Hudsjukdomar

 

Huden är hundens största organ.

Allmänt kliande, slickande och irritation i pälsar och hud kan bero på många saker. Här kommer några exempel. Man kan ha varmt i en torr lägenhet, hunden kan få dålig balans på mat samt vitaminer och/eller mineraler eller rent undernärd (= obalans i födointag). Hunden kan vara för smutsig. Hunden kan vara för fet (= obalans i födointag). Allergi är heller inte helt ovanligt. Hunden kan ha ohyra.

 

Elefanthud (acanthosis nigricans) ser väldigt speciellt ut, därav namnet. Det finns två varianter, primär acantos och sekundär acantos.

Primär acantos drabbar främst taxar, sjukdomen är sällsynt, den är ärftlig. Huden blir gråaktig, grov och veckad, det ser helt enkelt ut som elefanthud, ofta startar det i armhålorna och sprider sig därefter till ljumskar, ben, öronlappar och sist nos, sjukdomen utvecklas under hundens första levnadsår. Ofta blir det bakterier i huden som utvecklas till infektion, då brukar hunden börja lukta illa.

Man uppsöker veterinär som tar en bit hud och analyserar för att få besked om det är denna sjukdom som hunden lider av.

Sjukdomen går inte bota, endast lindra med antibiotika och medicinska bad. När inte infektionen är för akut så kan man använda vissa hud preparat.

Övervikt gör sjukdomen värre, så håll hunden i normalhull.

 

Elefanthud (acanthosis nigricans) ser väldigt speciellt ut, därav namnet. Det finns två varianter, primär acantos och sekundär acantos.

Sekundär acantos

Sekundär acantos är inte en egen sjukdom utan en följd av andra sjukdomar, det kan bl a komma p g a övervikt, allergi, hudinfektion, hormonstörningar, cushings sjukdom.

I detta fall får hundägare och veterinär ta reda på orsaken till varför hunden drabbas och behandla det. Sedan kan man behöva hjälpa till att bli av med elefanthuden också, ifall symtomen är för kraftiga. Kommer man dock åt orsaken till problemet brukar man bli av med elefanthuden men i regel tar det tid innan hud och päls återstålls till sitt ursprungliga skicka, det kan ta ett år om man har otur. Tillskott av E-vitamin har ibland visat sig lindra symtomen.

Huden blir gråaktig, grov och veckad, ofta blir det bakterier i huden som utvecklas till infektion, då brukar hunden börja lukta illa. Konstant klåda och håravfall är också vanliga symptom.

 

Furunkulos

En furunkel är en liten varfylld eller blodfylld böld, den finns vanligast på tårna.

Furunkulos är ofta en följdsjukdom till atopi, demodicos och brist på sköldkörtelhormon. Är det endast en enstaka furunkel kan det helt enkelt vara t ex en sticka eller tagg som hunden har trampat in.

 

Får man blöta eksem går det bra att prova sår puder, är man på resa till Finland är det bra idé att köpa Bacibact.

 

Om hunden får problem och man måste hindra den från att slicka, bita på skinnet medan det läker, då brukar veterinären ordinera så kallad tratt. Det finns numera uppblåsbara tjocka halskragar man kan använda istället som gör att hunden inte stöter i så lätt överallt, en del hundar trivs inte alls med tratt. Ibland kan också munkorg fungera, man kan i så fall ta till munkorg av läder, nät eller tyg (nylon). Se bara till att hunden kan dricka sitt livsviktiga vatten!

 

 

Egen erfarenhet

Kliande hundar, hundar som tuggar på sig, hundar som är allergiska, hundar som tappar päls.

Jag har genom året tagit hand om ett antal olika hundar med dessa besvär.

För mig har det varit så att jag fått slut på problemet eller problemen genom att blockera kliande och bitande (avledning och om så behövs tratt eller liknande) i kombination med att hunden blir lugn och harmonisk.

Nästan alla hundar med detta besvär som jag tagit hand om har varit väldigt stressade.

Jag har ännu inte behövt ta till mediciner för att bota hunden, trots det har alla blivit 100 % friska förr eller senare, hitintills.

En del har det tagit några månader att få helt symtomfria, vissa endast några dagar.

Med den erfaranheten vill jag dra slutsatsen att mycket kliande och tuggande på hundar är stress och nervositet, alltså psykiskt.

Det jag gör är att avleda. Jag kan prova att få dem att avbryta beteendet genom att få dem intresserade av något annat istället, för att se om de glömmer av kliandet, tuggandet eller var det rör sig om. Om det inte fungerar, vilket är sällan om hunden är extremt stressad, så sätter jag på bitterspray på ytan, om det är en avgränsad yta. Är hunden oerhört stressad så hjälper oftast inte det heller. Fungerar inte det brukar jag ta till tratt, krage eller likande, när så behövs. Till varje pris ser jag till att hunden slutar med ett skadligt beteende som kan göra hunden sjuk, om den inte redan är det.

Det är viktigt att bryta beteendet då ett evigt slickande och/eller tuggande förstör huden och underhuden. Hunden kan få permanenta skador som blir värre med åren. Det kan bli väldigt irriterande och t o m smärtsamt för hunden med åren. Hunden kan få hårlösa fläckar m m.

När jag blockerat hunden från att komma åt att förstöra sig själv försöker jag oftast skynda på att få bort svampen (det röda) ur pälsen, för att få pälsen frisk så fort som möjligt. Jag använder då oftast HD champion (jag köper det på häromi.se). Det sterilicerar hud och päls och dödar svamp.

Är huden/skinnet i dålig kondition sätter jag ofta till lite olja i maten. Om hunden har torr päls hjälper också olja i maten.

Är hunden väldigt torr i hud och/eller päls, eller t o m har hårlösa fläckar, kan man tillsätta olja direkt på huden också. Akta bara så hunden inte får chansen att börja slicka igen, då olja ofta är gott för hunden.

Man kan också ge hunden ett bad med ett schampo som mjukgör huden om hunden är torr och fnasig. Gärna med ett fuktande balsam efteråt. Viktigt som alltid är att INTE EN GNUTTA schampo finns kvar i pälsen efter badet är klart. Mer om bad.

Är hunden väldigt blöt och svampig i huden är det bästa att torka ur den, alltså låt inte hunden vara blöt regelbundet. Torka den noga efter blöta promenader. Torka den noga efter badning. Ge gärna hunden en värmelampa eller värmedyna att ligga på eller under. Har ni hög luftfuktighet i rummen där hunden vistas försök ta ner luftfuktigheten. Vanliga luftfuktslukare fungerar utmärkt. Man kan skaffa en hygrometer och testa luftfuktigheten.

Ska en hund få simma och har någon eller några fläckar blöt/svampig hud kan man sätta olja på de sjuka ställena i huden innan badet och noga torkning efter badet.

Mer om värmelampor.

När det gäller att skynda på läkning i päls, hud och underhud efter problem av sådana slag måste det anpassas efter varje individ och deras kvarvarande symtom.

 

 

Mina vänners erfarenheter

En collie jag hade fick akut livmodersinflammation. Gick raskt och glatt en lång promenad på kvällen. På morgonen låg hon med stora kala fläckar i pälsen! Några timmar senare avlivades hon hos veterinären...

Tar jag sedan in erfarenheten av mina vänners hundar, då får jag några utslag på hudsjukdomar.

Mina vänner, två olika i detta fall, har liknande bredd i praktiskt erfarenheten som jag, så det är en stor bredd av individer, raser, modeller av hundar.

En hund hade en väldigt mjällbildning, matt och ullig päls. När hunden (strax under 1 år vid tillfället) anlände min kompis så hade den hårlösa fläckar dessutom. Pälsen såg ständigt ut som om man doppat hunden i ett smörpaket. Massor av behandlingar provades. Inget hjälpte. Efter något år avlivades hunden. Vid senare tillfälle kom det fram att flera hundar i samma kennel som hon kom ifrån hade samma problem. Där hade konstaterats demodex. Däremot hade denna hund testas men inte visat sig ha det. Kan hunden ha fått permamenta hud och pälsskador av tidigare demodex utbrott? Man får väl aldrig helt veta.

Det andra fallet var ett allergifall. De sprang till veterinären och provade det ena efter det andra. Olika foder, salvor, schampon o s v. De tog allergitester på hunden. Vid viss behandling blev hunden kortvarigt bättre. Vid andra behandlingar blev hunden kraftigt och snabbt sämre. Detta pågick under något år, de var på väg att ge upp.

På min inrådan tog de sedan bort ALLT som eventuellt kunde ge allergi från hundens närmiljö. Sedan badade de hunden enligt konstens alla regler med vanligt schampo som inte kan ge allergi (min blandning). Sedan bytte de foder till ett foder som inte innehöll så mycket protein. Då svarade hunden och blev snabbt frisk.

 

Uppdaterad 2022-04-11

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström