ÖRTER och annan naturkost och naturmetoder

 

221220 Hjälp till självhjälp är min första hjälp.

 

Örter, liksom allt annat, ska användas med förstånd och ibland inte kombineras med vissa foder och mediciner.

 

»

 

221220 Mjöl, potatis eller majs

Potatismjöl eller majsenamjöl fungerar till mycket. Vilken av sorterna man använder går på ett ut.

De är blodstoppande både vid sår och öppen blödning, t ex när man klipper för långt in i en klo.

Det hjälper mot att torka ut svamp, t ex i öron.

Det sägs också ha en viss steriliserande verkar, men jag har aldrig sett några bevis för det. Det kan också vara gamla myter, vad vet jag? 

Jag har själv använt mjöl av båda sorterna med gott resultat.

 

»

 

221220 Olja

Olja är användbart till mycket. Speciellt när det kommer till att lösa fet smuts. T ex fet smuts kring tuttarna på tikar.

Läs på om oljor, utvärtes och invertes oljebehandling av hund.

 

»

 

221127 Myggbekämpning

Kattmynta håller borta mygg. Gnugga kattmynta mot ditt skin som sticker fram utanför kläderna, t ex hals, kinder, panna, händer o s v. Och gärna dina kläder nära där hud sticker fram ur kläderna. T ex krage och muddar vid handlederna.

 

»

 

Myggbekämpning

Har ni mycket mygg på en altan, i huset, i ett partytält eller liknande som irriterar dig och/eller hundarna? Då kan man ta Rosmarin och Salvia och sätta i lite vatten och elda med ett värmeljus under, som när man eldar rökelse.

Doftpelargoner fungerar bra också, se längre nedan om det.

 

»

 

Flug- och mygg- bekämpning

Luktpelargon: Det är inte ovanligt att man som hundägare lever på landet, kanske med andra djur också, som t ex kor. Då är risken överhängande att man får lov att mota med flugor. Doftpelargon fungerar mycket bra för det, och sprider dessutom väldoft.

Har man t ex fönster uppe och doftpelargoner i fönstren blir det mindre flugor m m som tar sig in i huset.

 

»

 

Getingbekämpning

Lukten av renfana ogillas av vissa insekter och flygfän (alltså flugor tycks inte avskräckas, se bilden). Testa att ställa en bukett med renfana på bordet om sensommaren när renfana blommar. Särskilt getingar ska sky renfana, påstås det.

 

Renfana

 

Flugar kan vara nog så irriterande, för att inte tala om sjukddomsspridande. P g a detta är de bra att bekämpa. Om man har tomatplantor kring fönstren där man brukar ha öppet på sommaren, så vill ogärna flugor flyga in i huset.

 

»

 

Öronsmuts

Olja i öronen på hund. Hundar har ibland mycket smuts och gegg (öronvax) i öronen som man behöver lösa upp och få ut. När man använder olja i öronen på hund, man droppar/häller i och låter verka någon eller några minuter sedan kan hunden få ruska ur sig det värsta och efter det torkar man torrt i hela ytterörat på hunden.

Mandelolja eller olivolja används av vissa flitigt till dem själva och till hundar. Hundar och människor är inte lika. En hund tar upp en del genom huden också, inte bara det kan stoppar i munnen på hundar. Man bör alltså använda andra sorter av olja till hundar.

Läs på om oljor, utvärtes och invertes oljebehandling av hund.

 

»

 

Lavendel

Lavendel fungerar lugnande, t o m sövande. Ska "ges" som doft. Lavendelolja ska det vara för att fungerar lugnande.

Använder man massage för mentala problem kan man ta en droppe lavendelolja på händerna vid massagen.

Lavendelolja kan också sättas på underlaget där massagen ges. Eller på hundens hundsäng, då gärna endast en eller två droppar på undersidan eller baksidan av sängen.

Man kan också använda lavendelljus eller liknande lukter. Se bara till att det är äkta lavendelolja i ljuset, annars har det ingen funktion på hund.

Det finns även andra örter som lugnar, men på hund tycks det mig som om lavendel fungerar särskilt kraftfullt. Ljung är också mycket bra för hundar, men mildare. Har man t ex en hund som har svårt att koppla av mellan aktiviteter så kan ljung passa bättre i hundsängar.

Har man akut nervösa hundar kan lavendel fungera bättre.

Kom ihåg att hunden har ett extremt bra luktsinne. Någon droppe räcker. Det ska aldrig placeras rätt under nosen på hunden.

Lavendel kan också torkas och användas på det viset (samma som ljung, se nedan).

Lavendelolja finns bl a att köpa på välsorterade djuraffärer idag. Det är härliga tider vi lever under då allt finns att få tag i lättare numera.

OBS! Sådana har terapier ska ALDRIG NÅGONSIN ersätta vettig sysselsättning och motion. Hunden ska dagligen ha motion och hjärngympa. Om hunden trots det har svårt att ta det lugnt så kan man ta till sådana här hjälpmedel.

