Testiklar

 

Den normala utvecklingen på testiklar är att testiklarna vid födseln ligger uppemot bukhålan. De börjar vandra ner vid ca 3 veckors ålder genom kanalen som ligger i vardera ljumske. Vid 6 veckors ålder ska testiklarna vara på plats belägna nere i pungen vid normal utveckling. Hundens vänstra testikel kommer först och sedan höger.

Om höger kommer ner först är det sällsynt att vänster testikel kommer ner av någon orsak.

Om man endast använder hanar i avel som har testiklarna på plats vid 6 veckors ålder går det väldigt snabbt att bli av med problemet med krypta hanhundar. Sedan är det ju alltid ett lotteri när man parar in okända hanar, men ifall man försöker att endast använda hanar med normal testikel vid 6 veckors ålder, kommer man snabbt ifrån problemet.

Ibland kommer inte testiklarna ner på en hanhund såsom förväntat. Det finns möjlighet att hjälpa till. Ett sätt som jag framgångsrikt sett provas sista åren och rekommenderat andra som haft stor framgång med samma metod är massage på "ryggen". Punkterna för massage syns på bilder nedan.

 

 

Hunden på bilden är en tik och har inget med testikelproblem att göra, endast för att det på henne syns så väl den lätta fördjupning som ska masseras.

Hanhundar som har en eller ingen testikel på plats har testiklarna varmare än den som har testiklarna liggandes nere i pungen.

Är testikeln för varm, vilket den är när den ligger uppe i buken eller ljumsken kan testikeln inte producera sperma. Alltså en hund med en testikel på plats i pungen kan endast producera sperma med en testikel, vilket är fullt tillräckligt för att hunden ska kulla bli pappa, men inte tillräckligt för att man ska kunna registrera valpar i SKK eller annan officiell hundklubb efter en sådan hane i Sverige. I bl a England och USA tillåts avel med sådana hanhundar, men de får inte pris på hundutställning, de får heller inte pris på hundutställning i Sverige.

En hund med båda testiklarna uppe i ljumske eller buk kan inte bli pappa.

En hund som ska kastreras och inte har båda testiklarna nere eller endast en testikel nere på plats i pungen måste genomgå en mycket större operation för att leta rätt på testikeln - testiklarna som inte ligger på plats för att avlägsna dem, ifall de senare skulle vandra ner, vilket de kan göra.

En hund som har testikel / lar varmare än normalt, alltså där testikel / lar inte har vandrat ner normalt har en ytterst liten förhöjd risk att få testikelcancer än hanhundar med normalt belägna testiklar. En ökning som är försumbar i jämförelse med den förhöjda risken hos tikar att få juver respektive livmoders problem.

Det finns vissa hundar av vissa få urhundsraser, som kan dra upp testiklarna vid fara, antingen permanent eller tillfälligt. Det finns alltså raser (vissa urhundar) som är kända för att dra upp testiklarna vid stress och fara för att sedan släppa ner dem igen när faran är över. Denna egenskap är känd på Basenji och man tror även att Nya Guinea Singing Dog har denna förmåga.

 

 

Det finns flera historier sedan förr om Pudlar av olika storlekar och färger som importerats från England och haft två testiklar, sedan efter en period haft tre! De har alltså opererat in en extra konstgjord testikel för att få hunden såld till Sverige och bedrägeriet har sedan uppdagats.

Om detta är sanning eller myt vet jag inte, men det är flera som säger sig veta att detta är sant. Alltså jag har fått höra detta från flera olika gamla Pudel uppfödare genom årens lopp.

 

 

Testiklar kan dras upp vid stress på unga hundar innan testiklarna har utvecklats klart. När testiklarna grovnat går de inte igenom kanalerna längre som sedan sluter sig.

En hund kan dra upp testiklarna (en eller båda) vid stark psykisk eller fysisk påfrestning.

Hanhundar som ofta blir nertryckta av en annan äldre hanhund kan dra upp testiklarna. Hundar som får i sig alkohol kan dra upp testiklarna. Alkohol är giftigt och stressar kroppen något enormt, framför allt på valpar.

Vissa raser är undantagna från denna fysiska utveckling. Se ovan.

 

Normalt stängs kanalen som testikeln vandrar i vid ca 6 månaders ålder. Ibland så är detta försenad, varför hundar plötsligt kan få ner testikeln senare.

 

 

Storleken

När en testikel kommer ner mycket senare än en första testikeln så har den som vandrat ner först grovnat, och den som legat varmt är fortfarande mindre. Efter ett tag så kan även den andra testikeln grovna och komma ikapp den första, och ibland inte. En hane som har en mindre och en större testikel har inte godkänd testikelstatus.

 

Lite mer om vård av könsorgan.

Lite mer om könsorgan.

Mer om parningar.

Läs mera om löp.

Läs om tjuvparningar.

 

Uppdaterad 2014-07-25