infektion i tandköttet. Andedräkten kan fortfarande vara förfärlig efter att munnen blivit sanerad. Så ger jag dagligen alger på maten och Dental Fresch i vattnet. Det är inte alltid det räcker heller, fast det brukar minska lukten. Ger jag däremot ben så brukar det på några dagar ändra lukten ur munnen på hunden. Förutsättningen är naturligtvis att allt sjukt i munnen är avlägnat först.

 

 

Råa eller kokta ben? Rökta ben eller inte?

Det verkar vara nästan omöjligt att köpa ben idag till hundar som inte är minst lättrökta. Rökningen gör ben giftiga. För mycket rökt är alltså inte bra för hundar. Jag har fått ge mig på den punkten för att få chansen att ge mina hundar ben. Än har jag inte sett något som mått dåligt när jag ger dem benen.

Råa; Råa ben har kanske större chans att före med en eventuell smitta till hundarna, kanske är det därför man röker dem för att minska risken? Jag vet inte. Personligen ger jag gärna råa ben till mina hundar.

Kokta ben då. De underkänner jag. När man kokar så lösgör sig den nyttiga märgen i vattnet, ger man vattnet så blir hunden ofta att få magsmärtor och diarée. Ger man inte vattnet så är det bortslösat. En bit av det bra med benen tas bort. Benen i sig själv blir skörare, det vill vi inte ha till våra hundar. De behöver få tugga. Senorna lossar, eller om de ändå sitter kvar blir de sköra. Köttskrapet lossnar eller om det sitter kvar så lossnar det lätt. I stort sett alla fördelar som ben ger är borta när man kokar benen innan man ger dem till hundar.

 

Ben ger också sysselsättning. Att få tugga och därmed få utlopp för ett medfött beteende är något som tillfredsställer en hund. Hundar finner stort nöje i att gnaga på riktiga ben. Ju mer slamsor och mer naturligt det serveras, ju nöjdare tycks hunden vara.

Vissa hundar äter inte ben, eller för den delen gör något som helst som du försöker göra med dem. Dessa hundar har i regel levt utan tidigare erfarenhet av detta. De kan behöva serveras om och om igen, gång efter annan, innan de vågar sig på det hela. När det väl gör det så brukar det bli en favorit.

Jag har tagit hand om flera vuxna hundar som t ex inte vill leka, eller inte vill tugga på tuggsaker, ben eller liknande. Hundar som inte vill ta godis o s v. Det brukar bara vara att ge dem om och om igen, till sist provar de, och då blir de oftast fast! Allra vanligast är att dessa hundar när de väl förstått det härliga med köttben är de som tuggar mest, längst och är ovilligast att sluta. Det gäller samma med lek, godis o s v, de måste vänjas.

 

Myten att hundar blir lösa i magen av ben är värsta sortens BULLSHIT!

Om man däremot kokar ur märgen ur benen och ger hundar så blir hundar lätt lösa i magen av den soppan. När man kokar så frigör man märgen och fetterna, som fungerar som rena lavemanget i magen på hundar.

Likaså om man gräver ur märg och utfodrar hundar med så är det lätt att hundar blir lösa i magen av detta, speciellt om det är kokt.

Det är alltså för mycket och för hunden onaturligt framtagen märg till hundar som är problemet, inte benen som oftast får skulden.

Själva benet är tvärs om bra för lös mage då det suger upp överflödig vätska.

Detta och andra myter.

 

 

Lite om hundars olika bett.

Lite mer om hundars tuggbehov.

 

Uppdaterad 2016-09-28