Har hunden psykiska problem ska dessa hjälpmedel alltid blandas med fysisk och psykisk terapi.

Läs mer om stress för hundar.

 

»

 

Ljung

Kallt te på ljung fungerar lugnande för hundar.

Det går också att hänga ljung i knippen.

Eller torka ljung och sätta i t ex en hundsäng, tillsammans med stoppningen.

Hundar som är nervösa och stressade kan man tillfälligt ge te kokat på ljung. Ingen hund ska gå i det tillståndet länge, de ska naturligtvis jobbas med att få tryggare, men under träningstiden kan man då hjälpa till med ljung. Vid akut uppstressade hundar tycker jag lavendel har bättre effekt.

Man kan också torka ljung och sy in i små kuddar som hunden får ligga på, det går utmärkt att använda länge till hunden, se bara till att ljungen är helt torr innan man låter syr in det, inte blir blöt senare, möglar o s v. Det kan med fördel blandas med torkade ärtor som fyllning som då hjälper till att suga upp eventuell fukt och också går att torka över värme eller bara lufttorka på torr plats.

Lavendel som doftolja fungerar särskilt lugnande på kraftigt stressade hundar. Ljungen är mer för hundar som behöver lite extra hjälp för att bli lite lugnare.

Att ha ljung i torkat tillstånd till t ex en sovhörna permanent där hunden ska varva ner är inte fel. Man kan ha knippen hängande. Man kan ha skålar som potpuri. Man kan ha små påsar under hundsängar. Eller rent av torkad ljung insydd i hundsängens stoppning.

OBS! Sådana har terapier ska ALDRIG NÅGONSIN ersätta vettig sysselsättning och motion. Hunden ska dagligen ha motion och hjärngympa. Om hunden trots det har svårt att ta det lugnt så kan man ta till sådana här hjälpmedel.

Har hunden psykiska problem ska dessa hjälpmedel alltid blandas med fysisk och psykisk terapi.

Läs mer om stress för hundar.

 

»

 

Hallonblad

Hallonblad kan torkas och användas. De går också att användas färska.

Användning, antingen torrt som man smular sönder och ger hunden, kanske strör på maten. Eller kokar te på det, koka då gärna extra starkt te av det, koktid lite längre än normalt och med hög koncentration av hallonblad. Teet ges sedan kallt.

Hallon är bra för att få starkare värkar och för att få mer mjölk till digivande tikar. Hallon är också allmänt stärkande för immunförsvaret då det innehåller mycket c-vitamin.

Te på hallonblad kan också få igång värkar på överburna tikar (eller människor, för människa tre koppar te om dagen i tre dagar).

 

»

 

Nässlor

Nässlornas blad är bra till allt möjligt. Skörda och torka dem helst när de är små och inte har börjat brännas ännu. De går också att använda färska, men de är extra bra när de är små, innan de börjat brännas. Fast de fungerar också bra som utvuxna.

Ju äldre en växt blir, ju mer utspädd blir näringen och aktiva ämnen i växten. Men trots allt marginellt, det är så gott som lika bra med äldre växter.

För användning, antingen torrt som man smular sönder och ger hunden eller strör på hundens mat. Eller kokar te på det, koka då gärna extra starkt te av det, koktid lite längre än normalt och med hög koncentration av nässlor.

Nässlor är bra för allmänna immunförsvaret.

Nässlor går utmärkt att stoppa i en hink med vatten och lägga tyngd på ytan så nässlorna blir kvar under ytan, de ska ligga där under 1-2 dygn.

Sedan kan man använda detta nässelvatten till sista sköljning i badet, för hundar med hudåkommor kan man låta sista sköljvattnet-nässelvattnet vara kvar och torka in i pälsen. Kan göra underverk på klåda.

För folk med psoriasis på händerna kan göra detta bad och lägga händerna i blöt i någon halvtimme upp till två timmar (eller längre, det är inte farligt). Fungerar ibland.

 

»

 

Annanas

Ananas är toppen att ge hundar som äter skit. Efter att ha gett några små bitar ananas dagligen under en period slutar hunden äta skit, ofta när den slutar att äta ananas, vill den heller inte ha skit. Denna kur tycks hålla i sig ibland ½ - 1 år, Ibland t o m 2 år. Efter att man gett kuren några gånger, 2 -3 gånger tycks den fungera livet ut.

Ibland vill hunden hellre ha banan eller annat istället för annanas. Man får prova sig fram.

Har man många hundar kan hunden fortsätta att äta ananas fast den slutat att äta avföring, men då äter de i regel endast av avundsjuka/konkurrens eller vana.

Har hunden ätit skit en längre tid har den också ett psykiskt behov som måste tränas bort. Läs mer om koprofagi=skitätning.

 

»

 

Hosta

Kronisk hosta kan t ex hundar få efter de haft kennelhosta.

Kronisk hosta kan dämpas, lindras eller t o m botas med Drosera. Drosera är framtaget från växten silkeshår, en växt som kallas köttätare, de lever på flugor m m.

Kamomill och krokus ska också ha effekt, då gärna i kombination med Drosera.

Fungerar bra för människor också.

 

»

 

Åksjuka

Cocculus är toppen för åksjuka och fungerar perfekt för hundar då det heller inte har biverkningar i form av dåsighet, trötthet och liknande som förekommer på apotekets mediciner mot åksjuka.

Fungerar alldeles utmärkt för mig också, när jag kört bil nog länge och det känns som huvudet fortsätter att köra fast bilen står stilla går det utmärkt att ta lite cocculus och allt blir bra igen på ca 15 minuter.

Fungerar vid all slags yrsel.

 

»

 

Alger

Alger är toppen för bl a tandsten, fungerar som rena slipmedlet. Alger kan man komplettera kosten med från hundarna födds till de dör. Detta gör att tandstens ansamlingarna sker senare än annars, tandstenen kommer inte i lika stora mängder och när man ska ta bort den är det hela skillnaden, den bara ramlar av!

Jag har gett alger till alla mina hundar sedan det hette Alg - Börjes, minns att det var på 90-talet, och jag har haft åtskilliga hundar av åtskilliga raser sedan dess, fungerar prickfritt genom alla år!

Om man däremot tar hand om en vuxen hund som har mycket tandsten redan har det mindre effekt, det har hänt mig många gånger under dessa år, jag får då skrapa bort tandstenen och sedan köra algerna som vanligt, då har algerna full effekt.

För oss storförbrukare finns alger att köpa hinkvis på Häromi.

Det är inte helt fel att ta detta själv också.

 

»

 

Dålig andedräkt och hundtandkräm

Medan vi är inne på tänder. Zink, eukalyptus och polyfenoler från grön te verkar antibakteriellt och bidrar till att minska vissa svavelhaltiga komponener som ger dålig andedräkt.

Tandkräm för människor ska INTE användas för hundar (och katter). Tandkräm för människor innehåller både fluor och xylitol och båda dessa är skadliga för hund.

 

»

 

Grönt te

När vi är inne på grönt te så kan man koka detta och kyla ner. Detta går att använda på hundens päls mot mjällkvalster. Börja med att ha i det som sköljmedel i slutet av badning. Låt teet sitta kvar. Sätt te på sprayflaska och spraya sedan regelbundet på hunden i samband med borstning. Spraya även hundens liggplats regelbundet. I början kan man spraya dagligen på hund och liggplatser, för att trappa ner till en gång i veckan.

Grönt te går också att bytas ut mot brännässlor.

Personligen ser jag bättre resultat med nässlor.

 

»

 

Vattendrivande

Te på persilja är vattendrivande eller ännu hellre te på persiljerot. Te på björkblad är också vattendrivande.

 

»

 

Rosmarin fungerar uppiggande. Bör "ges" som doft.

 

»

 

Stopp i magen? Koka krossade linfrön till en massa, ät!

 

»

 

Lågt glykemiskt index: vinäger, kanel, vassleprotein, lösliga kostfibrer, havrebaserade fiberdrycker, frukost cerealie med beta glukain.

 

»

 

Kolesterol sänkande: växtsteroler, soja bönor, soja protein, mandel, lösliga kost fibrer.

 

»

 

Antioxidanter: kanel, blåbär.

 

»

 

Feber? Ingefära.

 

»

 

Fästingar

Halsband av råa bärnstenar ska skapa statisk elektrisitet i och med friktionen mellan stenarna och friktionen mot pälsen och det ska i sin tur förhindra att vissa sorters ohyra ska fastna på hundarna. Dessa halsband finnas till salu bl a på Häromi. Man kan också tillverka halsbanden själv.

Man kan undra hur mycket hundens störs av att gå omkring och vara mer elektrisk än vanligt? Jag har inte märkt något, men jag är bara i början av användande av dessa halsband.

Man kan använda dessa så att man endast har dem vid risker för smitta. Tar av dem i bilar, inomhus o s v.

Man ska som vanligt vara lite aktsam så inte hundarna får i sig stenarna ifall halsbandet går sönder.

Vi har nu testat detta. Jag har bara börjat (2019) prova det, men än så länge fungerar det!

 

 

»

 

B-vitamin

B-vitamin stärker nerverna och ökar aptiten. Dogman tillverkar VitaBe för katt, finns hos de flesta dagligvaruhandlare, den är väldigt aptitlig och många hundar äter det gärna själva, även om de är väldigt kräsna.

Hundar som har dåligt hull är det extra bra att ge extra B-vitamin, då det stärker nervsystemet och nervsystemet kan få skador av långvarigt underhull. Ibland går det att reparera ett skadat nervsystem med B-vitamin.

 

»

 

Giftfri målarfärg:

1 ägg - vispa
Knappt 1 dl linolja - vispa
1 kopp vatten - vispa
Giftfri färgpigment - vispa

Rör om en liten stund, så blir det färg.

Måla!

 

 

Mer om dofter.

 

Uppdaterad 2022-12-20

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström