Defekta valpar

 

Infekterade nyfödda valpar. Flera av dessa bilder är tagna på nyfödda och oftast fortfarande blöta valpar. Alla valparna har väl synliga tecken på att de är infekterade eller defekta.

Vet man vad man ska reagera på, har man större chans att sätta in hjälp tidigare och därmed större chans att få valpar att överleva.

Så har vi den moraliska frågan, ska hundar överleva som inte klarar sig på naturlig väg? Vilka av valparna har chans att få ett fullödigt liv om man räddar dem?

När valpen börjar bli geléaktig så är det tecken på att den varit smittat i minst 3-4 dagar. När det är missfärgning i fostervattnet, navelsträngen, tungan, som nedan, så har valpen ofta varit infekterad 1-2 dygn.

 

Grönaktig navelsträng.

 

När kropparna börjar ruttna eller delar av kroppen börjar ruttna finns inte mycket hopp.

Nästa steg i förruttnelse är att hela kroppen blir geléaktig, svullen, vätskefylld, eller ibland håller på att smälta ner till en mörk gegga.

Vissa valpar torkar liksom ut och blir en mörk, hård "korv".

 

Föddes död, stel som en bit trä.

 

Vissa av dessa valpar som endast har små förändringar lever och överlever. Störst chans att överleva har de som får veterinärmedicinsk behandling.

 

Navelsträngen börjar ruttna.

 

Om tikar snittas som har sådana här valpar så är riskerna större att tiken ska få livmodern infekterad och få akut livmodersinflammation efter några dagar, oftast kring en vecka efter förlossningen. Tiken blir oftast till synes bättre först för att sedan akut insjukna.

 

Läppspalten kan även
vara på båda sidorna.

 

Vissa valpar föds med kluven läpp (läppspalt eller harmynt) eller kluven gom (gomspalt). Det är inte ovanligt att dessa två deffekter förkommer på samma valp.

 

Navelsträngen grön.

 

Har en valp läppspalt så får den jobba så mycket mer för att få i sig mat så energin den förbrukar kostar mer än energin den får i sig. Den svälter till döds. Hundar med små läppspalt kan klara sig.

 

Läppspalt.

 

Gomspalt släpper upp mjölk i gommen, oftast dör valpen, förr eller senare. Är hålet litet kan det ibland gå och rädda dem. Man skrapar i gommen så den blöder och sedan låter valpens gom läka. Ibland läker det då över ett skinn över hålet och hunden kan leva ett fulllständigt normalt liv, men är extra känslig för att tugga på vassa saker, t ex vassa ben, då det tunna membranet över hålet lätt går att ta hål på.

 

Tungan grön-gul och svullen.

 

Jag har sett valpar och kattungar som fötts med tassar eller t o m hela ben som är vridna bak och fram. Sådana defekter kan komma av t ex att mamman fått i sig gift under dräktighets tiden.

 

Valpar kan bli att se ut som de är felväxta i kroppen när de klämts ihop i ett felläge under framfödandet. Kroppen har då tvingats in i ett läge och pressats ihop och ser missbildad ut när den föds, trots att den egentligen har alla kroppsdelar där de ska vara om man rätar ut valpen.

 

Felläge som mamman fått ur sig på naturlig väg. Valpen i sig var det inget fel på.

Beskrivning: I övre vänstra hörnet är efterbörden. Valpen som ligger kvar i påsen har nosen
med hakan överst längst till vänster. Snett ovanför huvudet ligger de två bakbenen. Det är knäna
som sticker upp i bakbenen. I mitten av bilden ser man valpens vänstra framtass. Höger framtass
är längst till höger i bilden. Valpen i detta fall drevs ut vaginalt med höger framtass först.

 

Att tiken får i sig gift under dräktighet tycks vara farligare ju tidigare på dräktigheten som det händer. I tidigt skede bildas så mycket hos valpen, på slutet är det mest att sätta päls, bilda pigment, växa o s v.

 

Född med tarmarna utanför.

 

Läs och lär mer om den normala valpens utveckling under fosterstadiet.

 

Född med tarmarna utanför.

 

Det kommer mer när jag hittat eller får tag i fler bilder.

 

Uppdaterad 2018-07-14