Blodöra

 

Blodöra

Othematom. Örat blodfylls mellan huden och brosket. Öronbrosket spricker och blod fylls mellan den inre och den yttre huden.

Det är inte helt ovanligt på hundar, framför allt hundar utan päls eller med väldigt lite päls. Vanligare på hängande öron än stående öron. Hundar med stående öron kan bli att sloka med öronen när den får blodöra.

Örat känns mjukt och vätskefyllt. Det kan vara ett mindre parti på örat som blodfylls, eller hela örat. Ibland blir det väldigt tjockt, ibland bara lite tjockt.

Det uppstår ofta när hunden skakar på örat eller kliar sig mycket. Det kan t ex vara en följdsjukdom av öronskabb, öroninflammation m m.

Får hunden blodöra gäller det att kontrollera öronstatus också, så det inte finns sjukdom i örat och grundproblemet kvarstår.

Ofta utvecklas blodörat under 1 - 3 dagar.

Hunden känner obehag, ibland t o m smärta. Ömmar hunden väldigt mycket när man tar i örat kan det vara tecken på infektion inne i örat.

Utan behandling kan örat bli ett så kallat blomkålsöra.

Finns det en bakomliggande orsak är det vanligt att man endast behandlar den, så kan problemet gå tillbaka av sig själv, blödningen avstannar, blodet koagulerar, därefter resorberas koaglet av kroppen. Vanligast blir det en viss ärrbildning kvar i vävnaden inne i öronlappen, detta gör att en viss förtjockning av öronlappen kan finnas kvar livet ut, örat kan dessutom bli lite skrynkligt och ihop draget, men det är inget hunden känner av.

Det finns en mer drastisk åtgärd som man ibland för ta till. Man tömmer ut blodet. Vid svåra fall kan man få göra ett kirurgiskt ingrepp för att få slut på blödningen.

Det är inte ovanligt att problemet återkommer på en hund som en gång har haft blodöra.

 

Jag hade en kompis som en gång hade en hund som fick blodöra (ett eller ibland båda) varje vinter när det var extra kallt. När hunden flyttade till södra Sverige försvann de återkommande problemen. Denna hund hade extremt tunna öron och dessutom lite päls till skydd.

 

Uppdaterad 2018-06-05