Öron

 

Hunden är känd för sin goda hörsel. Hunden har ett så kallat ytteröra, en tratt som fångar upp ljud och hjälper till att visa i vilken riktning ljudet kommer från. Ytterörat har en extra flik som förstärker signalerna. En hund med hängande öron har en något försämrad hörsel än en hund med stående öron, större öron ger bättre ljudupptag än små.

Örongången hos en hund är konstruerade något annorlunda än hos människa. Först har hunden en lång gång som leder ner i en krök, efter kröken är det ytterligare en liten gång kvar ungefär som en svagt sluttande L, detta gör hundens öronskötsel något svårare + något lättare för hundägare än föräldrar som ska hjälpa sina barn.

Det blir lättare så till vida att du kan köra ner en tops rakt ner i botten på örat (så långt man når) på en hund utan att riskera att skada den, nackdelen är att om det finns något fel "efter svängen" kan man inte se det.

Om man har mycket smuts i hundens öra får man vara försiktig så man inte endast använder tops till att trycka ner smutsen djupare in i örat utan att man använder tops till att ta ut smutsen ur örat. Själv använder jag aldrig en torr tops, istället doppar jag tops i matolja, det är betydligt snällare mot hundens öra, i de fall jag måste rengöra örat hos en hund, d v s när den är full i smuts. Det bästa är att lämna det som det är och beställa tid snarast till veterinären så de kan hjälpa till att rengöra, använda det de tagit ut vid rengöringen för att konstatera vad hunden har för fel och ge vidare behandling.

Man bör inspektera hundens öron ofta, men inte peta i dem för ofta (peta aldrig i dem om ni inte måste), då kan man rubba den naturliga balansen som finns i örat. Det bästa är att lära sig känna igen lukten som är väldigt speciell.

Man ska inte spruta ner vatten eller andra vätskor i öron på en hund om inte veterinären har konstaterat felet och skrivit ut sådan medicin. Vätskor kan ställa till stor skada och förvärra hela situationen.

Öronbesvär av olika slag är vanligt hos hund. Öroninflammation = otitis externa, kan vara en mycket smärtsam sjukdom för hunden. Den kan ha många orsaker, t ex bakterier, svampangrepp av olika slag, parasiter vanligen öronskabb, främmande kropp kan även det ge en akut öroninflammation, allergier, hormonrubbningar som kan leda till inflammationer. Jästsvamp som kan drabba öronen är en vanligare sjukdom är många känner till.

Symtomen kan vara intensivt kliande, dålig lukt, mycket gult sekret, brunt sekret med eller utan "gruskorn" i, var, svullnad i hörselgången, rödare färg än vanligt i ytterörats insida och allmän irritation. Vid allvarligare besvär kan en hund t o m gå med huvudet på sned och ofta ruska på huvudet. Hunden kan t o m få feber.

Hundar med tungt hängande öron som sluter tätt intill kinden är mer utsatta och har oftast svårare att bli av med öronproblem om de en gång fått dem, det kan t o m bli kroniska problem alltså återkomma om och om igen under hela hundens liv, därför är det extra viktigt med rätt behandling från början.

Hundar som dyker i vatten har också oftast mer problem än andra hundar. Ett tips är att sätta i fetvadd i öronen före badning eller simning (om hunden är en dykare). Glöm bara inte att ta bort fetvadden efteråt. Ett ständigt tilltäppt öra är också skadligt för hunden och örat blir då mycket lättare en grogrund för smuts och bakterier eller svamp.

Vätska i örat ger ofta sjuka öron. Vid badning av hunden kan man använda samma knep med fetvadd i öronen på hunden.

Vanlig smuts som kvarligger i örat utan att man rengör kan så småningom skapa bakterie- eller svampinfektioner i örat.

Ett bra sätt att få hundens öra luftat lite extra om man har en hund med tunga och tätt slutande öron, är t ex att dra ett strumpskaft över hundens hals och öron med öronmusslan vänd utåt, så öronmusslan får lufta ofta. Det är heller inte så dumt vid utfodring, så slipper hunden få matrester i örat på samma gång. Eller vid promenader så hunden slipper få all möjlig "skit" utifrån med sig in.

Hundar med riklig hårväxt i öronen ska du försiktigt plocka bort lite hår åt gången (ofta och lite är en bra tumregel) så hunden håller sig så öppen som möjligt. Tilltäppta öron = större risker för öronproblem.

Låt inte öronproblem gå för långt, det kan bli ett kroniskt problem för resten av hundens liv!

Om man får medel av veterinären som ska ner i örat var då noga att se till att medlet verkligen kommer ner ordentligt i örat. Håll ett stadigt tag om öronlappen när ni droppar eller för ner salvan och massera sedan en stund utanpå hörselgängen så medlet verkligen kommer ner ordentligt, när man släpper hunden skakar den i regel sig, och då far dropparna/salvan lätt ut ifall den inte redan kommit nog långt ner. Har hunden smuts i örat måste det avlägsnas först, annars kommer inte medlet ner i örat ordentligt. Ibland kan man behöva ta till vaxlösande medel för att avlägsna smutsen ur örat. Man ska se till att rengöra så långt ner man kan se i örat, det finns i alla fall smuts kvar efter svängen där man inte kommer åt, så det är oerhört viktigt att se till att det är så rent som det går för att bli kvitt sjukdomen.

Öronproblem är inget som någon hund ska behöva gå runt och ha ont av! Kolla din hund regelbundet och behandla vid första tecken på problem!

 

Kolla hörsel? Ställ dig bakom en dörr, vägg eller liknande, vänd ryggen till hunden. Säg det ord som den reagerar mest på i alla lägen, mat, ska vi gå ut eller vad det kan vara. Man kan också prassla med en godispåse, om hunden brukar reagera på det. Ruska på en godisburk kanske. Skaka på hundens koppel. Prova ganska tyst först, höj styrkan efter hand. Hunden ska lätt höra er redan när ni viskar om den hör normalt.

 

Hundar som är blöta i öronen kan man prova med att torka ur med sår pulver, är man till Finland kan man köpa en utmärkt sår puder som finns där.

 

 

Hundar med ofta återkommande problem anser jag inte ska gå i avel! De kan vara konstruerade så att de har lättare att drabbas och den konstruktionen i hundens anatomi eller immunförsvar är väl inte så lämpligt att låta hunden nedärva till nya individer som ska leva med livslånga problem.

 

Mer om hundens hörsel och hundens ljudvärld.

 

Uppdaterad 2020-07-28

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström