Kejsarsnitt

 

Måste man ta till kejsarsnitt, då är det viktigt att man inte låtit förlossningen ta alla krafter av tiken så hon inte orkar gå igenom en operation så omfattande som ett kejsarsnitt.

Får förlossningen pågår mer än 24 timmar innan snittet är det väldigt mycket större risk för tiken och valparna än om man sätter in snittet tidigare. Valparnas risk att dö ökar lavinartat när man väntar för länge.

Olika veterinärer använder olika metoder vid kejsarsnitt.

 

En del veterinärer utför kejsarsnitt med ryggmärgs bedövning. Jag personligen tycker det är helt överlägset.

Ryggmärgsbedövning ger valparna bättre chans att klara sig, det förefaller att valparna får lika bra start som vid normal förlossning.

Ryggmärgsbedövning blir mer beroende av ägare och av att tiken har bra psyke. Men det får man väl förutsätta att hon ska ha när hon är utvalt till avelstik!

Tiken är alltså vaken under ingreppet. Ibland kan tiken bli nervös när valparna är ute och såret ska sys ihop, då kan man söva henne om hon blir stressad.

När tiken är vaken när valparna kommer ut lär hon sig direkt deras lukt och ljud, så hon tar till sig valparna lika bra som vid en normal förlossning.

 

Söver man tiken istället, kräver det naturligtvis inte assistans från ägaren. Det kommer dock att föras över narkosmedel till valparna, vilket gör att de föds något sövda. Problemet är också att det tar lång tid innan sövningen går ur kroppen på valparna, mycket längre tid än på en vuxen tik. Detta beror på att valpens organ fortfarande inte fungerar fullt ut när valpar är nyfödd. Detta gör att det kan vara svårt att få valparna att förstå att de måste jobba för att få mat, dia. De är helt enkelt för slöa och kraftlösa för att få i sig tillräckligt med mat för att överleva. Man måste jobba oerhört hårt med dessa valpar för att ens få dem att överleva.

Det är heller inte ovanligt att tikar efter en sövning under kejsarsnitt inte vill veta av sina valpar. De somnar och plötsligt finns de främmande valpar de aldrig känt lukten av eller hört pipa förut. Det är främlingar som läggs till tiken, tycker hon.

Tiken tycks också efter en sövning att känna sig mer dålig. Trött, hängig.

Har man extrem otur vill inte ens tiken tvätta valparna, för att få dem att överleva får man då tillämpa total konstuppfödning, vilket är oerhört svårt.

 

Har man en veterinär som söver får man väll hålla tillgodo med det, man har inte så mycket att välja på. I vilket fall, försök att kom iväg i tid! Tiden är av väldigt hög vikt när det gäller snitt.

 

Om tiken vill sköta sina valpar efter ett kejsarsnitt tycks de inte ha några svårigheter, varken tiken eller valparna, trots ett stort sår på magen. En tik som bryr sig om sina valpar verkar inte besväras alls av såret av någon konstig anledning. En tik som däremot inte vill veta av sina valpar kan man få ha krage på, de kan bli väldigt nervösa och stressade och vilja bita och slicka i såret.

 

Om tiken snittad för att tiken är för trång ska denna tik aldrig mer paras!

Är valpen för stor är det dock en annan sak, inträffar det samma mer än en gång så bör man inte para tiken mera.

 

Lagen säger inte mer än två snitt på en tik.

 

 

Kuriosa

En uppfödare jag kände för många år sedan födde upp två olika raser, på 20 år inga kejsarsnitt, trots att det föddes upp flera kullar per år av vardera ras i kenneln.

Efter 20 års uppfödning utan kejsarsnitt så kom det 7 kejsarsnitt på raken!

Dessa var fördelade på båda raserna. Det fanns inget annat som hade hänt, före eller efter detta.

Troligen handlade bara om slumpen.

 

Uppdaterad 2022-04-10

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström